Ik hou van films. En ik hou van filmrecensies schrijven – maar met dat laatste heb ik tegenwoordig een behoorlijk complexe relatie. Ik zou heel graag van elke film die ik kijk een uitgebreide review typen, net zoals ik doe voor elk boek dat ik lees, maar ik ben erachter gekomen dat het met films toch een béétje anders werkt dan met boeken. Films die ik stom vind, kijk ik over het algemeen niet af, maar soms kom ik niet verder dan een paar zinnen als het gaat om wat ik nou precies van de film vond. En met maar 12 blogdagen per maand is het wat lastig om álle films die ik kijk de aandacht te geven die ze verdienen… maar gelukkig is dit mijn blog en mag ik alles helemaal zelf bepalen, dus heb ik besloten mijn toevlucht wederom te nemen tot comborecensies! Want die zijn leuk.

What to Expect When You’re Expecting (2012)

Waar het over gaat | Dit is typisch één van die mozaïekfilms met een sterrencast die gemaakt worden om het succes van films als Love Actually te evenaren, maar dat nooit kunnen. De film is gebaseerd op hét zwangerschapshandboek en volgt vijf vrouwen tijdens het moeder worden. Fitnessgoeroe Jules is hoogst onhandig zwanger van haar Dancing with the Stars-partner turned husband, fotografe Holly wil adopteren terwijl haar vent dat allemaal nog niet zo zeker weet, kinderboekenschrijfster Wendy is tegelijk zwanger met de veel te jonge en veel te rijke tuthola Skyler, die ook nog eens Wendy’s schoonmoeder is,  en foodtruckeigenaresse Rosie raakt zwanger na een scharrel met haar ex. Volop drama dus!

Wat ik ervan vond | Ik ben een absolute sucker voor mozaïekfilms: ik vind het heerlijk om te zien hoe divers de verhaallijnen zijn en hoe ze toch met elkaar te maken hebben, en de verschillende persoonlijkheden en persoonlijke verhalen doen het altijd goed. De film scoort dus zeker punten als je daarvan houdt. De verschillende perspectieven op het moederschap en zwanger zijn komen mooi uit de verf, de cast is tof en ik vind het mooi dat de film luchtigheid en ronduit belachelijke humor afwisselt met echt emotionele diepgang die in de buurt komt van hoe het leven echt is: het misgaan van een zwangerschap, een adoptieproces… eigenlijk is het zo’n film die heerlijk is voor de zaterdagavond, niet te ingewikkeld en ook niet te oppervlakkig.

Wat je moet weten | Duur: 1u50 min. Cast: Cameron Diaz, Jennifer Lopez, Anna Kendrick, Elizabeth Banks, Chace Crawford, Matthew Morrison, Brooklyn Decker. Regie: Kirk Jones. Genre: romantische komedie.

Life of Pi (2012)

Waar het over gaat | Nee, deze film gaat niet over de uitvinder van het pi-getal: dat was een oude Griek. De Pi in dit verhaal is vernoemd naar het Franse woord piscine, oftewel zwembad, en een Indiase jongen die als oude Canadees vertelt over zijn jeugd. Pi groeide op in een Indiase dierentuin, was als kind op zoek naar de zin van zijn religie en cultuur. In zijn tienertijd ging hij met zijn ouders, broer en hun dierentuindieren op de boot naar Canada om daar opnieuw te beginnen, maar het noodlot sloeg toe en de boot leed schipbreuk, waardoor Pi samen met een paar dieren – waaronder een tijger – in zee belandde. Dankzij zijn eigen vernuftigheid weet hij een vlot te bouwen en een wapenstilstand te bewerkstelligen met de tijger – die luistert naar de naam Richard Parker – maar het is de vraag hoe lang ze het met z’n tweeën uit kunnen houden.

Wat ik ervan vond | Dit is een film waar je even de tijd voor moet nemen, maar dat is het dan ook echt waard. De plot is wat langzaam, maar de mooie cinematografie en het boeiende verhaal maken veel goed. Ik vond het erg fascinerend en goed neergezet hoe Pi zich in zijn jeugd ontwikkelde en echt iemand werd, en hoewel zijn familieleden weinig screentime krijgen zijn ze toch heel levendig. Het grootste deel van de film bestaat uiteraard uit de schipbreuk en dat is wat eentonig, maar de animatietechniek die gebruikt is op de dieren en hun gedrag is wel erg tof om te zien en de spanning zit er goed in. Het is avontuurlijk, mooi gemaakt, bij vlagen humoristisch en bovenal interessant: kies je als buitenstaander voor de ongeloofwaardige waarheid of voor de aannemelijke leugen? Zeker een aanrader als je een anders dan anders-film wilt zien!

Wat je moet weten | Duur: 2u7 min. Cast: Suraj Sharma, Irrfan Khan, Tabu, Rafe Spell, Adil Hussain. Regie: Ang Lee. Genre: drama.

The Fault in Our Stars (2014)

Waar het over gaat | Gebaseerd op de all-time bestseller van John Green en hét Young Adult-fenomeen: deze film is gewoonweg niet meer weg te denken uit de YA-popcultuur. Het verhaal is dat van de tieners Augustus Waters en Hazel Grace Lancaster, die allebei kanker hebben en elkaar ontmoeten bij een praatgroep voor, jawel, tieners met kanker. Ze worden uiteraard hoteldebotel verliefd op elkaar, maar dat is zo makkelijk nog niet wanneer je doodgaat. Maar voordat het zover is dat er grafredes geschreven moeten worden (ja, dat meen ik serieus) gebeurt er nog een hoop, en dan vooral in het kader van Hazels lievelingsboek dat ook Gus’ lievelingsboek wordt en dat hen naar, jazeker, Amsterdam voert.

Wat ik ervan vond | Er zin van die films waar ik een zwak voor heb, films die ik 1000 keer kan kijken zonder er genoeg van te krijgen, films die in mijn ogen gewoon absoluut perfect zijn en waar ik geen kwaad woord over wil horen. Films als The Notebook, Titanic, Beauty and the Beast en dus ook The Fault in Our Stars. Films die zo oneindig romantisch en gevoelig zijn dat ik elke keer weer op een roze wolk wegdrijf. En TFIOS staat misschien wel op één als het gaat om die films. Het verhaal is zo ontzettend schattig en romantisch en tegelijkertijd hartverscheurend en hartverwarmend, de cast is de definitie van perfectie, de humor en de soundtrack zijn zo mogelijk nog perfecter en het is gewoon zo’n heerlijke film. Ik huil en lach elke keer en word elke keer weer hopeloos verliefd.

Wat je moet weten | Duur: 2u 6 min. Cast: Shailene Woodley, Ansel Elgort, Nat Wolff, Laura Dern, William Dafoe, Lotte Verbeek. Regie: Josh Boone. Genre: Young Adult.

Crazy, Stupid, Love (2011)

Waar het over gaat | Cal is al jarenlang getrouwd met zijn grote liefde Emily en komt voor een grote schok te staan wanneer zij wil scheiden. Hij raakt in de put en ontmoet dan de glamoureuze player Jacob, die hem besluit te laten zien hoe hij zijn imago kan opkrikken en vrouwen aan de haak kan slaan. Maar Jacob dreigt intussen ook verliefd te worden op girl next door Hannah, en Cal weet intussen niet dat de oppas van zijn zoon verliefd op hem is – en dat zijn zoon verliefd is op zijn oppas.

Wat ik ervan vond | Dit is zo’n film die ik al heel lang wilde zien en waar ik behoorlijk hoge verwachtingen van had… maar die kwamen niet uit. Ik denk dat ik van tevoren verwachtte en hoopte dat het verhaal veel meer om Emma Stone en Ryan Gosling zou draaien – want mán, wat hou ik van dat koppel – en ik had gewoon veel meer verwacht van de kwaliteit van de film. Ik ben absoluut geen fan van hoofdrolspeler Carrell en ik vond het hele verhaal en de grappen eigenlijk gewoon stom. Tuurlijk, de verschillende liefdeslijnen en de manier waarop de personages zich ontwikkelen is best schattig en de muziek is gaaf. Maar verder is het allemaal vooral heel erg overdreven en clichématig en teleurstellend. Dan is What to Expect When You’re Expecting toch beter. Hadden ze er nou maar een Gosling/Stone-film van gemaakt, dan was het awesome geweest.

Wat je moet weten | Duur: 1u58 min. Cast: Steve Carrell, Julianne Moore, Emma Stone, Ryan Gosling, Analeigh Tipton. Regie: Glenn Ficarra, John Requa. Genre: romantische komedie.

The Greatest Showman (2017)

Waar het over gaat | Het succesverhaal van de negentiende-eeuwse ondernemer P.T. Barnum wordt in deze film tot leven gebracht. Het is het verhaal van een kleine jongen met grote dromen, die die grote dromen vervolgens omtoverde tot ambities en visies van ongekende proporties. Hij richtte een circus op waarmee hij mensen met bijzondere talenten en persoonlijkheden een podium bood, maar waarmee moest zien op te boksen tegen de kritiek en aversie van de mensen. Hij houdt dapper vol, maar lukt hem dat ook nog wanneer de showbusiness hem naar het hoofd stijgt en het hem tegelijkertijd te heet onder de voeten lijkt te worden?

Wat ik ervan vond | Ik speel vals, want over deze film heb ik natuurlijk een poosje terug al een uitgebreide review geschreven. En toch hoort-ie in dit rijtje thuis, aangezien het gewoon een ontzettend geweldige en perfecte film is die spontaan in het rijtje ‘’films waar ik een zwak voor heb’’ is gaan thuishoren. Het is zó mooi gemaakt en geweldig geacteerd, de muziek is fantastisch en gewoon de hele showverhaallijn is magisch. Er komen zoveel thema’s voorbij die typerend zijn voor het tijdbeeld en de setting en de rode draad over dromen is geweldig inspirerend. Het is een film waar je kippenvel en hartkloppingen en all the feels, all the time van krijgt. Adembenemend.

Wat je moet weten | Duur: 1u45 min. Cast: Hugh Jackman, Michelle Williams, Zac Efron, Zendaya, Rebecca Ferguson, Keala Settle. Regie: Michael Gracey. Genre: musical.

Wat is tot nu toe jouw lievelingsfilm van 2018?

You may also like...

5 Comments

 1. Superleuk, dit filmoverzicht! Zeker omdat je best wel uitgebreide informatie over de films geeft in je recensie 🙂 Zo weet ik goed wat ik kan verwachten. The Fault in Our Stars en What to Expect When You’re Expecting heb ik allebei ook gezien en vond ik ook respectievelijk heel mooi en nogal grappig. Die mozaïekfilms vind ik sowieso vaak geweldig. Je maakt me heel nieuwsgierig naar Life of Pi. Wie weet ga ik die film nog een keer kijken.
  Romy onlangs geplaatst…Ik ging naar de kringloopwinkel en ik nam mee… (deel II)My Profile

  1. Zeker de moeite waard om eens mee te pakken als-ie op tv is of als de dvd goedkoop is oid 🙂

 2. What to expect when you’re expecting is echt zó leuk! <3 Ik moet The Greatest Showman nog zien (ik wacht ongeduldig op de dvd) en volgens mij gaat dat echt een instafavoriet worden, hij is echt right up my alley!
  Inge onlangs geplaatst…DIY gehaakte handwarmers (aka warme handen tijdens het lezen in het bed)My Profile

  1. HIJ IS ZO MOOI <3

 3. Ik heb van deze films alleen Crazy Stupid Love gezien. What to expect … wil ik nog via Netflix gaan kijken, lijkt me zeker wel wat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]