In de persoonlijke update van gisteren vertelde ik al dat vandaag mijn havo-examens (of beter gezegd, het tweede deel daarvan) zouden beginnen en dat ik daar, na weken leren en oefenen, naar uitzag maar ook wel zenuwachtig voor was. Na gisteren nog een laatste keer mijn blik over de samenvattingen van kunst te hebben laten gaan, kreeg ik toch echt wel het gevoel dat ik er klaar voor was en ging ik met een gerust hart slapen. Goed op tijd, want ik wilde zo goed en lang mogelijk slapen om extreme vermoeidheid en dus minder concentratie tijdens het examen te voorkomen. Dit plan lukte gelukkig, want om kwart over elf sliep ik al terwijl dat tegenwoordig normaal pas rond één uur is. Toen ik vanmorgen om zeven uur wakker werd, voelde ik me lekker fit en zelfverzekerd, precies goed dus!

Kunst is een vak dat uitsluitend gegeven wordt op havo en vwo. Het bestaat uit twee onderdelen, praktijk en theorie. Het praktijkdeel is het schoolexamen en omvat twee beeldende werken die je moet maken: in mijn geval waren dat een filmpje en een schilderij rond het thema dromen. Dat moet je, samen met een werkstuk waarin je een kunstwerk analyseert en je oriënteert op kunstzinnige studies en beroepen, met een voldoende hebben afgesloten (ik had een 7, heel netjes dus). Het CSE is dan weer alleen theorie: dat zou je dus kunnen zien als puur kunstgeschiedenis. Het examen gaat sowieso ieder jaar over de hele twintigste eeuw en elke twee jaar is er een nieuw tweede onderwerp. Vorig jaar en dit jaar was dat de Burgerlijke Cultuur in de 17e eeuw, wat ik hartstikke leuk vind omdat de Gouden Eeuw (1584-1672) mijn favoriete tijdperk is.

Voor kunst kun je niet echt heel veel leren. Het scheelt al als je ook geschiedenis hebt, want dat vult elkaar aan, maar in tegenstelling tot bij geschiedenis hoef je bij kunst geen jaartallen en biografieën en feitjes te stampen. Bij kunst is het veel belangrijker dat je weet wat bepaalde stromingen inhouden en dat je een bepaalde kunstenaar aan zo’n stroming kunt koppelen. Toch ben ik iemand die graag zo goed mogelijk leert, en dus heb ik steeds opnieuw de samenvattingen van beide tijdperken doorgenomen, een aantal oefenexamens gemaakt (dat is nog steeds de gouden tip, ben ik na vier jaar wel achter) en alle afleveringen gekeken van de kinderserie Welkom in de Gouden Eeuw, ontzettend leuk en heel grappig, haha – wat trouwens ook goed bronmateriaal was om geschiedenis te leren.

Vanochtend was ik al om kwart over acht op school, want beter te vroeg dan te laat. Of eigenlijk was ik er al om kwart voor acht, maar mijn moeder en ik zijn nog even in de auto blijven zitten want we dachten niet dat er al iemand zou zijn, haha. Ik zal jullie alle saaie details verder besparen, die doen er helemaal niet toe. Punt is dat het prima ging, op wat gestroggel met de koptelefoons na, maar uiteindelijk is ook dat goed gekomen. Het was een examen van 36 vragen waarbij maximaal 64 punten te behalen vielen en ik vond het een leuk, maar lastig examen. Het gedeelte van de zeventiende eeuw ging over rederijkers (kunstenaars rondom een rijke koopman die voorstellingen opvoerden en gedichten voordroegen) en over een toneelstuk, en het gedeelte over de twintigste eeuw ging over onder andere The Beatles, massatoerisme, dans en pop-art. Ik was eerlijk gezegd wel een beetje teleurgesteld, want de stukjes waar ik extra op geleerd had, zoals jazz en het Stadhuis-Paleis op de Dam, kwamen helemaal niet terug – daar is ook veel over geklaagd, heb ik ontdekt, omdat gezegd werd dat daar de nadruk op zou komen te liggen. In het algemeen vond ik het geen supermoeilijk examen, maar ook niet heel makkelijk: ik was daarom wel een beetje zenuwachtig over het resultaat, des te meer reden voor mij om het zelf thuis na te kijken. Om 2 uur kwamen de antwoorden online, en gelukkig hoefde ik me nergens druk om te maken: mijn cijfer ligt namelijk tussen de 8,0 en de 9,0! Ik heb niet zo heel streng nagekeken, maar het is wel fijn om te weten dat ook als de twee correctors wat strenger zijn, ik dan ook nog makkelijk een 7 kan halen. Ik ben er blij mee!

Morgen Duits en daarna een lekker rustig Pinksterweekend om op te laden voor geschiedenis en MAW!

You may also like...

2 Comments

  1. Fijn dat het goed ging en succes nog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]