Ik hou van kostuumdrama’s. Ik hou er gewoon van. Door de tijd, door de personages, door het acteerwerk dat bijna altijd fantastisch is en ook door de mode. Vroeger zagen de jurken en alledaagse kleren van de elite er zoo mooi uit, dat is gewoon… fantastisch. Eén van mijn favoriete kostuumdrama’s is Downton Abbey, een Britse serie over het wel en wee van de superrijke familie Crawley en hun dienstbodes. Het speelt zich af vanaf 1912 en de mode is dus gewoonweg heerlijk om naar te kijken. Gisteren vond ik een Tumblr-blog die helemaal gewijd is aan de DA-mode, dus ik besloot er meteen zelf een blogpost aan te wijden, enjoy!

Downton Abbey  is een geweldige serie omdat het zo heerlijk Brits is, maar ook omdat het gewoonweg ontzettend mooi gemaakt is, met een cast die de personages echt tot leven wekt en een fantastisch beeld geeft van hoe het leven voor een dergelijke familie was – niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Het is ontzettend leuk om naar te kijken, omdat er zoveel personages zijn en ze allemaal wel iets met elkaar te maken hebben. Ik wacht nu smachtend op het derde seizoen en ook daarom is dit blogje een mooie tussentijdse verademing haha – kijk mee en zie voor jezelf of je het met me eens bent dat dit supermooie televisie is!

Zoals ik al zei speelt de serie zich af aan het begin van de twintigste eeuw: het begint net vóór de Eerste Wereldoorlog en aan het einde van het tweede seizoen gaat de familie Crawley de jaren twintig in, waarvan ook al sporen te zien zijn in de kleding. Alles is ontzettend romantisch, klassiek, damesachtig en netjes: veel lichte- en pastelkleuren, opgestoken kapsels, strakke rijkostuums, elegante hoeden en feestelijke jurken, die enigszins kuis en preuts zijn maar ook al wat van de flair van de twenties vertonen. Er is een duidelijk contrast tussen de jongedames en de oude dames, waarvan de laatsten zich wat conservatiever kleden terwijl de jongedames graag wat opvallender en vrolijker gekleed gaan.

Mary Crawley is de oudste dochter van lord Grantham en ik vergelijk haar qua uiterlijk een beetje met Rose uit Titanic – qua karakter niet, want daarvoor is Mary veel te stijf, haha. De actrice is geweldig en heeft Mary’s personage heel interessant neergezet – ze toont haar emoties niet, maar je weet toch vrij goed wat er in haar omgaat. Haar kleding is vrij stijf, strak, ingetogen en saai. Weinig kleur, weinig opsmuk, maar wel heel klassiek. Ik ben vooral dol op het rijkostuum en hoe ze haar kapsels meestal heeft, erg mooi!

Lady Edith is de jongste dochter en ook de rebelse, maar niet wat haar kleding betreft. Zij lijkt op Mary met haar ingetogen en damesachtige japonnen, maar bij Edith zit er meer kleur en variatie in. Haar korte rode haar staat prachtig bij rood en roze, en dus draagt ze dat vaak, ook in combinatie met handschoenen en sieraden. Het staat haar mooi, elegant en vrouwelijk, maar ik vind haar niet de mooiste wat stijl betreft. Een topper is er sowieso niet in deze serie, het gaat meer om het geheel van alle mooie uitdossingen!

Lady Sybil is mijn persoonlijke favoriet in de serie en naar mijn idee ook de meest klassieke. In het eerste seizoen kwam zij met de gewaagde vrouwenbroek, als ik het me goed herinner in de vorm van een jumpsuit. Daar heb ik haar later nooit meer in gezien haha, maar ik vind haar vrije, spontane karakter erg luk! Ze is degene die haar hart wil volgen met een onmogelijke liefde en een baan als verpleegster, en dat is natuurlijk iets wat vrouwen in die tijd niet vaak deden als ze betere kansen hadden. Sybil kleedt zich wat uitdagender en relaxter, met mouwloze jurken zonder handschoenen en lager uitgesneden decolletés. Smaakvol en chic, maar net wat speelser!

En omdat het gewoon leuk is om te kijken naar de mode in het algemeen in deze heerlijke serie, nog een paar mooie plaatjes!

Bron foto’s: Downton Abbey Fashion Tumblr

You may also like...

2 Comments

  1. Ooooh ik vind de kleding zo mooi 😀

  2. Ik heb het nog nooit gezien volgens mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]