Nemo-Dory

Ik roep wel eens dat ik niet zo’n Pixarfan ben, maar intussen vind ik veel van hun films toch wel leuk: Monsters Inc, Ratatouille, Brave, Inside Out en laten we absoluut Finding Nemo niet vergeten. Ik heb geen flauw idee meer hoe oud ik was toen ik die film voor het eerst zag, wel dat het (volgens mij) in de bioscoop was en dat ik hem best wel leuk vond, ook al had ik niet zoveel met het hele zeeleven. Later keek ik de film nog een keer of twee en toen ik erachter kwam dat er een vervolg zou komen met Dory in de hoofdrol, begon er iets te kriebelen. Niet lang daarna werd Nemo toegevoegd op Netflix en besloot ik dat het tijd was voor een dubbele dosis jeugdsentiment: eerst lekker vanuit bed Finding Nemo kijken en de volgende dag met paps naar Finding Dory. Ik heb genoten!

Finding Nemo (2003)

Deze animatiefilm gaat over de neurotische clownvis Marlin (stem van Albert Brooks) die na een haaienaanval zijn vrouw Coral en hun vissenbaby’s verliest: er is er maar eentje over en dat is Nemo (stem van Alexander Gould), die een zogenaamde geluksvin heeft, en voor hem is Marlin een liefdevolle maar overbezorgde vader. Maar dan gaat Nemo voor het eerst naar school en wordt Marlins grootste nachtmerrie bewaarheid: Nemo wordt meegenomen. Samen met de enorm vergeetachtige Dory (stem van Ellen DeGeneres) gaat Marlin door de hele oceaan op zoek naar zijn zoon, die intussen gevangen zit in een aquarium en net zo hard zijn best doet om daar weg te komen.

Dit is eigenlijk gewoon zo’n ontzettend leuke film! Hij is visueel ontzettend mooi en fantasierijk omdat de zeewereld zo mooi tot leven komt, met tal van vissen en andere bewoners: niets gaat te snel of te langzaam, alles is superfijn om naar te kijken. Het verhaal is origineel en ik vind het zo leuk dat je er alles in kunt zien wat je wilt: het is een verhaal over een vader en een zoon, over loslaten en onvoorwaardelijke liefde, over ergens thuishoren, over het onbekende en hoe dat je heel sterk kan maken, over hoe mooi de grote wijde wereld kan zijn, over hoe een beperking je niet hoeft tegen te houden om ergens voor te gaan… Veelzijdigheid ten top dus! Daarnaast is de humor ook hilarisch en zitten er echt mooie, aandoenlijke momenten in die zo treffend en kenmerkend zijn voor Pixar. Een film om verliefd op te worden.

Finding Dory (2016)

In dit vervolg op Finding Nemo is het inmiddels een jaar na de hereniging van Nemo en zijn vader Marlin. Dory woont inmiddels bij hen in het koraalrif, maar herinnert zich plots weer wat ze aan het doen was toen ze Marlin tegenkwam: ze was op zoek naar haar familie. Stukje bij beetje komen haar herinneringen terug en zien we hoe kleine Dory worstelde met haar korte-termijngeheugenverlies en hoe grote Dory vol enthousiasme en impulsiviteit op zoek gaat naar haar familie… en daarbij zelf zoek raakt. Nu zijn het Marlin en Nemo die háár te hulp schieten en dat leidt hen alle drie ook weer de hele oceaan door, naar een wel heel verrassende locatie…

Ik zeg het niet vaak, maar ik geloof echt dat ik deze film leuker vond dan het origineel over Nemo! Misschien omdat ik Dory in de eerste film ook al geweldig vond en dit vervolg zoveel mooie en magische elementen bevat. De visuele effecten zijn met de moderne filmtechniek nog mooier en vooral enorm kleurrijk, we zien oude personages terug maar maken ook kennis met nieuwe figuren en het is ZO SCHATTIG om kleine Dory te zien! Je houdt gewoon meteen van haar en echt, je kunt niet anders dan meeleven met haar struggles. Ook haar ouders zijn erg leuke karakters. Maar wat ik misschien wel het leukste vind aan de film, is dat Dory, Nemo en Marlin terecht komen bij SeaLife en ontdekken dat Dory dáár is opgegroeid! Ik had dat echt absoluut niet zien aankomen en vind het een geweldige zet, vooral omdat het contrast tussen de onderzeese wereld zoals die is en zoals de mensen die zien daarmee zo helder wordt. De personages die je daar voorbij ziet komen zijn geweldig, vooral de hilarisch chagrijnige octopus Hank (met de stem van Modern Family’s Ed O’Neill). Ook dit is weer een film waar je in kunt zien wat je wilt: het gaat over familie, maar ook heel erg over zelfvertrouwen en zekerheid, over de sprong wagen en ergens gewoon voor gaan, over iets heel graag willen… Finding Nemo is een film om verliefd op te worden, maar Finding Dory is een film om met heel je hart van te houden.

Heb jij Finding Dory al gezien?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]