Redenen om niet naar New York te verhuizen:
Mijn leven is hier.
Dit is mijn thuis.
Alles waarvan ik hou is hier.
Nat en Toby zijn hier. Nick is hier, al is dat maar sporadisch. Mijn hond is hier, mijn school is hier, mijn slaapkamer is hier. Mijn herinneringen liggen hier.
Mijn boeken zijn hier, mijn fossielen, mijn fotowand, de koude deuk in de muur waar ik tegenaan ga liggen als het ’s nachts warm is.
Ik hou van mijn leven zoals het nu is en ik wil gewoon dat alles hetzelfde blijft.
Alleen is dat niet zo, of wel?

Geek Girl is terug!

Terwijl het tweede deel van Holly Smales nieuwe serie – De Valentines – er al aankomt, ben ik nog volop bezig met haar Geek Girl-reeks: boeken waar ik maar geen genoeg van krijg. Ik lees weinig series en als ik ze lees, dan wil ik meestal alle delen achter elkaar bingereaden… doe ik dat niet, dan zakt het verhaal veel te snel weg en daarmee ook mijn motivatie om de serie af te maken. Maar met deze boeken… met deze boeken kunnen er maanden voorbij gaan, soms zelfs een jaar, voor ik besluit dat ik zin heb in het volgende deel – en dat kan ik dan moeiteloos oppakken, om zo heerlijk lang over de serie te doen. Het zijn boeken die me uit een leesdip kunnen halen, boeken die heerlijk zijn na een wat zwaarder boek… ik hou ervan. En ik hou van dit derde deel.

Model in Manhattan… of toch niet?

Harriet heeft het gevoel dat haar plaatje eindelijk klopt: thuis gaat alles goed tussen haar ouders en met haar kleine zusje, ze heeft haar schooljaar glansrijk gehaald, met haar relatie kan het niet beter en ze kijkt uit naar een glorieuze zomervakantie – en oh ja, het modellenwerk is uit haar leven verdwenen. Alles lijkt te kloppen… tot haar beste vriendin Nat toegelaten blijkt te zijn op de modeacademie en haar ouders besluiten dat ze met z’n allen naar New York gaan verhuizen. Ineens moet Harriet alles, haar hele perfecte plaatje achter zich laten… maar misschien is dat zo erg niet. Want New York is best perfect. Toch?

Perfect plaatje, inderdaad

Dit is gewoon… zo’n boek waar bij alles klopt. Het is allemaal precies goed, het is gewoon écht een perfect plaatje. Deel één vond ik geweldig, deel twee wat minder, maar dit deel was weer heel erg leuk. Het leest zo onwijs lekker weg en het heeft die ultieme feelgoodfactor: dat gevoel van eindelijk even met je verstand op nul lekker ontspannen kunnen lezen na een wat zwaarder of heftiger boek. Bovendien is het echt net een bubbel waar je in weg kunt kruipen: Smale maakt het heel makkelijk om er weer in te komen en herinneringen op te halen aan het vorige boek en je vervolgens te laten meevoeren door nieuwe doldwaze avonturen.

Verfrissend

Het verhaal van Perfect plaatje heeft iets verfrissend: het heeft de bekende schrijfstijl vol zelfspot, weetjes en romantiek, het heeft Harriets puberale uitbarstingen die heerlijk normaal zijn en de hilarische dynamiek van Annabel en Richard en Nat en Toby en Wilbur… dat alles is er, staat voor je klaar, maar het is ook net weer een beetje anders. Ik vond het leuk dat het een andere setting is, vol New York-magie en excentrieke New Yorkers als Kendarell en Harriets privélerares… en ik vond vooral de rol die het modellenwerk erin speelt bijzonder leuk. In eerste instantie is het er namelijk niet en moet Harriet zichzelf opeens zien te bewijzen als niet-model, en dat maakt het des te leuker wanneer ze er wél weer in rolt, en dit keer wat meer door eigen toedoen en met eigen inzet.

Struggles

Smale stelt niet teleur: bij deze boeken weet je wat je kunt verwachten, namelijk een mix van vermaak en diepgang, en dat werkt elke keer weer. Ook nu: ik vond het namelijk heel mooi om te zien hoe Harriet echt worstelt met het moeten wennen in New York, hoe ze iets probeert op te bouwen terwijl ze steeds meer af ziet brokkelen in haar band met haar familie en met Nat en Nick. Zelfs het pesten gaat nog door, en juist daarom vond ik het mooi dat ze op dit punt juist echt begint te werken voor haar modellencarrière  en zich begint te realiseren wat ze echt belangrijk vindt en hoe ze daarmee moet omgaan. Het is een ander soort Harriet die we te zien krijgen, maar wel eentje om weer heel veel van te gaan houden.

Conclusie

Geek Girl: Perfect plaatje is een heerlijk boek: het heeft alles waar je van houdt in deze serie, en toch slaagt het erin verfrissend te zijn en een nieuwe kant van Harriet te laten zien. Vermakelijk, met precies de juiste dosis diepgang: precies wat je wilt en verwacht, en heel erg fijn om te lezen. Op naar deel vier!


Titel: Geek Girl: Perfect plaatje (Picture Perfect)
Auteur: Holly Smale | Geek Girl | De Valentines: Licht, camera, liefde
Serie: Geek Girl #3
Vertaald door: Margot Reesink
Uitgeverij: Gottmer
Verschenen: oktober 2014
Aantal bladzijden: 325
Genre: young adult contemporary
Leeftijdsadvies: 13+
Voor liefhebbers van: Jenna Evans Welch
Beschikbaar als: paperback, ebook (Kobo Plus)
Recensie-exemplaar: nee
ISBN: 9025758819
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |


You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]