nynke (1)

Ik ben  best een fan van films kijken, maar heb tegelijkertijd ook wel een vrij kieskeurige smaak: een film moet vanaf het begin iets hebben om me ervan te laten genieten, en er zijn eerlijk gezegd maar weinig films die ik écht heel goed vind – ik ben altijd best kritisch, geen idee waarom haha. Als er een film wordt aangekondigd om op tv te komen ben ik vaak wel geneigd om hem op te nemen op mijn DVR en te kijken wanneer ik zin heb – maar dat moment komt niet altijd even snel omdat ik dan toch vaak meer zin heb in series dan een film. Toch is er één genre dat het vrijwel altijd wel goed doet: het kostuumdrama. Ik hou van jurken en parasollen en ouderwetse maniertjes en elkaar het hof maken à la Mr. Darcy, ik hou van de romantische sfeer in dit soort verhalen, heerlijk. Nynke is typisch zo’n film: een kostuumdrama dat zich afspeelt aan het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw, met een vleugje Downton Abbey en de allure van Little Women. 

Samenvatting

De Friese Sjoukje is al 25 wanneer ze met wat hulp van haar familie verliefd wordt op de dichter Pieter Jelle Troelstra, die op zoek is naar een levensgezellin en haar goed zal kunnen onderhouden. Ze hoeft niets tekort te komen, maar toch is het huwelijk niet helemaal wat Sjoukje wil: ze houdt van Pieter Jelle, maar wil niet slechts de vrouw van zijn. Ze heeft haar eigen ideeën, die goed aansluiten bij de zijne wanneer hij een gedreven socialist wordt. Er komen kinderen en langzaam zakt Sjoukje weg in de sleur van het huwelijkse leven.  Haar enige manier om zichzelf te blijven is door te schrijven: ze wordt bekend als Nynke van Hichtum, schrijfster van kinderverhaaltjes die ook socialistische kwesties aankaarten zonder te provoceren. De relatie met haar echtgenoot wordt echter onder druk gezet wanneer Sjoukje feministische ideeën begint te krijgen en zich tegen hem gaat afzetten.

nynke

Beoordeling

Ik zal het maar ronduit zeggen: ik heb weinig op met Nederlandse films. Over het algemeen vind ik het acteerwerk pijnlijk slecht en missen de films ook echt aan diepte, het verhaal komt niet genoeg tot zijn recht en het heeft gewoon niet zoveel kwaliteit. Nynke leek aanvankelijk geen uitzondering op de regel, maar bleek dat al snel wel te zijn: het is geen enorm hoogstaande filmkunst, maar ook zeker geen slechte film. Liefhebbers van kostuumdrama’s, zoals ikzelf, kunnen hun hart zeker ophalen. De decors, het camerawerk en de kostuums passen helemaal in deze stijl en roepen ook veel sfeer op, waardoor het een prettige film is om naar te kijken. Er wordt een goed verhaal verteld dat niet doodbloedt, maar zich ontwikkelt terwijl je kijkt en de personages ontwikkelen mee, waardoor de plot ook weer diepte krijgt. Wat het acteerwerk betreft: Monic Hendrickx doet het erg goed als Nynke en ook Jeroen Willems, die Troelstra speelt, zet een overtuigend personage neer. Wat de andere acteurs betreft: het is niet tenenkrommend en niet prijzenswaardig. Vooral de emotionele scènes komen goed uit de verf, en laat dat nou net de krachtige scènes zijn die het verhaal vertellen. Een film die niet supergeweldig is, maar wel een goed verhaal vertelt en liefhebbers van kostuumdrama’s zeker niet teleurstellen. Oh ja, en petje af voor de Brabantse hoofdrolspeelster die vloeiend Fries spreekt.

WaarderingWaarderingWaardering

Titel: Nynke
Jaar: 2001
Genre: kostuumdrama
Schrijver/regisseur: Pieter Verhoeff
Cast: Monic Hendrickx, Jeroen Willems e.a.
Duur: 110 minuten

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]