Nou, ik ben op de helft! Na het goede resultaat van mijn examen kunst op donderdag ging ik gisteren vol frisse en opgewekte moed naar school voor Duits. Mijn ouders brachten me naar school omdat zij die dag een familieaangelegenheid hadden en ik zou na afloop opgehaald worden door zus Laura om de middag en avond gezellig bij haar door te brengen. Eerlijk gezegd was ik eigenlijk totaal niet zenuwachtig voor Duits: ik was eerder blij dat ik na het examen eindelijk verlost zou zijn van deze taal. Frans heb ik altijd mooi, elegant en romantisch gevonden, maar Duits… Duits vind ik vaak zo grof en boos klinken (dat heeft overigens niets te maken met de Duitse cultuur, want daar zitten juist weer veel dingen in die me fascineren, zoals de sprookjes, Sissi en de intriges van de oorlog). Het is anders dan Frans ook nooit mijn beste vak geweest, vooral de grammatica was vaak een drama – nog steeds ken ik de naamvallen niet uit mijn hoofd, haha. Maar als lezen je grote passie is en je voor Duitse leestoetsen wel altijd negens of zelfs tienen haalde, heb je weinig te vrezen. Ik had iets van vijf oefenexamens gemaakt en het laagste cijfer dat ik daarvoor haalde was een 6,1 – de rest zat tussen de 7 en de 9. Het enige waarop ik hoopte was dat  de teksten een beetje interessant zouden zijn, want daar moet je gewoon geluk mee hebben.

Ik was ondanks de drukte op de weg waardoor we moesten omrijden alsnog netjes op tijd op school, en op logistiek gebied liep alles gelukkig weer van een leien dakje – serieus, ik moet er niet aan denken dat het brandalarm zou afgaan of een computer uit zou vallen, om nog maar niet te spreken van irritaties zoals bellende surveillanten of kauwgom kauwende kandidaten (nieuwe examenterm, KKK’s haha). Ik was helaas niet zo fit als bij kunst, maar had gelukkig toch nog goed geslapen waardoor ik me gewoon goed voelde. Het examen zelf, van 44 vragen, voel me ook erg mee, het was niet al te saai. De teksten gingen onder andere over muziekfestivals, vossen in steden, de oprichter van Youtube, kattenvoer gemaakt van afval, een interview met een thrillerauteur, een meisje dat al jong een succesvol kokkin was geworden, het jubileum van gummibeertjes en junkfood in kantines. Ik was al blij dat ze niet over vage wetenschappelijke of politieke zaken gingen, dus ik kon me er aardig in vinden. Gelukkig zat er op mijn laptop een digitaal woordenboek dat ik zonder veel moeite kon lezen en dat had ik ook wel nodig, want er zaten erg veel lastige en enigszins onbegrijpelijke woorden in het examen, die ook niet altijd in het woordenboek stonden.

Toch was het goed te doen: interessante teksten, goed te begrijpen vragen en in combinatie met een goede gemoedstoestand prima te doen. Weliswaar vermoeiend – maar dat is ieder examen – maar wel met een goed resultaat: toen ik het nakeek ’s middags, scoorde ik ongeveer 36 van de 49 punten wat resulteert in een cijfer tussen de 7,1 en 8,1, ben ik supertevreden mee!

Nu is het gelukkig weekend en ik voel me niet zo lekker: die twee examens hebben hun tol wel geëist want ik ben heel moe en kamp met nogal wat pijntjes. Gelukkig hoef ik dinsdag pas weer met geschiedenis!

You may also like...

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]