Het is bijna onmogelijk om deze enorme hype gemist te hebben. Afgelopen zomer deden ze hun intro in de Amerikaanse en algauw daarna ook in de Nederlandse bestsellerlijsten: de Fifty Shades-boeken. Een trilogie van erotische (zeg naar mijn mening maar gerust pornografische) boeken die zijn begonnen als Twilight-fanficties maar die door de schrijfster E.L. James, een doodgewone huisvrouw, zijn omgevormd tot ”romans.” De boeken gaan over de puur seksuele relatie van de Mary Sue-achtige Anastasia Steels en de aristocratische, mysterieuze Christian Grey. De boeken zijn een enorme rage geworden en het is een typisch geval van love it or hate it. En ik zal het maar opbiechten: na alle commotie eromheen vond ik het tijd voor een uitgebreide analyse.

Ik hou niet van expliciete seks in romans. Toen ik voor Nederlands begon met het lezen van De Passievrucht, Zilver of het verlies van de onschuld en Het leven is verrukkulluk, vond ik de seksscènes smerig en wilde ik de boeken zo snel mogelijk uit lezen. Begrijp me niet verkeerd: ik ben niet tegen erotiek in verhalen, zolang het maar een beetje smaakvol blijft en past in de context qua hoeveelheid en beschrijvingen. Net zoals dat ik het in een tv-serie niet erg vindt om naar een korte vrijscène te kijken, vind ik dat ook in een boek niet erg. Desnoods lees ik eroverheen. Maar echte, expliciete en rauwe erotiek in een boek vind ik… bah. Ik weet het niet, ik hou daar gewoon niet van. Toen ik net hoorde over de Fifty Shades-boeken, leken ze me enerzijds wel interessant vanwege het verhaal, en dacht ik dat ik het best eens een keer zou kunnen proberen. Maar toen ging ik verder kijken op internet en ontdekte ik waar de boeken echt over gaan.

Ik weet er niet precies het fijne van, maar wel dat het verhaal compleet om seks draait. Bij mijn weten is er niet eens sprake van een soort romantische verbinding tussen Christian en Ana, maar gaat het alleen om seks. Wel weet ik dat Christian een of ander geheim met zich meedraagt uit zijn jeugd en dat hij daardoor beschadigd is. Dat zou ook kunnen verklaren waarom hij nogal een liefhebber is van SM en Anastasia dwingt (voor zover ik begrepen heb) om zich aan zijn wil te onderwerpen. Brr, ik krijg al de kriebels als ik dit typ, haha.  Ik heb ooit een inkijkexemplaar als eBook gedownload, maar ik kwam niet verder dan het eerste hoofdstuk omdat ik al wist wat er zou gaan gebeuren en daar enorm tegenop zag, dus het leek me duidelijk dat het echt niets voor mij was. Op internet heb ik plaatjes met quotes gezien en daaruit leid ik af dat de boeken slecht geschreven zijn, vol gescheld zitten en dat de seksscènes (wat er enorm veel zijn) gewoon echt smakeloos en rauw zijn. En dan te bedenken dat er al druk gediscussieerd wordt over de verfilmingen… de rage is dus nog lang niet over.

You may also like...

2 Comments

  1. Eerlijk gezegd vind ik er zelf helemaal niets aan. Niet omdat ik het smerig of ‘bah’ vind, maar meer omdat ik geen behoefte heb om pagina’s lang te lezen hoe ‘ze het gaan doen’ en wat ze ervoor gaan gebruiken. Feit is wel dat 7 van de 10 vrouwen helemaal weg zijn van deze trilogie. Het is inderdaad een regelrechte hype. En ik heb inderdaad ook gehoord dat er een film van gemaakt gaat worden. Nou ik hoef er in ieder geval niet naar toe:)

  2. Ik heb me door het eerste deel geworsteld en begrijp absoluut de appeal van deze boeken niet. Ja, het knap zowat uit zijn kaft van de vunzige seksscenes… Volgens een vriendin van me gaat het vooral om de mysterieuze en woest aantrekkelijke Christian Grey, maar dan heb ik toch liever een romantische held a la mister Darcy 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]