Hebben jullie er wel eens over nagedacht hoe veel verschillende betekenissen het woordje druk eigenlijk heeft? Als je zegt ‘’ik heb het druk’’ bedoel je misschien wel iets heel anders dan wanneer je zegt ‘’ik ben druk’’ en dat heeft weer een andere lading dan wanneer je druk vóelt. Dat we druk zijn of het druk hebben, wenden we vaak aan als reden om weinig te investeren in dingen als me-time of ons sociale leven. Maar het lijkt soms ook wel alsof er een soort taboe rust op dat woordje ‘’druk’’: we krijgen soms het gevoel dat onze dagen inhoudsloos zijn als we het niet druk hebben, of dat ‘’druk’’ juist betekent dat we het allemaal niet aankunnen. Tijd voor een raelitycheck dus: wat betekent dat woord druk in die verschillende vormen eigenlijk?
Ik ben druk!
Natuurlijk heeft het voor iedereen een andere betekenis, maar druk zijn klinkt mij altijd wat negatief in de oren. En misschien klopt dat ook wel, want laten we eens eerlijk zijn: er is een reden dat je zegt dat je druk bént in plaats van het druk hébt. Druk zijn heeft heel veel te maken met chaos: je doet heel veel dingen, bent voortdurend actief en voelt je als een jongleur die minstens tien ballen hoog probeert te houden. Het huishouden, een studie, een baan, een sociaal leven, een blog of ander hobbyproject, misschien wel een gezin, plus allemaal dingen die je ‘’erbij’’ of ‘’tussendoor’’ doet. Je probeert je tijd efficiënt te verdelen tussen al die bezigheden, maar eigenlijk is het doodvermoeiend en kom je nauwelijks aan rust toe. Het is chaos in je hoofd en in je agenda en je weet het soms écht even niet meer. Niet fijn.
Less is more
Tijd voor een chillpil! Ik heb ook periodes gehad dat ik dacht makkelijk drie blogs, vier schrijfbaantjes, vier schoolvakken, een stage en verschillende verhalen te kunnen combineren, maar dan word je algauw geconfronteerd met véél te ambitieuze planningen waar je je niet aan kunt houden en die je een rotgevoel geven en liefhebberijen die ondergesneeuwd raken door alles wat je moet doen. Hoog tijd dus om eens alles op een rij te zetten wat je allemaal doet en te kijken wat eruit kan. Want ja, er moeten dingen uit. Dingen die niet echt hoeven of die best wat minder vaak kunnen. Dingen die je eigenlijk niet leuk vindt of die gewoon te veel zijn. Zo ging ik van drie naar twee blogs, pakte ik het schrijven anders aan en stopte ik met zoeken naar schrijfbaantjes. Doe minder zodat je er meer uithaalt en er ook meer plezier aan beleeft!
Ik heb het druk!
Eigenlijk is dit best een positieve betekenis van druk. Er zullen mensen zijn die de betekenissen van druk zijn en het druk hebben omwisselen, maar als je er goed over nadenkt, is het eigenlijk best fijn om het druk te hebben. Het betekent namelijk dat je je niet snel verveelt, dat er veel dingen zijn die je leuk vindt en waar je mee aan de slag kunt gaan en dat je je tijd verdeelt tussen de dingen die je belangrijk vindt. Er zijn altijd wel dingen die je kunt doen en het is nooit saai. Het druk hebben betekent dat je leven gevuld is met toffe dingen waar je graag mee bezig bent: ik zeg bijvoorbeeld vaak dat ik het druk heb omdat ik bloggen, studeren en schrijven combineer en daar veel voldoening uit haal.
Doorslaan
Klinkt best goed, hè? Is het ook: het druk hebben betekent dat je dagen goed gevuld zijn zonder dat je jezelf voorbij loopt en dat je alles kunt doen wat je moet én wilt doen én tijd overhoudt voor jezelf. De valkuil van het druk hebben is echter wel dat het kan doorslaan naar druk zíjn: als je prioriteiten vervagen en je altijd maar doorgaat, zonder pauze, of als je steeds ja zegt tegen nieuwe projecten of taken omdat het allemaal zo leuk is: voor je het weet wordt het tóch te veel. Het druk hebben is daarom prima, zolang je maar precies weet waarméé je het druk hebt en wat de juiste manier is om die dingen te combineren zonder dat je jezelf vergeet. Prioriteiten stellen, klaar zijn wanneer je klaar bent en het niet laten oplopen, dan zit het wel goed.
Ik voel druk!
Ja, dat is niet best. Foute boel, kun je wel zeggen. Druk voelen is gewoon nooit goed en ook niet gezond. Druk voelen betekent dat je meer doet dan je aankunt, dat je constant stress ervaart, dat deadlines in je nek hijgen, dat het voelt alsof het werk nooit af is en dat je een slavendrijver bent voor jezelf. Als je jezelf altijd opjaagt, voortdurend streeft naar perfectie en jezelf nooit echt rust gunt, ga je kapot. Druk voelen is wat er gebeurt als je doorslaat in het druk zijn: je doet dan zó veel dat het niet meer lukt om alles te combineren en het een strijd tegen jezelf én tegen de klok wordt. Tuurlijk, je wilt goed werk leveren, maar het is niet de bedoeling dat dat ten koste gaat van jezelf.
Back to basics
Als je voelt dat je onder druk staat, zorg dan dat je even de tijd neemt om te bezinnen. Bedenk dat je niet alles kunt: je bent geen Supergirl en je kunt ook de tijd niet naar je hand zetten. Het belangrijkste is dat je de regie weer terugkrijgt en dat je je prioriteiten opnieuw kunt stellen: kijk dus kritisch naar de stress die je ervaart en probeer te schiften: wat moet je écht doen en wanneer moet het écht klaar zijn? Wat kun je even in de ijskast zetten en waar kun je kiezen voor een andere aanpak? Als de druk vooral vanuit jezelf komt, neem dan rust en zoek naar manieren om wat aardiger voor jezelf te zijn. Kijk ook waar het is misgegaan: wanneer ging het nog goed en welke schep hooi op je vork was te veel?
Pas op de plaats
Bedenken of je druk bent, het druk hebt of druk voelt is een belangrijke manier om inzicht te krijgen in wat er eigenlijk allemaal omgaat in dat productieve hoofd van jou. Misschien vind je het wel fijn om het druk te hebben, maar zorg ervoor dat je ook niet vergeet om leuke dingen te doen en te rusten. Niemand verwacht van jou dat je de wereld redt of als een robot steeds maar door blijft bikkelen, en soms moet je even weten waar de chillpillen liggen zodat je er af en toe eentje kunt nemen om de druk van de ketel te halen. En echt: het zegt veel over jou en je dagelijkse bezigheden of je zegt dat je ‘’druk bent’’ of ‘’het druk hebt.’’ Het druk hebben is hartstikke lekker, zolang het daar maar bij blijft!
Ben jij druk, heb je het druk of voel je druk?
Nee, ik heb het eigenlijk nooit echt druk. Mijn werk vergt zoveel energie dat ik daaromheen zo min mogelijk plan.
Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Zo simpel is dan geluk #44 | Boeken
Ik zet me momenteel heel erg af tegen de ‘ik heb het druk, want dat hoort en dan gaat het goed met je’-hype. Lekker tranquillo allemaal!
Helemaal met je eens 🙂
Dit zet wel even aan het denken..!
Ik ‘heb’ het namelijk nooit druk – toch brengt thuis zitten wegens een boel gebreken wel een hoop druk met zich mee. “Maar wat doe je dan de hele dag?” – die vraag levert nog het meeste druk op! En.. natuurlijk mijn innerlijke stemmetje. Want wat ik wél nog kan, ‘moet’ perfect. Zoals we weten bestaat er niets zoals perfectie, dus ik heb het vooral druk met me druk maken om een druk die stoelt op een illusie.. *oops*
Mooi hoe je met een schijnbaar simpel woordje/onderwerp toch een heel logje én mijn hoofd weet te vullen. Ik heb het er maar druk mee 😛 (sorry, flauw). Wat ik wil zeggen is dat het een ander perspectief biedt, iets waar ik wel aan toe was (blijkbaar) 🙂
Fijn dat je er iets aan hebt! En oh ja, je druk maken is er ook nog zo eentje inderdaad…
Ik probeer altijd zoveel mogelijk, waar kan het niet druk te hebben. Echter niet altijd haalbaar, maar probeer hier zeker balans in te brengen en ook niet altijd te benoemen dat ik het druk heb.
Het niet benoemen is inderdaad ook iets wat er invloed op heeft: als je zegt dat je het druk hebt slaat het al snel om naar druk voelen.