Het begrip girlboss is inmiddels behoorlijk bekend en wordt op tal van manieren gebruikt. Er zijn onwijs veel blogs en YouTubekanalen en podcasts, er wordt over geschreven en gepraat in magazines en televisieprogramma’s en met de komst van de Netflix-serie krijgt het concept van Sophia Amoruso flink wat aandacht. Maar wat is een girlboss nou eigenlijk? Is dat iemand die altijd haar eigen boontjes dopt? Iemand voor wie geld heel belangrijk is, of juist creativiteit? Is het iemand die geen kantoorbaan heeft, maar een heel spannend leven leidt? Is een girlboss compleet onafhankelijk van anderen? Is een girlboss een inspiratiegoeroe? Ik vind het tijd om eens te kijken naar wat het nou precies inhoudt (en wat niet) om echt een girlboss te zijn!

‘’Girlboss’’ staat in het woordenboek

Laten we met het belangrijkste beginnen. Het woord ‘’girlboss’’ staat NIET in het woordenboek. Oké, het staat er wel in (kijk maar op Urban Dictionary) maar er is geen vaststaande definitie voor wat een girlboss precies is. Zoals ik al eerder uitlegde: het leuke van self improvement-terminologie is dat je er je eigen definitie aan kunt geven en dat je zelf kunt bepalen wat een girlboss is en wat jou tot een girlboss maakt. Voor de één is een girlboss iemand met een vijfjarenplan en voor de ander is het iemand die ontslag neemt om te gaan reizen. Een girlboss kan iemand zijn die naast haar nine to five-baan allerlei grootse dromen en ideeën heeft, of juist iemand die heel strategisch wil opklimmen binnen het bedrijf waar ze werkt. Maar je kunt ook een girlboss zijn als je werkzoekende bent of als je nog op school zit. Alles kan!

Een girlboss heeft haar eigen onderneming

Nope. Dit wordt vaak gedacht vanwege het stukje boss, eigen baas zijn, maar denk alsjeblieft niet dat je je eigen bedrijf moet hebben om tot de girlbossesclub te behoren (die club is er sowieso niet). Je kunt ook prima een girlboss zijn als je niet werkt, of als je op kantoor werkt of als je vrijwilligerswerk doet of als je freelance of parttime werkt.  Het kán natuurlijk wel zo zijn dat je als girlboss grote plannen hebt of zelfs al bezig bent met een eigen onderneming en dat is natuurlijk super, want juist door met je dromen en ambities aan de slag te gaan kun je verder komen in je leven. Maar dat kan op tal van manieren.

Een girlboss is heel actief bezig met haar carrière

Nee. Een girlboss ben je niet alleen maar als je alles uit je beroep haalt wat erin zit en je continu door blijft ontwikkelen op professioneel gebied en ook niet als je actief bezig bent met het zoeken naar of uitvinden van de juiste baan. Girlboss zijn kan ook te maken hebben met dat je heel veel bezig bent met je hobby’s: misschien heb je wel een blog waar je veel tijd in investeert of heb je ambities om een boek te schrijven of een succesvol YouTube-kanaal op te starten. Maar het kan ook zijn dat je een sport beoefent en dat je daar graag beter in wilt worden, of dat je een studie volgt waar je al je energie en aandacht in stopt zodat je daar het beste van kunt maken. Girlboss zijn gaat niet zozeer over wát je doet, maar meer over de manier waaróp je het doet.

Een girlboss weet precies wat ze wil en hoe ze het wil

Ha, think again! Het ziet er misschien uit alsof girlbosses alles perfect op een rijtje hebben en helemaal uitgekiend hebben wat ze willen en hoe ze dat kunnen bereiken, maar niets is minder waar. Ook – en misschien juist – een girlboss krijgt te maken met twijfels, tegenslagen, onzekerheid en moeilijkheden. Het kan prima zijn dat je als girlboss helemaal niet goed weet waar je passie ligt, waar je van droomt of welke baan de juiste is voor jou. Het kan zijn dat je voortdurend last hebt van restless legs, dat je steeds een ‘’is dit het nou’’-gevoel hebt of dat je het soms halverwege allemaal niet meer weet of er geen zin meer in hebt. En oké, het is misschien zo dat een girlboss in grote lijnen en in theorie wel weet hoe haar toekomst eruit moet zien, maar de details en de praktijk zijn dan vaak toch wel even anders.

Een girlboss is compleet onafhankelijk

Nee, dus. Dit heeft veel te maken met de vorige punten: een girlboss is niet afhankelijk van anderen, maar ook zeker niet onafhankelijk. Juist niet, want het is voor iedereen belangrijk om op de juiste momenten hulp te vragen én te accepteren. Om gewoon te durven toegeven dat je het ook niet altijd weet of dat het even niet lukt. Als je een eigen onderneming hebt, is het logisch dat je iemand af en toe vraagt hoe je het beste te werk kunt gaan. Werk je bij een bedrijf, dan is het alleen maar goed om af en toe een beroep te doen op je collega’s en supervisors. Een girlboss weet de hulp en betrokkenheid van anderen op waarde te schatten en daar haar voordeel mee te doen.

Wat is een girlboss dan wél?

Op basis van de misvattingen kunnen we al aardig de balans opmaken over wat een girlboss dan is. Een girlboss bepaalt zelf wanneer ze een girlboss is. Voor haar geldt net zozeer als voor non-girlbosses dat ze moet uitzoeken hoe het leven werkt en wat ze ermee wil en dat hoeft ze niet in haar eentje te doen. Een girlboss durft haar verbeterpunten aan te geven en om hulp te vragen als ze de weg even kwijt is – en ze durft er ook in te berusten dat sommige dingen niet werken. Een girlboss heeft niet alles goed voor elkaar: misschien is ze wel chronisch ziek of werkloos of heeft ze andere problemen. Een girlboss heeft misschien geen baan waar ze plezier uit haalt, maar probeert die wel te vinden. Een girlboss is misschien nog flink zoekende, maar geeft niet op.

Dromen en ambities

Maar wat een girlboss vooral kenmerkt, is dat ze vastbesloten is om iets spetterends van haar leven te maken. Door haar dromen, doelen, ideeën, visies, talenten en ambities in de strijd te gooien en zo  haar unique selling point te ontdekken. Door op zoek te gaan naar een baan of studie die haar gelukkig maakt en waarin ze zichzelf optimaal kan ontplooien. Door aan zichzelf te werken en zichzelf steeds beter te leren kennen, door zich te laten inspireren zodat zij zelf ook weer anderen kan inspireren. Een girlboss zoekt naar haar sterke punten en naar manieren om die te laten stralen. Een girlboss laat niet over zich heen lopen, maar omringt zich met positieve mensen. Ze zet zichzelf niet onder druk, maar daagt zichzelf uit. Een girlboss streeft ernaar de beste versie van zichzelf te zijn en haar leven bijzonder en boeiend te maken.

Jij bent de baas

Een girlboss leidt haar leven zoals zij dat wil: ze is de baas over haar leven, over wie ze is en wat ze doet. En dat is wat het begrip zo mooi maakt: of je nou met hart en ziel sieraden maakt, op zoek bent naar je droombaan of  de wereld verkent door de ene na de andere reis te maken, iedereen kan een girlboss zijn. Het gaat er puur om dat je als girlboss bent wie je wilt zijn en van je leven maakt wat je wilt dat het is. Jij bent de baas. Jij bent de regisseur, de schrijver, de kapitein. Jij bepaalt wie je wilt zijn en hoe je je leven wilt leiden en jij bepaalt wat jouw kwaliteit van leven is. Make your life sparkle. Dat is wat een girlboss doet.  Jíj hebt de touwtjes in handen, dus gebruik ze!

Welke misvatting over girlboss zijn had jij?

You may also like...

5 Comments

  1. Wat een goed artikel om eens bewust bij stil te staan! Ik dacht altijd “Ik ben geen girlboss, want ik ga gewoon voor een werkgever werken”, maar tegelijkertijd herken ik mezelf wel in de omschrijving die jij geeft van een girlboss. Ik ben wel iemand die redelijk fanatiek is in haar carrière, vooral omdat ik het fijn vind om uitgedaagd te worden en nieuwe dingen te leren en te ontdekken. In die zin ben ik eigenlijk best wel een girlboss, zonder dat ik daar erg in had 🙂
    Romy onlangs geplaatst…6 simpele tips voor iets meer zelfvertrouwenMy Profile

    1. Yay! You go girlboss <3

  2. Goede omschrijving ervan. Hoewel het woord Girlboss mij wel kriebels geeft. Negatieve wel te verstaan. Een of andere manier ben ik moe geworden van die term aangezien hij te pas en te onpas wordt gebruikt.

  3. Saskia dat heb ik ook. Vooral “Girl” stoor ik mij het meest aan. Waarom dat ervoor wij zijn vrouwen maar waarom niet gewoon alleen “boss” waarom moeten wij ons “grammaticaal” verlagen? Dat houdt genderverschillen juist in stand naar mijn idee.

    1. Ik ben het daar niet per se mee eens: het gaat er vooral om dat vrouwen niet onderdoen voor mannen qua carrière, hard werken etc. Daarnaast heeft het volgens mij niet veel met sekse te maken, meer gewoon met empowerment en daarom vind ik het ook zo’n toffe term.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]