The Age of Adaline

Bron beeld: Screen Relish

Blake Lively is absoluut één van mijn favoriete actrices sinds ik zes seizoenen lang dol op haar was in de serie Gossip Girl, nog steeds mijn nummer één-favoriet. Ook in de Siterhood of the Travelling Pants-films vind ik haar super, maar verder had ik haar nooit ergens in gezien. Toen ze haar nieuwe film The Age of Adaline begon te promoten, was ik meteen verknocht: een romantisch drama over een vrouw die al bijna een eeuw leeft met in de hoofdrol de beeldschone én karakteristiek geweldige Blake? Yes, please!

Vluchten voor haar lot

Adaline Bowman (Blake Lively) wordt geboren in 1908 en leidt een volmaakt leventje tot de liefde van haar leven en de vader van haar dochter Flamming in 1929 verongelukt en ze er alleen voorstaat. Wanneer ze terechtkomt in een sneeuwstorm, krijgt ze een auto-ongeluk en belandt met haar auto in het water, waar ze vervolgens wordt getroffen door de bliksem. Ze sterft, komt weer tot leven… en vanaf dat moment wordt ze niet ouder meer. Niet wetend hoe het komt probeert ze haar leven zo goed mogelijk te leiden, gedwongen om elk decennium te verhuizen en een nieuwe identiteit aan te nemen. Haar dochter moet ze opgeven om uit de aandacht te blijven en ze heeft geleerd zich nergens aan te binden. Maar dan ontmoet ze op oudejaarsavond 2014, vlak voordat ze weer wil verkassen en veranderen, de charmante rijkeluisjongen Ellis (Michiel Huisman), en door hem begint ze te twijfelen aan het steeds vluchten voor haar lot. Maar is er wel een alternatief?

Terwijl Adaline probeert om een manier te vinden haar leven te leiden zonder verschrikkelijk eenzaam te worden, een manier om bij Ellis te blijven, begint haar verleden van meer dan een eeuw haar langzaam maar zeker in te halen.

Acteerwerk en cameratechnieken

The Age of Adaline is beslist geen slechte film: verre van. Maar hij is ook niet briljant en zeker niet zo goed als ik had verwacht en gehoopt: ik rekende toch wel een beetje op een prachtige, Oscar-waardige film met bijzondere thema’s en complexe personages. De thema’s zijn zeker mooi: de film gaat over het eeuwig jong zijn, het nooit hebben van een toekomst en het niet kunnen hechten aan datgene waaraan je je wel heel graag wilt hechten. Het is een verhaal over spelingen van het lot die ons ten deel vallen zonder dat we daar enige controle over hebben en dat dat soms behoorlijk flut kan zijn. Dat verhaal is mooi tot leven gebracht: het wordt goed duidelijk hoe de vork in de steel zit en je voelt al snel mee met Adaline.

Dat laatste komt ook doordat Blake Lively de rol goed speelt: het is wel duidelijk dat het meisje dat Serena van der Woodsen was, volwassen is geworden. Ook de rest van de cast is bijzonder sterk: Michiel Huisman is een mooie droomjongen die, in tegenstelling tot veel andere mannelijke hoofdrolspelers in dit soort films, laat zien dat zijn personage weet dat het ware liefde is en dat hij daarvoor wil vechten. Bijzondere klasse is weggelegd voor het personage van Harrison Ford, maar van zo’n topacteur kun je ook weinig minder verwachten.

De film is mooi geproduceerd: de camerahoeken zorgen ervoor dat scènes tot leven komen, lange scènes zorgen ervoor dat het verhaal krachtig tot leven komt. Kostuums en decors zijn helemaal perfect waardoor de film absoluut niet aan sfeer mist. Kortom: aangenaam om naar te kijken.

Gemiste kans

Toch is het jammer: The Age of Adaline mist gewoon échte, diepgaande kwaliteit. Het verhaal is prachtig en enorm boeiend, maar het komt gewoon niet uit de verf. Ik had zo graag meer details gewild over het lange en uitzonderlijke leven dat ze heeft geleid: ik had het zoveel mooier gevonden als de film echt haar verhaal had verteld vanaf haar kindertijd tot de moderne tijd. Het zou dan veel meer zijn gegaan over haar worsteling met haar lot en het vinden van een manier om daarmee om te gaan. Zoveel mooie decennia die ze heeft meegemaakt, maar ze worden amper belicht en dat terwijl de visuele effecten er de kwaliteit voor hebben. Nu zijn er veel open gaten: in de flashbacks lijkt Adaline er namelijk helemaal niet veel moeite mee te hebben dat ze niet ouder wordt en in de moderne tijdlijn wel.

Daar zit ook nog een gemiste kans: de film doet geen recht aan Blake Lively’s vermogen om heftige emoties tot leven te wekken, zoals te zien is in Gossip Girl, waarin ze zich evolueert van wild kind tot lief meisje tot it-girl tot regelrechte bitch en dat alles nog een keer. Het verhaal in The Age of Adaline had veel meer mogen draaien om haar emotionele worsteling en hoe ze daarmee omgaat. Meer dan een paar huilscènes – weliswaar goed geacteerd – bedrukte gezichten en afstandelijke houdingen krijgen we niet en dat is gewoon doodzonde, want daardoor verliest het verhaal toch kwaliteit. Het blijft oppervlakkig, terwijl je in haar hele performance en in het hele verhaal veel meer potentie zit. Alleen al het gebruiken van haar eigen stem voor het vertellen van de film zou beter zijn geweest en meer ruimte hebben gegeven voor echt persoonlijke input.

Daarnaast is de verhaallijn gewoon voorspelbaar: je weet al precies hoe het gaat eindigen en veel sleutelscènes worden overgeslagen terwijl die juist meer diepte zouden kunnen geven aan het verhaal en korte scènes die krachtig zouden zijn worden afgekapt in plaats van uitgebreid. Met dit alles – en het lijken me toch vooral open deuren dat je dit in het verhaal includeert – zou het echt een Oscarwaardige film zijn geweest. Nu is het gewoon een mooie film met gemiste kansen.

Heb jij deze film al gezien?

You may also like...

2 Comments

  1. Ondanks dat je op instagram al zei dat hij een beetje tegenviel, ben ik nog steeds stik nieuwsgierig. Ik zag de trailer toevallig in de bioscoop en was lichtelijk (heel erg) verbaasd over Blake die terug in de tijd ging en er nog steeds even prachtig uit zag als in Gossip Girl.

    Ik ben heel erg benieuwd, maar ik wacht nog even tot hij op dvd uit komt. Ik heb vaak niet de concentratie om een film in een keer af te kijken, dus dat is een beetje zonde.

  2. ik ben het niet met je eens, maar dat wist je al. Ik vind hem helemaal niet tegenvallen, ik heb genoten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]