img_6561

Een poosje geleden had ik een blogdate met de geweldigste Melle en toen hadden we het op zeker moment over blogposts en hoe je daar geïnspireerd door kunt raken. Ik vertelde dat ik heel vaak op artikelen reageer met de mededeling dat ik ‘’daar zeker mee aan de slag zal gaan!’’ of een artikel opsla om het later te kunnen gebruiken… en er vervolgens niets meer mee doe. Dat was gelúkkig heel herkenbaar, en ik denk dat het een soort val is waar veel bloggers in trappen. Geïnspireerd raken is namelijk niet echt iets wat je kunt afdwingen, hoe graag we dat ook willen.

Op zoek naar inspiratie

Natuurlijk kun je op zoek gaan naar inspiratie. Als je het internet en je eigen gedachtenkronkels afspeurt naar bruikbare ideeën, kan het best zijn dat je die inspiratie ook echt vindt. Maar je kunt níet bij een bepaald artikel zeggen ‘’hier ga ik door geïnspireerd raken.’’ Je kunt niet vastleggen of met zekerheid zeggen wat jou inspireert, dat weet je pas als het echt is gebeurd. Stel dat een boswandeling jou normaal gesproken inspireert, dan kan het best zijn dat dat een keertje niet gebeurt. Inspiratie is als de Snaai uit Harry Potter: soms heel dichtbij maar toch ongrijpbaar en soms mijlenver weg en, nou ja, nog ongrijpbaarder.

Inspiratie door blogs

Geïnspireerd raken door blogs is iets wat ik heel leuk vind, maar als ik de afgelopen tijd iets geleerd heb, dan is het wel dat je het absoluut niet kunt afwingen. Het gebeurt soms dat ik mindstyle- of productiviteitsartikelen lees en dan echt direct aan de slag ga met de tips: dan ben ik zo geïnspireerd dat ik meteen die motivatie voel om er iets mee te doen. Maar vaker spreekt het me gewoon aan en neem ik me voor om het te gaan gebruiken…en vervolgens doe ik dat niet. Datzelfde geldt voor de Sunday’s Blogcandy-artikelen: ik sla ze op omdat ze me aanspreken, maar tegen de tijd dat ik ze wil verwerken in een artikel, heb ik er geen enkele klik meer mee.

img_6595

Het verschil

Ik denk dat het heel belangrijk is om het verschil te weten tussen ergens door geïnspireerd raken en voelen dat het je áánspreekt. Het is het verschil tussen een artikel gewoon leuk vinden (aanspreken) en er echt iets mee willen dóen (inspiratie). Sinds ik heb besloten om de Blogcandy-rubriek te schrappen en in plaats daarvan meer artikelen te gaan schrijven in reactie op ándermans blogartikelen, merk ik dat dát echte inspiratie is. Iets lezen en daar een eigen draai aan willen geven: zo deel je iets wat je aanspreekt én gebruik je het ter zelfverrijking! En al die andere blogartikelen die ik normaal gesproken in de Blogcandy-rubriek zou delen, vind ik nu gewoon leuk. Ik lees ze, reageer erop, deel ze misschien via social media, geef een hartje… en that’s it. Geen druk om méér te doen.

Transparantie

Het heeft ook te maken met een stukje transparantie. Als je reageert op een artikel met de mededeling dat je aan de slag wilt gaan met de tips en het vervolgens niet doet, is dat niet helemaal eerlijk… niet tegenover jezelf, maar ook niet tegenover de blogger in kwestie. Stel dat diegene na een tijdje terugvraagt hoe het bevalt en je moet toegeven dat je dat niet weet, dan is dat ook niet echt leuk, toch? Bovendien weet je soms al van jezelf dat je het niet gaat doen, dus dan voelt het nog rotter om te zeggen dat je het wél gaat doen. En waarom zou je je daar rot over voelen? Niemand zegt dat je aan de slag móet met andermans tips. Dat moet voor jou leuk zijn!

img_6599

Tijd en gevoel

Inspiratie is iets ongrijpbaars. Het is niet logisch, het is een gevoel, iets wat je niet moet proberen te controleren of te reguleren. Wat ik bij mezelf ook vaak merk, is dat het heel veel waard is om op het goede moment de goede blogpost te lezen. Dan heb je die informatie en inzichten nét nodig omdat je gevoel er nét precies naar staat en dan raak je sneller geïnspireerd omdat het is waar je behoefte aan hebt, waar je waarde aan hecht door hoe je op dat moment bent. Een artikel over struggles en onzekerheden zal jou veel sneller inspireren als je niet lekker in je vel zit, net zoals een artikel met blogtips je sneller inspireert wanneer je net begint met bloggen of in een blogdip zit. Tijd en gevoel zijn alles bij inspiratie!

Sowieso is je gevoel uiteindelijk het allerbelangrijkste: met forceren kom je nergens. Inspiratie is een gevoel, dus laat je inspireren met je gevoel, niet met je brein. Tenslotte geldt hier ook: dat wat je het meeste nodig hebt, vind je wanneer je er het minste naar zoekt. Zo is het bij uitstek met inspiratie.

Laat jij je vaak inspireren door andere blogs?

You may also like...

8 Comments

 1. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet snel écht geïnspireerd raak door een artikel. Een enkele keer wel en dan zeg ik dat ook en doe ik er wat mee. Wanneer een artikel mij alleen aanspreekt zeg ik ook gewoon dat ik het erg interessant of fijn vond om te lezen.
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…De vakantie voorbijMy Profile

 2. Ik raak weleens geïnspireerd door andere artikelen, maar soms is het uiteindelijk inderdaad niet genoeg. Ook zie ik weleens meerdere artikelen met een vergelijkbaar onderwerp voorbij komen waar ik een iets andere mening over heb. Dat geeft me dan ook inspiratie.
  Elaintje onlangs geplaatst…TroetelWEEK#18: vriendliefs verjaardag en raceauto’sMy Profile

  1. Dat herken ik ook inderdaad, van die blogtrends waar veel mensen over schrijven maar waar ik zelf niet zoveel mee heb!

 3. Wat een goed geschreven artikel! Inspiratie is inderdaad iets wat vanzelf moet komen en waar je verder geen invloed op hebt. Ik heb zelf weleens bij andermans artikel zoiets van ‘Waarom ben ik daar niet op gekomen?’, maar durf er dan vervolgens niets mee te doen uit angst dat het een letterlijke kopie van dat artikel zou worden. Wel lijkt het me leuk om een keer een artikel van iemand anders aan te halen en daar dan inderdaad helemaal mijn eigen draai aan te geven. Dan geef je de blogger de credits, maar leg je in je artikel ook iets van jezelf! 🙂
  Romy onlangs geplaatst…Mijn Blond Amsterdam verzamelingMy Profile

  1. Ja precies, dat vind ik ook heel leuk! En het kan nooit een exacte kopie zijn, want twee mensen hebben nooit exact dezelfde visie en schrijfstijl 🙂

 4. Fijn he, om artikelen waardoor je wordt aangesproken via social media te delen? Ik heb ook heel lang DIY tips gedeeld op mijn blog, maar ik deel ze tegenwoordig gewoon via mijn kanalen 🙂
  Anouk onlangs geplaatst…DIY pompoen uitsnijden voor HalloweenMy Profile

 5. Interessant onderwerp over te bloggen. Mooi geschreven ook!
  Demi | StudioKOOK onlangs geplaatst…Linzensalade met geitenkaasMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]