Bron

Op de laatste dag van januari plaatste ik een overzicht van de gelezen boeken van januari. Ik dacht toen dat de tijd veel vlugger voorbij zou gaan, maar toch zitten we nu alweer bijna halverwege maart en dacht ik er pas onlangs aan om een overzichtje te maken van de boeken die ik in februari heb gelezen. Ik realiseerde me bovendien ook deze week dat we alweer halverwege het derde collegeblok zijn – ik vind het op zich niet erg want ik geniet met volle teugen, maar toch eng, zo hard als dat gaat. In ieder geval, lees snel verder voor een lijstje van de boeken die ik in februari heb gelezen!

1. Rebecca – Daphne du Maurier
Waar gaat het over: Deze klassieke vertelt het Jane Eyre-achtige verhaal van een naïeve jonge vrouw die verliefd wordt op en trouwt met de rijke, mondaine Maxim de Winter, die echter nog rouwt om de dood van zijn vrouw Rebecca. De jonge hoofdpersoon gaat met hem mee naar zijn landgoed Manderley, maar merkt al snel dat het huis en de bedienden nog lang niet klaar zijn met hun vorige meesteres – en dat ze nog lang niet klaar zijn voor een nieuwe.

Wat vond ik ervan: Ik vond het geen leuk boek, echt niet. De verhaallijn en setting waren wel intrigerend en romantisch, maar het was me allemaal teveel Jane Eyre en de personages waren bijna allemaal grote stereotypische clichés. Bovendien ergerde ik me enorm aan de hoofdpersoon, dus nee… geen boek dat ik met plezier heb gelezen.

2. De eenzaamheid van de priemgetallen – Paolo Giordano
Waar gaat het over: De jonge Alice en Mattia ontmoeten elkaar op de middelbare school en zijn allebei buitenbeentjes: ze hebben iets vreselijks meegemaakt en dat verbindt ze met elkaar. Alice kreeg op haar zevende een ski-ongeluk waardoor ze nu blijvend gehandicapt is en Mattia raakte door zijn eigen schuld op die leeftijd zijn geestelijk gehandicapte zusje Michela, van wie tot op heden geen spoor meer gevonden is. De twee groeien naar elkaar toe en ontdekken al snel dat ze veel gemeen hebben, maar dat er ook veel obstakels zijn in hun band.

Wat vond ik ervan: Dit is een heel mooi boek, alleen wel behoorlijk zwartgallig en deprimerend. De personages zijn anders, interessant en door de perspectiefwisselingen krijgt het verhaal, dat toch al heel boeiend en diepgaand is, veel waarde krijgt. Het is me na het lezen nog behoorlijk lang bijgebleven, en zeker een heel bijzonder boek.

3. De belofte van Odessa – Natacha de Rosnay
Waar gaat het over: Dit is het verhaal van de overgrootmoeder van Tatiana de Rosnay, bekend van bestsellers als Haar naam was Sarah en Het appartement. Het speelt zich af in het Rusland van eind negentiende eeuw en volgt het wel en wee van de jonge Zinaïda, die tijdens haar opleiding aan een kostschool de knappe Alexej ontmoet, de broer van haar nieuwe beste vriendin en degene die verantwoordelijk is voor een hoop pijn en veranderingen in haar leven.

Wat vond ik ervan: Het is zeker een heel mooi boek, maar minder goed dan het werk van Tatiana de Rosnay. De schrijfstijl is op zich goed, romantisch en sfeervol en het leest vlot. Het verhaal zit mooi in elkaar, er zit veel afwisseling in en de personages zijn interessant, hoewel ze hier en daar wel wat oppervlakkig blijven. Een mooi boek, in veel opzichten zeker een fijne leeservaring, maar niet superbijzonder.

4. De schilder en het meisje – Margriet de Moor
Waar gaat het over: Het is 1663 en de levens van twee totaal verschillende mensen die elkaar pas op het bittere einde zullen kennen, lopen door elkaar in de luttele dagen voor de executie van de befaamde Elsje Christiaans. Haar geschiedenis staat centraal naast die van een zekere schilder, naar we kunnen aannemen Rembrandt van Rijn.

Wat vond ik ervan: Dit boek moesten we lezen voor Hedendaagse Literatuurbeoordeling en ik had best wel hoge verwachtingen die niet helemaal uitgekomen zijn. Het is zeker een mooie historische roman met een intrigerende verhaallijn, maar de personages blijven wat oppervlakkig en de schrijfstijl is hier en daar wel erg langdradig en ingewikkelder dan nodig is.

5. Ruby Rood – Linzi Glass
Waar gaat het over: In de weken vóór de uitbraak van de grote burgerrevolutie in Zuid-Afrika begint de wereld van de zestienjarige Ruby langzaam een rommeltje te worden. Het geheim van de zwarte kunstenaars die zich in haar huis ophouden kan ze steeds minder goed bewaren nu de situatie hachelijker wordt en op school wordt ze niet alleen daarmee gepest, maar wordt ze ook nog eens verliefd op de knappe Afrikaan Johann…

Wat vond ik ervan: Prachtig boek! Dit is één van de mooiste boeken die ik ooit heb gelezen en hij zal me zeker bijblijven. Het leest vlot, de personages zijn enorm interessant en divers en het verhaal sprak me aan en raakte me tegelijkertijd heel erg in mijn emoties, wat het heel veel diepte en waarde heeft gegeven. Ik kan niet wachten om ook Linzi Glass’ andere boek, Het jaar dat de zigeuners kwamen, te gaan lezen!

6. Met een been in het graf – Jeaniene Frost
Waar gaat het over: Dit is het tweede deel in de populaire Nachtjagers-serie. Cat is vier jaar geleden weggegaan bij haar grote liefde Bones omwille van haar eigen welzijn en dat van haar moeder, maar ze kan maar moeilijk de draad weer oppakken. Ze werkt nu als FBI-agent en is nog steeds bezig met het opjagen en doden van vampiers, maar het spel verandert als ze zelf (opnieuw) de inzet lijkt te worden – en er is maar één persoon die haar daarmee kan helpen…

Wat vond ik ervan: Dit boek vond ik nog toffer dan deel één, en dat gebeurt me niet vaak. Misschien komt het doordat ik nu wist wat me te wachten stond, maar ik vond dit verhaal nog sterker, diepgaander en de personages ook veel interessanter. Het was wat minder actie en wat meer écht verhaal, en daar hou ik wel van!

Wat hebben jullie de afgelopen maand gelezen?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]