hr_Maleficent_25

Bron

Ik heb eerlijk gezegd helemaal niets met Angelina Jolie: ik weet dat ze getrouwd is met Brad Pitt, dat ze anorexia heeft en dat ze (volgens mij) best veel voor liefdadigheidsinstellingen doet. Verder had ik haar nog nooit in iets gezien en had ik ook geen idee dat ze zo goed kon acteren – want dat is een ding dat zeker is na het zien van Maleficent. Maar zij was dus zeker niet de reden dat ik erheen wilde: dat was het concept in het algemeen. Ik hou van sprookjes, ik lees ze niet vaak maar ik hou wel van de hele geschiedenis erachter en van het karakter van sprookjes. En ik hou van Disney, ik hou ervan als Disney nieuwe versies maakt van hun sprookjes. Bovendien hou ik er ook heel erg van om een bekend concept zoals een Disney-film vanuit een geheel nieuwe invalshoek te bekijken. Conclusie: ik wist al vrij snel dat ik hierheen wilde. En gelukkig slaagde ik erin een vriendin mee te slepen, want hij leek me wel een beetje te griezelig om alleen te gaan kijken (als dat zou kunnen, haha).

Samenvatting

Kort gezegd vertelt Maleficent het verhaal van The Sleeping Beauty – maar dan vanuit het oogpunt van de boze heks Maleficent (in het Nederlands heette ze Malafide). De kijker is natuurlijk geheel vrij om te interpreteren dat dit ook echt is wat er is gebeurd in de animatiefilm of dat het gewoon een nieuwe versie is, maar in ieder geval beleef je het verhaal door de ogen van Maleficent. De film begint met haar achtergrondverhaal: ze werd geboren als fee in het magische koninkrijk de Moors, dat naast het rijk der mensen ligt. Ze was een goede fee en ontpopte zich in haar tienerjaren zelfs tot beschermer van de Moors. Maar al in haar jeugd wordt ze verliefd op Stefan, een mens: hun liefde is sterk, maar verboden. Pas wanneer hij haar iets vreselijks aandoet, merkt Maleficent hoeveel ze om hem gaf en dat verandert haar voorgoed: dat zorgt ervoor dat ze zijn dochter Aurora vervloekt. Maar Aurora groeit op in de nabijheid van Maleficent en het onvoorstelbare lijkt te gebeuren: er ontstaat een band tussen de machtige fee en het onschuldige kleine meisje. Maar tegen welke prijs?

maleficent

Beoordeling

Ik had eerlijk gezegd helemaal geen verwachtingen van de film: ik ging naar de bioscoop met een gevoel van hij kan of heel sterk of heel stom zijn. Het gebeurt eigenlijk maar zelden dat ik na het zien van een film meteen mijn oordeel klaar heb: hij moet echt heel goed of echt heel slecht zijn als ik me dat meteen kan realiseren, maar meestal moet ik het echt even laten bezinken en erover nadenken wat ik goed en slecht vond. Bij Maleficent was dat het geval: toen de aftiteling kwam had ik een heel tevreden en ook nogal een oh mijn god-gevoel, maar pas later kwam het besef: wat een geweldige film was dat. Hij is echt heel erg goed: ik kan eerlijk gezegd niets bedenken dat ik er niet goed aan vond. Het verhaal is ijzersterk: de dingen die met Maleficent gebeuren zie je echt niet aankomen en de plot is onwijs interessant, vooral de band tussen Aurora en Maleficent had ik echt niet verwacht.

Angelina Jolie is bovendien fenomenaal: ik heb natuurlijk geen vergelijkingsmateriaal, maar ze deed het echt onwijs goed. Haar stem, haar gezichtsuitdrukkingen, haar ogen, haar hele intensiteit, het sleepte me echt mee. Ook de rest deed het heel goed: Elle Fanning als Aurora was misschien wel een klein beetje flat, maar zo is haar personage ook wel. Maleficents trawant Diaval is een leuke toevoeging voor onze behoefte aan mannelijk schoon en daar komt nog bij dat de film ook onwijs mooi gemaakt is. Het is heel erg veel CGI en volgens sommige mensen is het een beetje té, maar ik heb me er absoluut niet aan gestoord – integendeel, ik vond het prachtig hoe ze alles hebben weergegeven, het koninkrijk, de kostuums, de vechtscènes… alles heeft zoveel sfeer en komt echt heel magisch uit de verf, ik zat er helemaal in. Tot het einde bleef het spannend, hoewel de uiteindelijke ”twist” wel een beetje voorspelbaar was – maar dat was misschien ook wel de bedoeling. Hoe dan ook een geweldige film die ik zo snel mogelijk opnieuw wil zien!

WaarderingWaarderingWaarderingWaarderingWaardering

Titel: Maleficent
Jaar: 2014
Genre: fantasy
Schrijver: Linda Woolverton
Regisseur: Robert Stromberg
Cast: Angelina Jolie, Elle Fanning, Sam Riley, Juno Temple e.a.
Duur: 97 minuten

You may also like...

2 Comments

  1. Ik wil deze ook zoooooo graag zien!

  2. Ik twijfel… en ik weet niet waarom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]