Leven

Examens: Geschiedenis en Maatschappijwetenschappen

Daar zit je dan. De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier. Je zag dit moment al zo vaak in je dromen. Nee, ik ga het niet hebben over onze nieuwe koning en koningin. De bovenstaande quote uit het Koningslied zag ik aan het begin van de examenperiode. Voor mij staat het echter ook voor het einde daarvan. Ik heb namelijk vandaag mijn laatste examen gehad. Ik bedoel, mijn laatste examen. Mijn allerlaatste examen. Echt, for real, mijn laatste examen. Na vier jaar. Ben ik klaar. Ik hoef niet meer naar school. Het is afgelopen. En dat is een heel, heel vreemd gevoel. Maar, laten we niet op de zaken vooruitlopen: laten we het eerst eens hebben over de twee examens die ik gisteren en vandaag heb afgelegd en waarvan ik nog geen verslag heb gedaan!

Gisterochtend had ik mijn geschiedenisexamen, en ik was een beetje te laat gaan slapen dus ik voelde me niet zo heel fit. Maar ja, je hebt examen, dus daar zet je je overheen want je wilt knallen. Dus we waren weer netjes op tijd op school en moesten dus weer wachten tot we zover waren om te beginnen. Niet zo erg, want nog een beetje socializen voordat je aan de bak moet is wel ontspannend, dan vergeet je de stress tenminste een beetje. Niet dat ik daar echt last van had: geschiedenis is mijn lievelingsvak en ook één van mijn beste vakken. Maar er waren wel lastige onderwerpen uitgekozen: de helft zou gaan over de Republiek (der Zeven Verenigde Nederlanden) in een tijd van vorsten, dus ongeveer de periode 1477-1702. De andere helft ging over de Verenigde Staten en hun federale overheid, maar eigenlijk was het gewoon een geschiedenis van de VS – het ging namelijk van ongeveer 1776, de Onafhankelijkheidsverklaring dus, tot ongeveer 1965. Over de Republiek maakte ik me beslist geen zorgen, want dat vind ik een leuk tijdperk, rondom Willem van Oranje en het (eerste) Stadhouderloze Tijdperk en zo. Amerika echter… dat was erg veel informatie over erg veel verschillende dingen en ik ben niet goed in het onthouden van presidenten. Ik kan er aardig wat noemen, maar zodra je me gaat vragen wie in welke periode aan de macht was, kom ik niet verder dan dat Washington als eerste was, dat Bush senior en junior voor Obama kwamen, dat Wilson tijdens de Eerste Wereldoorlog regeerde en dat Kennedy er was tijdens de Cuba-crisis. Oh ja, en dat Roosevelt degene was met de New Deal. Ik was daar dus wel een beetje onzeker over, vooral omdat ik met dat onderwerp niet heb kunnen oefenen: het maakte pas dit jaar voor het eerst deel uit van het CSE dus er was geen oefenmateriaal beschikbaar.

Gelukkig viel het allemaal erg mee: de vragen over de Republiek waren heel leuk en kon ik goed beantwoorden, en de vragen over Amerika vielen ook erg mee, ze waren niet zo moeilijk. Er waren helaas geen vragen over de Engelse koning Hendrik VIII (want daar weet ik zo ongeveer alles over) maar het ging wel over leuke dingen: het Wilhelmus, geheime briefwisselingen, het portret van een jonge prins… wat Amerika betrof vond ik de vragen saai, maar zoals gezegd niet heel moeilijk. Ze gingen eigenlijk over heel uiteenlopende dingen, van citaten van presidenten tot burgerrechtenbewegingen en de industrialisatie. Wel lastiger dan de Republiek, maar wel gewoon goed te doen. Dat bleek ook wel toen ik het bij thuiskomst meteen online nakeek (of nou ja, zo gauw het correctiemodel online kwam, om 14:00): mijn cijfer zit ongeveer tussen de 7,5 en 8,5, niets te klagen dus!

Vandaag had ik nog maatschappijwetenschappen, het allerlaatste examen. Daar was ik totaal niet zenuwachtig voor omdat ik in het begin van mijn leerperiode daar al flink mee aan de slag was gegaan: het is erg veel stof (drie van de vijf modules) en omdat het vooral veel protocollen en kenmerken betreft, wilde ik dat er goed in hebben zitten. Doordat ik steeds opnieuw de syllabus en mijn eigen samenvattingen door had gelezen, hoefde dat eigenlijk niet meer in de dagen tot het echte examen: ik heb gisteren alleen nog eventjes mijn eigen samenvattingen doorgebladerd en toen vond ik het wel goed, want bij elke alinea wist ik al zo ongeveer wat ging komen. Mijn vader bracht me vanmorgen naar school omdat hij daarna naar de tandarts moest, en ik geloof dat het een eeuwigheid geleden is dat hij dat gedaan heeft, dus het had wel iets dat hij me naar mijn laatste examen bracht, haha. We waren ook nu weer netjes op tijd, en daar was ik wel blij om, want ik wilde er graag vanaf zijn. Ik ben heel blij dat ik niet al mijn examens in één jaar doe, want ik was vanmorgen echt kapot, ik voelde me niet bepaald lekker. Natuurlijk was ik wel vastbesloten om het gewoon goed te gaan doen, maar met een hoofd dat een beetje duf voelt en een tekort aan energie ging het niet zo lekker als ik had gehoopt. Net als bij de vorige examens heb ik de volle drie uur dan ook nodig gehad.

Het examen ging dus over drie van de vijf geleerde modules: Criminaliteit & Rechtsstaat, Politieke Besluitvorming en Massamedia. Gelukkig hoorden de twee saaiste en moeilijkste er niet bij: Ontwikkelingssamenwerking en Multiculturele Samenleving. Criminaliteit en Massamedia vond ik de leukste, Politiek is wel wat lastiger omdat ik niet iemand ben die de politieke ontwikkelingen op de voet volgt. Het examen viel me wel een beetje tegen: ik vond het behoorlijk lastig. het ging over hooligans, Goede Tijden, Slechte Tijden, omroepfusies, zwevende kiezers en het kinderpardon. De vragen gingen best diep in op de stof en ik moest af en toe echt graven in mijn geheugen naar de specifieke details waarom ze vroegen. Achteraf bij het nakijken vind ik het natuurlijk stom van mezelf dat ik niet aan de juiste antwoorden heb gedacht, maar zo gaat dat altijd. Gelukkig hoef ik me nergens zorgen om te maken, want volgens internet ligt mijn cijfer tussen de 8,1 en 9,1!

En nu… tja, nu ben ik thuis. Moe, maar ontzettend voldaan. Alles is klaar, ik hoef niet meer te leren, niet meer te oefenen. Als het goed is, hoef ik alleen nog maar voor de diploma-uitreiking naar school (die overigens ook op mijn negentiende verjaardag valt haha) en dan is het echt afgelopen. Ik vind het wel spannend, want ik kan niet zo heel goed streng nakijken, maar ik denk dat al mijn cijfers in ieder geval tussen de 6 en 8 zullen liggen. En nu… nu wat? De komende dagen ga ik in ieder geval gewoon doen wat ik wil: veel lezen, series inhalen, wat films kijken, me lekker op mijn blog en op wat andere online dingen richten… en natuurlijk wat dingen regelen voor mijn studie aan de Hogeschool Rotterdam straks!

You may also like...

1 Comment

  1. Geniet van je vakantie! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]