9200000009984376Mijn naam is Harriet Manners en ik ben een geek. Ik weet dat ik een geek ben, omdat ik het woord net heb opgezocht in het woordenboek. Ik heb alle symptomen aangevinkt die ik herkende en ik blijk ze allemaal te hebben. Dat is – om heel eerlijk te zijn – geen enorme verrassing voor me. Het feit dat er een woordenboek op mijn nachtkastje ligt, had al een aanwijzing kunnen zijn. Dat er een potlood van het Natural History Museum en een liniaal naast liggen, zodat ik interessante woorden netjes kan onderstrepen, zegt ook genoeg. O, en het woord GEEK staat met rode viltstift op mijn schooltas geschreven. Dat is gisteren gebeurd.

Eerste indruk

De Geek Girl-reeks zie ik behoorlijk regelmatig voorbij komen op boekenblogs en ik geloof dat ik nog geen enkele ook maar ietwat negatieve recensie heb gezien. Aanvankelijk dacht ik dat deze boeken niet echt aan mij besteed zouden zijn: het verhaal leek me een beetje flauw en kinderlijk, wel een young adult maar meer zo’n meisjesboek dan echt een verhaal met diepgang. Ik had bovendien al eens The Look van Sophia Bennett gelezen, een boek dat ik echt heel goed vond, en daarom was ik bang dat dit verhaal er te veel op zou lijken. Maar toen ik onlangs in de iBookstore op zoek was naar wat leuk nieuw leesvoer voor op mijn iPad, kwam ik deze tegen voor een vrij schappelijk prijsje – dat ik me nu niet eens meer herinner – en ik had een ach wat-moment. Gelukkig maar!

Waar het over gaat

Harriet Manners is een absolute studiebol, of beter gezegd: een geek, zoals ze zichzelf noemt. Ze is op de hoogte van de meest triviale feitjes en doet het fantastisch op school maar iets minder fantastisch in het sociale circuit. Daarom is ze ook zo verbijsterd wanneer ze ontdekt wordt door een agent van Infinity Models, hét populaire modellenbureau. Aanvankelijk wil Harriet helemaal niet meedoen, want het is immers de droom van haar beste vriendin en niet van haar. Maar dan bedenkt ze zich dat deze kans wel eens dé manier voor haar zou kunnen zijn om dingen te veranderen, niet meer over zich heen te laten lopen en een Grootse Metamorfose te ondergaan. En dus laat ze zich meeslepen door de glitter en glamour van fotoshoots en modeshows in Rusland, een heel knap mannelijk model en een zeer intimiderende modeontwerpster. Maar intussen moet ze zich in bochten wringen om het allemaal verborgen te houden, en of dat nou wel zo’n goed idee is…

Geek Girl

Wat ik ervan vond

Wat ik ontzettend fijn vind aan Geek Girl, is absoluut de schrijfstijl. Je begint met het eerste hoofdstuk en voor je het weet heb je er al tien gehad: niet alleen zijn de hoofdstukken vrij kort, ze lezen ook nog eens heerlijk weg. Smale schrijft zo vlot dat je alles om je heen gewoon vergeet en helemaal in het verhaal duikt. Het is typisch zo’n boek waarbij je je verstand op nul kunt zetten: je hoeft echt nergens over na te denken en kunt gewoon genieten van de fijne eenvoud van het boek, waardoor het perfect leesvoer is voor in bed of tijdens het reizen.

Toegegeven: het verhaal is dus best wel simpel. Meisje dat zich helemaal geen model voelt wordt ontdekt en besluit tóch model te worden, met alle gevolgen van dien: de originaliteit is ver te zoeken. Maar dat geeft helemaal niet, want het is gewoon ontzettend leuk. Harriet is een heel scherp uitgewerkt personage, herkenbaar voor elk meisje dat een beetje of een beetje veel een nerd is – zoals ikzelf. Doordat de schrijfstijl zo persoonlijk is, leer je haar enorm goed kennen en er zit zulke hilarische humor in dat ik op een gegeven moment echt wilde dat ik het boek eeuwig kon blijven lezen. Van de o zo leuke persoonlijke trekjes van Harriet, zoals dat ze mensen doodgooit met feitjes wanneer ze zenuwachtig is en haar stopwoordje ‘’o chippies!’’ tot de ontzettend kleurrijke personages. Ik bedoel, hoe vaak heb ik niet gegrinnikt om de bijnamen van Wilbur voor alles wat los en vast zit (deurkozijntje van me, om maar iets te noemen!) en voor de coole vader-trekjes van Harriets vader die dus gewoon echt cool zijn. O, en dan heb ik het nog niet over het personage van Annabel, Harriets stiefmoeder: zij is zó goed uitgewerkt, ik genoot echt van haar karakter en wilde meer dan eens dat ze mijn moeder was.

De verhaallijn lijkt in het begin misschien een beetje oppervlakkig, maar ergens halverwege komen de eerste onverwachte wendingen en dat is een hele aangename verrassing: ineens blijkt het allemaal een beetje anders te zitten dan je dacht en dat geeft de personages én de plot een hele nieuwe laag diepte. Op die manier wordt alle schijnbare voorspelbaarheid weggenomen, en dat is zeker positief voor een verhaal van dit kaliber. Tel daarbij op dat de verhaallijn steeds doorspekt is met humor, vermakelijke taferelen en Harriets persoonlijke visie die overal doorheen schijnt en het leest gewoon heerlijk weg.

Naarmate het verhaal vordert, wordt ook duidelijk dat Smale best een paar interessante thema’s aansnijdt. Al heel snel blijkt dat de vriendschap tussen Harriet en Nat nogal een heikel punt is en het verhaal geeft heel mooi weer welke offers je wel en niet voor echte vriendschap zou moeten brengen. Het belangrijkste thema heeft echter te maken met Harriet zelf en haar identiteit als geek: het is enorm herkenbaar dat ze zoiets als een modellencarrière aangrijpt om het heft in eigen handen te nemen en dat ze wil veranderen om populairder te zijn, maar het verhaal laat ook op treffende wijze zien dat je juist trots moet zijn op je unieke persoonlijkheid en op je waarden. Aan het einde van het verhaal maakt Harriet een statement door écht voor zichzelf op te komen en haar gedachten en gevoelens daarin worden zo sterk beschreven dat ze met haar verhaal een ware voorbeeldfunctie bekleedt voor het publiek van jonge meiden voor wie dit boek bedoeld is!

Conclusie

Geek Girl is een ontzettend leuk boek met een uiterst vermakelijke verhaallijn, geweldige personages en herkenbare thema’s. Vlot leesbaar en een absolute aanrader als je graag iets luchtigs wilt lezen. Ik ben zeker van plan de andere boeken in deze reeks uit te proberen!

Titel: Geek Girl: Knap anders! (Geek Girl)
Auteur: Holly Smale
Serie: Geek Girl #1
Uitgeverij: Gottmer
Aantal bladzijden: 304
Verschenen: juli 2015
Genre: young adult roman
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |

Waardering 4

You may also like...

4 Comments

  1. Geek Girl is inderdaad een lekker luchtig boek voor tussendoor 😀

  2. Jaaa Geek girl is zo leuk! <3

  3. Nu ik jouw recensie zo lees, lijkt me dit toch een vermakelijk boek. Mijn zusje heeft hem in haar bezit, maar het leek mij niet geschikt voor mij. Ik dacht dat het kinderachtig geschreven zou zijn, maar dat valt mee zo te zien. Dan maar mijn zusje lief aankijken.

  4. Zo, na het lezen van je review ben ik wel nieuwsgierig geworden naar dit boek 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]