Wow, alweer de laatste dag van januari! We zijn gewoon alweer 31 dagen op weg in 2014, de tijd vliegt. Ik heb mezelf verbaasd doen staan met hoe snel ik sinds één januari lees en aangezien ik het zo druk heb dat ik echt niet alle gelezen boeken kan recenseren, vond ik het tijd voor een nieuwe rubriek. Elke maand komt er op de laatste dag een blogje online met daarin de boeken die ik in de afgelopen maand gelezen heb en wat ik daarvan vond. Het is dat ik niet zoveel films kijk, anders had ik daar ook een rubriek voor gemaakt – maar voor boeken is het ook eigenlijk leuker. Januari begon, zoals ik net al zei, heel goed: maar liefst 7 boeken gelezen!

1. Havo is geen optie – Martje van der Brug
Waar gaat het over: Een interessante onderwijsroman over de 27-jarige Jenneke, die het even helemaal gehad heeft met haar leven: haar promotieonderzoek wordt afgekraakt op plagiaat, de liefde van haar leven blijkt homo te zijn en ze heeft totaal geen toekomstvisie meer. In een vrij impulsieve beslissing gaat ze naar het villadorp Berkheij om natuurkunde te geven aan kinderen van ambitieuze ouders, kinderen die boven hun macht op het vwo zitten.

Wat vond ik ervan: Als leraar in spe vond ik het een leuk boek. Niet heel speciaal want de schrijfstijl liet hier en daar wel wat te wensen over, maar het onderwerp heeft me zeker aan het denken gezet en er volgt nog een uitgebreide blog over! Het verhaal is goed en de personages zijn sterk, dus het is beslist geen slecht boek.

2. Halverwege het graf – Jeaniene Frost
Waar gaat het over: De stoere, onafhankelijke en zeer zelfverzekerde Cat is half vampier, half mens en heeft het tot haar levensmissie gemaakt om zoveel mogelijk vampiers te doden – als wraak op haar vader, die haar moeder verkrachtte. Ze is er goed in en heeft er lol in, maar dat verandert behoorlijk als ze de woest aantrekkelijke en gevaarlijke Bones tegen het lijf loopt, die een dubieus pact wil sluiten…

Wat vond ik ervan: Ik schreef al een recensie over dit boek: wat heb ik ervan genoten! Het verhaal is zo steengoed en de personages zijn ijzersterk, het is weer een totaal andere soort vampiers en dat maakt het zo tof. Spannend, romantisch, grappig – alles in één, ik ben ook heel benieuwd naar de andere delen. Enige nadeel vond ik dat er wel erg veel vrij expliciete seksscènes in zitten.

3. Wat als… Danielle Bakhuis
Waar gaat het over: Jade Verschuur begint aan haar eindexamenjaar en komt net uit een moeilijke periode. Het is uit met haar grote liefde Wout en tussen haar ouders bestaan aardig wat spanningen. Niettemin is ze vastbesloten er een knaljaar van te maken, maar dat loopt ietsje anders dan ze gedacht had: plotseling is Zoë daar weer, het meisje dat Jade samen met haar vriendinnen jaren geleden van school pestte… en als ze tegelijkertijd vreemde briefjes begint te ontvangen die nare flashbacks opwekken, is ze ervan overtuigd dat dat geen toeval is.

Wat vond ik ervan: Dit is ronduit gezegd een fantastisch boek. Het heeft me meegesleept, ik vond alle personages ijzersterk en het verhaal is origineel: het is eens een keer geen verslag van pesterijtjes uit de ogen van het slachtoffer, maar juist de kant van de pester zelf. Ontzettend mooi belicht en heel goed geschreven, zeker een enorme aanrader.

4. Marina – Carlos Ruiz Zafón
Waar gaat het over: Oscar Drai brengt zijn dagen door op het eenzame internaat in het oude Barcelona en tijdens een struintocht door de stad komt hij bij een verlaten oude villa, waar hij de mysterieuze Marina ontmoet. Zij laat hem de geheimen van de stad zien: een gesluierde vrouw die één keer per maand uit een paardenkoets stapt en een roos op een naamloos graf legt, een kas met vreemde fotoalbums en duistere figuren en het mysterie van Marina’s huis: het is een wereld waar je geen weet van hebt.

Wat vond ik ervan: Heerlijk, een echte Zafón! Anders kan ik het niet zeggen, ik heb er zeker van genoten. Een prachtig verhaal vol magie en mysterie en romantiek, interessante personages en die fijne beeldende en sfeerrijke schrijfstijl. Wel lastig te volgen en hier en daar wel erg griezelig, maar toch nog steeds enorm mooi.

5. De kleur paars – Alice Walker
Waar gaat het over: 
Celie is nog maar veertien wanneer ze door haar vader voor het eerst wordt verkracht en kort daarna moet ze geheel tegen haar zin trouwen met de brute Mister, die haar constant slaat en verkracht. Ze leert al snel dat gehoorzaamheid de beste manier is om te overleven en sluit een bijzondere vriendschap met blueszangeres Shug Avery, die haar leert wat de ware betekenis van het leven is.

Wat vond ik ervan: Dit is zeker een heel mooi boek met een ontzettend aangrijpend en intrigerend verhaal. Heel mooi geschreven, in dezelfde stijl als Een keukenmeidenroman van Kathryn Stockett en met veel sterke personages en een bijzondere, meeslepende plot. Wel vaak wat langdradig en een beetje saai, maar dat doet geen afbreuk aan het feit dat het een fenomenaal boek is.

6. De wraak van Prada – Lauren Weisberger
Waar gaat het over: Acht jaar geleden nam Andy Sachs ontslag bij de tirannieke Miranda Priestly en het blad Runway. Andy koos voor zichzelf, voor een eigen leven en haar eigen dromen. Nu heeft ze samen met haar voormalige collega en nu beste vriendin Emily het prestigieuze huwelijksmagazine The Plunge en is ze verloofd met de steenrijke en charmante Max Harrison. Haar leven lijkt weer volledig op de rails te zijn, maar dan gebeurt er iets dat alles zou kunnen verpesten – en daarna gebeuren er heel snel achter elkaar nog meer dingen die alles zouden kunnen ruïneren.

Wat vond ik ervan: Bah. Zwaar teleurgesteld hiero. Er komt nog een uitgebreide recensie maar ik zal vast zeggen: deel één vond ik super, maar dit boek is gewoon flut. Enorm oppervlakkig, barstensvol clichés en de personages zijn totaal niet veranderd. Eigenlijk gewoon een slap aftreksel van het eerste boek.

7. Spijbelen doe je maar thuis – Trudy Coenen
Waar gaat het over: Dit is de autobiografie van een docente Nederlands op een zwarte vmbo-school in Amsterdam: in ongeveer 25 hoofdstukken vertelt ze haar verhaal, de soms heftige leventjes van haar leerlingen en de dingen die zij heeft geleerd en die ze ons zou kunnen leren.

Wat vond ik ervan: Ik vond niet zo heel veel van dit boek. Het is een autobiografie en dus non-fictie (ook meteen het eerste boek van de Boekenbingo), iets wat ik normaal gesproken niet lees. Het onderwerp van de docente Nederlands spreekt me natuurlijk aan en het is best goed geschreven, het verhaal loopt vlot en het is interessant om over te lezen. Een leuk boekje voor tussendoor, maar niet bijzonder.

 

You may also like...

1 Comment

  1. Wat als.. is zéker een enorme aanrader! Zet je echt aan het denken, zowel tijdens het lezen als wanneer je dit boek uit hebt! Heel mooi boek vind het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]