Onlangs kreeg ik een recensie-exemplaar binnen van Rode koningin van Victoria Aveyard, een boek waar ik erg naar uitkeek. Het was me echter een behoorlijke pil, en na een paar dagen te hebben gelezen begon er iets te knagen: ik vond het boek niet slecht, maar begon wel op te zien tegen het lezen. Of beter gezegd: tegen het lezen van het fysieke boek. Dat had ik nog niet geconstateerd of ik surfte al naar Bol.com om het ebook aan te schaffen, zodat ik relaxter op mijn iPad en ereader verder kon lezen. Maar wat is het ‘m nou dat ik digitale boeken vaak verkies boven fysieke versies?

De magie van boeken

Begrijp me vooral niet verkeerd: ik ben dol op echte boeken, mooie omslagen, bladzijden die fijn aanvoelen en fijn ruiken, mooie ruggen op rijtjes en stapels in de kast en gewoon het gevoel van een boek in mijn handen: kunnen voelen hoe ver je vordert, leuke bladwijzers kunnen gebruiken, lekker kunnen bladeren… dat vind ik allemaal heel erg fijn. En dan heb ik het nog niet eens over het heerlijke rondsnuffelen in een boekhandel en dat ik altijd een soort zwak heb voor mensen die ik zie lezen, want dat ziet er gewoon interessant en intelligent en stijlvol uit – en zo hoop ik er natuurlijk zelf ok uit te zien wanneer ik lees, al valt dat waarschijnlijk tegen haha.

Maar ik vind het fysieke lezen ook vaak lastig. Kleine letters, beschadigingen, stukgelezen ruggen, een geurtje dat soms een beetje raar is, zware hardcovers, dikke paperbacks, te weinig ruimte in de kast, te veel boeken meenemen op vakantie, überhaupt onhandig meenemen… tja.Overgang fysiek digitaal

De oneindige voordelen van digitaal lezen

Sinds ik een iPad heb, lees ik heel veel digitaal. Aanvankelijk wilde ik daar helemaal niet aan: ik wilde niet loswijken van de magie van het fysieke lezen, van de kracht van echte boeken. Maar toen ontdekte ik hoe fijn en relaxed het is om een digitaal boek te lezen, vooral vanwege mijn slechtziendheid: ik geniet er elke keer weer van om het lettertype zodanig in te stellen dat het echt, maar dan ook echt fijn is voor mijn ogen. Bovendien lees ik echt een stuk sneller als ik een digitaal boek heb: 100 bladzijden in een ebook lees ik zeker twee keer zo snel als in een gewoon boek. Ook de functies van zoeken en markeren vind ik ideaal, zeker voor boekverslagen of analyses. Zeker, soms mis je mooie omslagen in de boekenkast, maar daarvoor krijg je wel een vrijwel ongelimiteerde boekenkast terug: er zijn tal van apps waarin je ebooks kunt lezen en je kunt er honderden, duizenden downloaden zonder iets te merken van het gewicht. Eén apparaat is alles wat je nodig hebt. Dat scheelt gewoon echt enorm.

Regelmatig heb ik een boek in fysieke vorm gekocht en dan ga ik het lezen, maar doordat het dik is of de letters klein zijn of het niet fijn in de hand ligt, schakel ik vaak over op een digitaal boek. Het boek zelf staat me dan niet per se tegen, maar de manier van lezen wel en dat gevoel wil ik niet hebben. Veel boeken in mijn kast heb ik ook digitaal: soms lees ik overdag de fysieke versie en ’s avonds in bed de digitale, of ik begin in de ene versie en ga in de andere verder. er zijn boeken die ik vooral vanwege de mooie omslag koop en die ik vervolgens digitaal lees en er zijn ook digitale boeken die ik vervolgens nog in fysieke vorm koop omdat ze zo mooi zijn of omdat ik ze ook eens op die manier wil lezen. Soms spreek ik met mezelf af dat ik een bepaald boek echt gewoon alleen maar in de fysieke vorm wil lezen, gewoon voor het gevoel. Meestal doe ik het gewoon op de manier die fijn voelt.

De afweging

Ik begrijp dat mensen niet het type zijn voor digitale boeken, dat was ik eerst ook niet. Maar ik denk ook dat er gewoon tal van voordelen zijn en dat het een niet beter hoeft te zijn – of moet worden beschouwd – dan het ander. Voor mij zijn digitale boeken perfect vanwege de lettergrootte en de snelheid, voor iemand anders misschien niet. Om nou te zeggen dat digitale boeken nooit de magie van echte boeken zullen kunnen evenaren of overtreffen, vind ik niet kloppen: het zijn twee totaal andere manieren van lezen die allebei fijn en allebei prima zijn. Ieder zijn meug en voor ieder wat wils!

Wat lees jij het liefste: fysieke of digitale boeken?

You may also like...

7 Comments

 1. Ik vind dat je helemaal gelijk hebt. Op vakantie vind ik een e-reader ideaal, ook als ik een boek snel gelezen wil hebben (bijvoorbeeld voor school) is hij perfect. Bovendien vind ik het zo leuk om te zien op hoeveel procent ik van het boek ben. Dat werkt echt motiverend. Als ik het voor ontspanning doe, geef ik alleen de voorkeur aan een papieren boek. Die ligt lekkerder in mijn hand en heeft een hele andere leeservaring die ik dan prettiger vind. Ik heb niet echt een voorkeur, maar als ik moet kiezen, ga ik voor het ‘echte’ boek, tenzij ik aan het reizen ben of vlug iets wil lezen.

 2. Ik ben echt een fysieke boeken lover… ik vind dat echt veel prettiger lezen. Wel neem ik expres mijn ereader mee voor lange treinritten. Zonder leesvoer zitten vind ik echt verschrikkelijk.

 3. Ik ga voor fysieke boeken. Ik ben echt e-reader anti… Ik vind boeken zo fijn in je handen en ben ook zeker trots op mijn mooie verzameling in mijn boekenkast.

  Super leuk ook, je boekensite!

 4. Ik ben toch echt iemand van papieren boeken…

 5. Ik hou van fysieke boeken. Waarschijnlijk zullen zij steeds mijn voorkeur blijven dragen. Alleen ben ik evengoed een fan van e-readers. Bijvoorbeeld op die dagen dat een boek gewoon te zwaar weegt en de lichte e-reader letterlijk voor verlichting zorgt. Of wanneer ik ergens naartoe moet en niet het volume en gewicht van een boek wil meesleuren. Ook op vakantie vind ik het geweldig dat je in dat ene kleine formaat zoveel leesvoer kan opslagen én dus nooit zonder leesvoer komt te zitten (op voorwaarde dat je je lader niet vergeet in te pakken uiteraard).

 6. Wauw, je hebt nog een blog! Wat leuk.
  Ik ben nog niet zover dat ik het fysieke boek kan vervangen, ik hou ervan om het boek in mijn handen te voelen, inclusief het gewicht en het rare geurtje. Wel moet het boek echt van mij zijn, want ik krabbel altijd van alles in de kantlijn en bijna iedere pagina heeft wel een ezelsoor. Sorry, ik weet dat er boekenliefhebbers zijn dat afschuwelijk vinden, maar ik moet inderdaad kunnen markeren en zo, haha.

  1. Dat gevoel van een boek in je handen herken ik heel erg hoor, dat is ook echt een reden waarom ik nog gewoon fysieke boeken lees!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]