Gedichten, verhalen en romans: mijn nieuwe schrijfprojecten!

Onder Schrijven op 12 mei 2016

Schrijfprojecten

Omdat ik de afgelopen weken veel vrij had en al snel klaar was met het inplannen van blogposts – want heel ver vooruit werken vind ik ook niet fijn – gleed ik eigenlijk langzaam maar heel zeker in een nieuwe fulltime tijdsbesteding: schrijven! En dan geen stukjes voor mijn blogs, maar echt schrijven. Ik ben daar altijd al wel veel mee bezig geweest, maar de laatste tijd niet meer zo heel erg: ik had minder tijd, minder concentratie en andere dingen eisten gewoon mijn aandacht op. Maar sinds ik een poosje terug een samenwerking aan ben gegaan met een platform voor lezers en schrijvers, een samenwerking die inhoudt dat ik fictie schrijf voor het platform (het is een soort Wattpad) heb ik me er helemaal in gestort. Dus… nu houd ik me niet alleen maar bezig met blogartikelen schrijven, maar ook met mijn roman. En met gedichten. En met korte verhalen. En met fanficties.

Gedichten

Ik beschouwde mezelf nooit zo als een dichter: sinterklaasgedichtjes lukken me altijd wel, maar daar houdt het dan ook op. Toch volgde ik een paar weken geleden een gedichtenworkshop, omdat ik de poëzie van de auteur (Miriam Bruijstens) erg mooi vond en wel eens zin had in iets anders. En dat beviel me zo goed, het ging me zo makkelijk af en het voelde zo fijn dat ik het door ben gaan zetten! Ik diepte een mooi notitieboekje op uit een la en begon te pennen: gedichten zonder rijm, soms maar vier regels en soms een hele bladzijde lang. Gedichten die ik in zo’n tien minuutjes per exemplaar schrijf, ja echt. Goed, ze zijn technisch misschien allesbehalve perfect, maar ik vind het wel heel fijn om zo op gevoel van me af te kunnen schrijven, alsof ik er veel beter mijn échte ei in kwijt kan dan in een langer stuk. Onderwerpen waarover ik schrijf zijn bijvoorbeeld (fysieke) pijn en vrijheid en het ene gedicht pakt beter uit dan het andere, sommigen komen er ook treffender uit dan anderen, maar… ik vind het wel fijn om te doen. Om gewoon af en toe dat boekje en wat poëzieplaatjes erbij te pakken en me er echt even helemaal op te focussen. O en nee: die gedichten ga ik niet delen. Die blijven lekker persoonlijk.

Korte verhalen

Vroeger schreef ik eigenlijk alleen maar korte verhalen, maar nu schrijf ik eigenlijk alleen maar lange verhalen, simpelweg omdat ik in die korte verhalen mijn ei niet kwijt kan, omdat ik altijd dóór wil, méér inspiratie heb. Toch kwam er een poos terug een idee bij me op: korte verhalen gebaseerd op liedjes van Taylor Swift (tja, je bent een Swiftie of je bent het niet) want ik heb altijd al gevonden dat haar muziek echt hele mooie verhalen vertelt en dat die verhalen mij enorm aanspreken. Dus besloot ik het gewoon te doen: verhalen schrijven geïnspireerd op nummers als Bad Blood, Blank Space, Last Kiss en The Lucky One. Verhalen die niet over Taylor gaan en waarin haar muziek ook niet terugkomt, verhalen die gewoon op zichzelf staan als korte verhalen, maar die wel uit haar muziek voortkomen. En ik vind het fijn om te doen! Het is nog wat onwennig wel, maar het is wel iets wat ik voort wil zetten omdat het gewoon leuk is. O, en Taylors nummers op repeat tijdens het schrijven is ook geen straf!

Fanficties

Nog iets wat ik ben gaan doen: fanficties schrijven. Ik vond het altijd een beetje stom, het leek me zinloos, maar… ik weet nu hoe leuk het kan zijn. Laatst las ik een boek uit en het zat nog zó in mijn systeem dat ik er gewoon iets mee moest, het hoofdpersonage sprak me zó aan dat ik haar verhaal nog verder wilde vertellen want het leek alsof er een hoofdstuk miste dat ik gewoon móest schrijven. En dus heb ik dat gedaan – en dat vond ik zo fijn! Ik heb het verder nog nooit gedaan, maar ik wil er wel mee verder want ik vind het heerlijk om in de sfeer van een mooi boek te schrijven. Al langer speel ik met het idee van een Harry Potter-fanfictie over mijn eigen tijd op Zweinstein, of een The Selection-fanfictie waarin een eigen bedacht personage meedoet aan de Selectie… wie weet wat er nog uit mijn fantasie voortgevloeid komt!

Mijn roman

En dan is er natuurlijk nog de roman waaraan ik werk: daar ben ik het vaakste mee bezig als ik schrijf. Het gaat echt verrassend vlot en goed, veel voorspoediger dan met voorgaande romans maar dat komt misschien ook doordat ik hier geen research voor doe. Ik schrijf hele verhaallijnen in één ruk en het is echt een verhaal dat me raakt en waar ik me goed bij voel, dat ik graag wil vertellen. Ik ben heel benieuwd of het me gaat lukken om het vóór de zomervakantie af te ronden, maar ik denk eerlijk gezegd van wel. Want het gaat zo goed!

Verder schrijf ik voor bovengenoemd platform ook een reeks schrijftips en ook dát vind ik onwijs leuk om te doen! Ik heb het op mijn blog ook wel eens gedaan, maar dit zijn artikelen die ik echt schrijf over hoe ik mijn eigen schrijfprojecten aanpak en daardoor merk ik pas hoeveel ik heb geleerd van het schrijven van mijn roman en hoe diep ik daar eigenlijk in zit en hoe fijn dat voelt. Die artikelen komen ook hier nog online, dus wie weet hebben jullie er ook nog iets aan!

Met wat voor projecten ben jij momenteel bezig?

Gerelateerde berichten:

Reacties
CommentLuv badge