1001004010965940Is dit normaal? Komen er niet meer mensen? Verbaasd kijkt Eva naar het kleine groepje dat de familie moet voorstellen. Een van die zes familieleden is haar nichtje. Ze heeft een nichtje van haar leeftijd! Uit het niets is Annefloor tevoorschijn gestapt. Nee, dat is niet waar natuurlijk, ze kwam uit het hotel. Ze hebben het thuis nooit over de familie van haar moeder, ze was zelfs vergeten of het kind van mama’s zus een jongen of een meisje was. Maar ze bestaat echt. En nu loopt ze voorop, aan de arm van haar moeder. Ze steken de straat over en gaan door het hek, het kerkhof op. Maar waar is iedereen? Er is toch wel meer familie? En hebben opa’s geen vrienden? Er horen toch wel meer mensen te komen als je iemand gaat begraven?

Eerste indruk

Van dit schrijversduo las ik eerder Keerzijde, over twee meisjes die allebei een seksschandaal in hun leven hebben, maar dan met meer dan honderd jaar tijdsverschil tussen hen. Ik vond het toen erg mooi hoe er een hedendaags verhaal werd verteld vanuit twee tijdsperspectieven, en verwachtte zoiets soortgelijks van Familiegeheim. Ik werd niet teleurgesteld.

Waar het over gaat

Eva ontmoet haar nichtje Annefloor voor het eerst op de begrafenis van de opa die ze nooit gezien heeft. Haar moeder heeft nooit willen praten over haar vader en haar jeugd, en dus weet Eva vrijwel niets over haar familie. Ze vindt het heel erg raar dat haar opa in zulke beslotenheid wordt begraven en gaat samen met Annefloor in het familiehotel op zoek naar informatie over het verleden. Wat ze ontdekken, is meer dan ze hadden kunnen hopen: er komen oorlogsgeheimen naar boven die wellicht beter begraven hadden kunnen blijven.

Familiegeheim

Wat ik ervan vond

Ik las dit boek tijdens een weekendje weg en daar bleek het perfect voor: het is bestemd voor wat jongere lezers en ik vind dat soort boeken tegenwoordig heerlijk om tussendoor te lezen, om even te kunnen ontspannen van alle stress van mijn studie. De schrijfstijl van Familiegeheim past hier heel goed bij: de manier van schrijven is niet heel bijzonder, maar wel heerlijk vlot en heel toegankelijk. Cazemier en Letterie nemen bij dit soort boeken altijd elk één van de hoofdpersonages voor hun rekening en dat leidt tot twee heel interessante verhalen die qua schrijfstijl heel goed bij elkaar passen. Het verhaal dat zich in het verleden afspeelt heeft net wat meer diepgang, wat zorgt voor een mooie afwisseling van een kinderlijk en wat volwassener verhaal.

Het verhaal is erg boeiend: er wordt vaker geschreven over fout zijn in de oorlog, maar het kinderperspectief en de uitleg van familieverhoudingen maken het hier enorm interessant. Vanaf het begin sleept het verhaal je mee en hoewel je wel kunt voorspellen hoe het zit, is het toch verrassend hoe het verhaal zich ontwikkelt. Heden en verleden komen mooi bij elkaar en de impact is te voelen in de emotionele sfeer. De personages zijn niet cliché, maar geven een goed beeld van hoe men in die tijd leefde en dacht en dat oorlogsdaden nooit echt vergeten en vergeven zullen zijn.

Minder positief is het feit dat de familierelaties soms erg ingewikkeld liggen: het verhaal gaat over de opa van Eva, maar zijn familieleden staan veel meer centraal waardoor je uiteindelijk over hem maar weinig te weten bent gekomen. Ook lijkt de verhouding niet helemaal te kloppen met hoe moeilijk het voor Eva’s moeder is om over haar verleden te praten: daardoor denk je soms dat Zus de moeder van Eva is, terwijl het veel verder teruggaat.

Ook de schrijfstijl wankelt soms een beetje: veel dingen worden onnodig herhaald en de beschrijvingen zijn droog en teveel tell in plaats van show. De thema’s worden goed uitgewerkt, maar op het einde zijn er toch nog onbeantwoorde vragen en gaten in de tijdlijn, waardoor het niet helemaal bevredigend is. Dat is jammer.

Conclusie

Familiegeheim is een goed leesbaar boek dat heel interessante thema’s aan de kaak stelt en een mooi beeld geeft van de impact van de oorlog op het hedendaagse leven, vooral voor kinderen. Er zitten wat grote schoonheidsfouten in, maar die kunnen we door de vingers zien.

Titel: Familiegeheim
Auteurs: Caja Cazemier en Martine Letterie
Uitgeverij: Ploegsma
Aantal bladzijden: 192
Verschenen: april 2011
Genre: jeugdroman
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite Caja & Martine |

Waardering 4

You may also like...

2 Comments

  1. Het klinkt wat ingewikkeld!

  2. het is echt een fantastisch boek <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]