‘Ugh, heb je hem ook weer.’ Ik knik met mijn hoofd in de richting van Paul en probeer niet te kokhalzen als ik terugdenk aan onze date een week geleden. Wat een drama was dat. Jessie verslikt zich in haar drankje. Wanneer ze is uitgehoest, kijkt ze op en zegt: ‘O ja, dat is die gast die een glas bier over je shirt gooide en riep: ‘’Wet T-shirt contest’’?’ Ze begint hard te lachen. ‘Niet te geloven, hè?’ Ik rol met mijn ogen en schud mijn hoofd. ‘Als ik van tevoren had geweten dat hij zo’n loser is, was ik wel thuisgebleven.’ Jessie kijkt me ineens met ondeugende ogen aan. ‘O nee, wat ben je nu weer van plan?’ vraag ik voorzichtig. Ik voel al meteen dat het niets goeds kan zijn.

Hoe ik bij dit boek kwam

Dat Chinouk Thijssen een begrip is als het om Nederlandstalige YA-thrillers gaat, staat wat mij betreft als een paal boven water. Hoewel ik Blindelings niet zo heel goed vond en om die reden ook nog niet aan Hij is van mij ben begonnen, vind ik haar wel heel fijn schrijven en daarom ben ik ook altijd benieuwd naar nieuw werk van haar. Toen bekend werd dat haar nieuwste thriller, Fataal spel, zou verschijnen bij één van mijn favoriete uitgevers – Clavis – had ik dan ook meteen mijn zinnen op het boek gezet. Ook al ben ik niet écht een thrillerlezer. Ik ging tijdens het lezen van drie naar drieënhalf naar vier sterren en van ‘’dit is wel aardig’’ naar ‘’oké dit kan ik beter niet ’s avonds lezen’’ naar ‘’ O MIJN GOD.’’ Het feit dat ik deze recensie schrijf amper een paar uur na het uitlezen, zegt ook heel veel.

Waar het over gaat

Carmen en Jessie zijn zussen: ze schelen twee jaar, maar worden vaak aangezien voor een tweeling en hebben ook een ontzettend hechte band. Wanneer Jessie tijdens een feest op mysterieuze wijze van de trap valt en kort daarna uit het ziekenhuis wordt ontvoerd, is Carmen dan ook vastbesloten om haar zusje terug te vinden en te redden. Wanneer ze visioenen begint te krijgen over waar Jessie zich bevindt en hoe het met haar gaat, en vervolgens ook nog eens hints en aanwijzingen van de ontvoerders, wordt pijnlijk duidelijk dat het hier om een race tegen de klok gaat – waarbij de veiligheid van misschien wel allebei de zussen op het spel staat. Maar… wie kan ze vertrouwen?  En waar leidt alles naartoe?

Wat ik ervan vond

Dat Thijssen weet hoe ze een vlot leesbaar boek moet schrijven dat steeds blijft boeien, lijdt geen twijfel. Fataal spel is vanaf het eerste hoofdstuk goed geschreven en vooral intrigerend: wat voor band hebben Carmen en Jessie? Wie is die Paul die op dat feest aanwezig is? Wat is er gebeurd waardoor Jessie van de trap viel? Wat willen haar ontvoerders in godsnaam van Carmen? Het duurt maar een paar bladzijden voordat je volledig wordt meegezogen in de spanning: de korte hoofdstukjes zitten vol actiemomenten waardoor mijn ogen razendsnel over de regels en de bladzijden vlogen. Er gebeurt zoveel en het wordt allemaal zo goed opgebouwd dat het geen moment saai is en je in een soort draaikolk van ‘’wat is dit ik wil het NU WETEN’’ terechtkomt.

Spanning

Want o mijn god, wat is dit boek spannend. Mond valt open-spannend. Huiveringwekkend spannend. Serious stuff-spannend. Er gebeuren zoveel rare dingen en de hints die Carmen krijgt worden steeds enger, maar de hele opzet wordt ook steeds bizarder en kroop echt onder mijn huid. Ik vind het gewaagd, maar ook enorm realistisch dat Thijssen bepaalde keuzes heeft gemaakt en ontzettend knap hoe goed alles is uitgewerkt en opgezet, want het bleef me van begin tot eind boeien en vasthouden. Ik heb thrillers gelezen van Mel Wallis de Vries, Daniëlle Bakhuis en Helen Vreeswijk, maar Fataal spel gaat daar volledig overheen en komt meer in de buurt van Stuk van Judith Visser. Thijssen heeft namelijk zoiets heftigs in elkaar gezet dat de laatste vijftig bladzijden bloedstollend en hartverscheurend tegelijkertijd zijn, en dat is zo onwijs goed gedaan dat ik tegen het einde echt niet meer wist hoe ik het had.

Nadenken

De ijzersterke plot is niet alleen heel goed opgezet en uitgebouwd, maar zette me ook enorm aan het nadenken. Ik vind het sowieso altijd leuk als ik kan meepuzzelen en sporen kan nagaan, en dat was bij Fataal spel ook heel tof om te doen – is het Marissa? Chris? Tanlee? Maar waarom dan in godsnaam? – maar hoewel de uiteindelijke betrokkenen een béétje voorspelbaar zijn, had ik echt niet verwacht dat het zo zou blijken te zitten als het zit. Thijssen heeft me echter ook over hele andere dingen aan het denken gezet: wie red je als je wordt gedwongen te kiezen? Hoe ver kun je gaan als je jezelf wilt opofferen? In hoeverre ben je verantwoordelijk voor iets wat je vroeger hebt gedaan, toen je een heel ander persoon was? Als je moet kiezen tussen zelf iets vreselijks doen en een ander iets vreselijks zien doen, wat kies je dan?

Paranormaal tintje

Je zou kunnen zeggen dat Fataal spel een soort paranormale thriller is, en ik vind het wel leuk dat Thijssen dat heeft toegevoegd. Het is sowieso al geen standaardthriller, maar de bijzondere band tussen Jessie en Carmen maakt het boek extra boeiend en bijzonder, zeker omdat het voor een subtiele en soepele perspectiefwisseling zorgt die het nog huiveringwekkender en echter maakt. Het fenomeen van tweelingzielen is erg goed neergezet en maakt dat de emotionele kant van het boek nog sterker aankomt. Na het hele spel dat de opzet van het boek vormt is dat absoluut het sterkste punt.

Verwaarloosbare minpunten

Als ik dan toch nog wat minpunten wil noemen… nou ja, eigenlijk stelden die niet veel meer voor toen ik eenmaal in het finalestuk van het boek terechtkwam. Maar ze zorgden er wel voor dat ik het boek eerst drie sterren wilde geven in plaats van vier: zo vond ik Carmen een beetje een eendimensionaal en nogal irritant personage en wilde ik haar heel vaak aansporen om een beetje slimmer te zijn… en de schrijfstijl was me soms een beetje te beschrijvend. Het grappige is dat ik dat in mijn recensie van Blindelings ook al benoemde: Thijssen gebruikt soms, bij Fataal spel zeker in de dialogen, te veel tell in plaats van show en dat is jammer, want ze beschrijft dan wat gezegd wordt en soms zijn dat juist hele interessante dingen die ik gewoon in de dialoog had willen zien staan. Verwaarloosbaar, maar toch jammer.

Conclusie

Hou je vast, want met Fataal spel ga je een hele wilde rit tegemoet. Het is een steengoede, serieuze en ontzettend realistische thriller vol psychologische, emotionele en fysieke spanning, vlot geschreven en met een bizarre en huiveringwekkende sfeer. Het paranormale tintje voegt een extra bijzonder element toe, evenals de manier waarop Thijssen de lezer aan het denken zet over haast ethische vraagstukken. En hoewel de schrijfstijl soms iets te beschrijvend en hoofdpersoon Carmen soms wat te vlak is, kruipt het onder je huid en grijpt je bij de lurven. Gruwelijk gewaagd en geslaagd. Inclusief een ongelooflijk wrede cliffhanger die schrééuwt om een vervolg!

Titel: Fataal spel
Auteur: Chinouk Thijssen | bekend van: Blindelings
Uitgeverij: Clavis
Verschenen: april 2018
Aantal bladzijden: 197
Beschikbaar als: hardcover
Genre: young adult thriller
Voor liefhebbers van: Judith Visser, Daniëlle Bakhuis
Leeftijdsaanbeveling: 15+
ISBN: 9789044830910
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |

Recensie geschreven voor uitgeverij Clavis in ruil voor recensie-exemplaar.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]