Terwijl een aantal bloggers op donderdag 28 juli in Londen zat voor YALC, bevond ik me op een toffe logeerboerderij in Overijssel, maar liefst 2 uur rijden vanaf huis. Daar vond namelijk het Young Adult Summer Festival plaats: het afsluitende onderdeel van het YA Summer Camp van Storm Publishers, met auteursbezoeken, workshops en boekenkraampjes. Ik wilde er supergraag heen, omdat de auteurs die zouden komen al een tijdje op mijn verlanglijstje stonden, en dus ging ik erheen! En het was LEUK!

Workshops

Het event bestond uit vijf rondes: in ronde 1 t/m 4 kon je steeds kiezen tussen een workshop, hangout met een auteur of een lezing en de vijfde ronde was een boekpresentatie. Toen ik arriveerde, was het ongeveer 12:45 en er was dus tijd om nog even rustig te zitten voor de eerste ronde begon! Het was wel steeds even twijfelen wat ik wilde doen, want het leek me allemaal zo leuk! Maar uiteindelijk heb ik twee workshops en twee hangouts gedaan (Op de bank met…) en ik vond het superleuk. De organisatie was heel relaxed, niet te strak gepland maar ook niet teveel uitloop en alles was heel chill qua sfeer en gezelligheid. Echt super!

Workshop 1: Wat is New Adult?

De eerste workshop die ik volgde, was die over het New Adult-genre met Lis Lucassen (pseudoniem van Olga Hoekstra, schrijfster van Hitte en nu ook Razend). Er is veel verwarring over dat genre en ik ben er erg in geïnteresseerd, ook omdat mijn eigen schrijfsels niet echt YA meer zijn. De workshop duurde zo’n 20 minuten en Lis gaf twee opdrachten met tussendoor uitleg en ruimte voor vragen. Als eerste moesten we een korte scène schrijven die typisch YA zou zijn – en aan het einde vroeg ze ons diezelfde scène te herschrijven, maar dan voor een NA-boek. Daartussenin gaf ze uitleg: dat het genre uit Engeland komt, als een soort brug tussen YA en volwassenenliteratuur, dat het vooral gaat om belevenissen uit je tienertijd waarvan je de gevolgen merkt als twintiger, dat het vaak gewoon gaat over volwassen worden en alles wat daarbij komt kijken, dat de personages net een stap verder zijn dan YA-personages, maar dat seks echt niet altijd de boventoon voert – het is tenslotte geen erotica. Ik heb er zeker wat aan gehad en vooral het herschrijven van de scène gaf me wat inzichten: ik vind het mooi dat het genre echt gaat over je ontwikkeling en het groeien in je identiteit.

Workshop 2: Show, don’t tell

De tweede workshop (die ik in ronde 3 volgde) werd gegeven door Marijke F. Janssen en ging over de schrijftechniek show, don’t tell. Deze workshop wordt best vaak gegeven en daarom besloot ik ‘m gewoon eens te doen. Ook daar heb ik geen spijt van! Marijke deed het erg leuk, heel relaxed maar wel met echt goede uitleg. Ze vertelde dat de techniek erom draait dat je de lezer laat ervaren hoe een personage zich voelt zonder de exacte woorden te gebruiken – boos, verdrietig, blij enzovoorts. Ze liet ons een korte scène schrijven waarin we dat oefenden en vertelde daarna nog iets over dialogen: die kun je verlevendigen en personaliseren door bijvoorbeeld het taalgebruik en karaktereigenschappen, maar ook dingen als lichaamstaal in te zetten. Ik kende de techniek al en pas ‘m eigenlijk altijd wel toe, maar ik vond het wel interessant om van haar te horen dat je het eigenlijk op allerlei manieren kunt doen en dat je er heel veel kanten mee op kunt. Erg leuk! Marijke vertelde bovendien ook dat er in het najaar een boekje van haar uitkomt bij Storm met tips over deze techniek, daar ben ik al heel benieuwd naar!

Op de bank met…

Zoals ik zei, heb ik dus ook twee hangouts met auteurs gedaan en dat vond ik ook echt heel leuk. Eigenlijk vind ik dat het leukste aan zo’n event: dat je de auteurs echt kunt ontmoeten, met ze kunt kletsen en lachen over van alles en nog wat en het in een heel intieme, relaxte sfeer gezellig kunt hebben. We zaten in een kring op een soort overdekt terras (niet op de bank, haha) en het was heel gezellig!

Chinouk Thijssen

Chinouk is zo leuk! Dit was voor het eerst dat ik haar echt face to face heb ontmoet en gesproken en ze is gewoon heel gezellig. We hebben het gehad over haar boeken, over haar BookTube-kanaal, over haar werk als redacteur en eigenlijk gewoon over van alles en nog wat, enorm leuk! Ze vertelde ook een hoop over haar eigen struggles als schrijver en daar hebben wij dan weer heel veel motivatie en herkenning aan!

IMG_6693

IMG_6743

Vanessa Gerrits

Ik wilde Vanessa echt heel erg graag ontmoeten: Tweedehands vleugels vond ik prachtig en het leek me super om er met haar gewoon over te praten. We waren met zijn vieren en hebben gepraat over het boek, maar ook over andere boeken en over schrijven in het algemeen. Ze is iemand met wie je ook gewoon heel gezellig kan praten, een beetje nerdy en verlegen – net als wij eigenlijk, haha. Gewoon echt leuk!

IMG_6708

IMG_6750

Boekpresentatie

De middag eindigde met de boekpresentatie van Razend van Lis Lucassen, het vervolg op Hitte. Er waren koekjes met limonade, Natasja vertelde iets over de boeken – die onlangs door een gigantische buitenlandse uitgeverij zijn aangekocht – en Lis las een stukje voor, waarna er gelegenheid was voor vragen en signeren. Een leuke afsluiting!

IMG_6712

IMG_6720

IMG_6721

IMG_6746

IMG_6749

Boekenmarktje

Terwijl de activiteiten in volle gang waren, kon je ook rondsnuffelen bij wat kraampjes van Storm en de auteurs. Ik kocht een superschattig armbandje en Razend, want stiekem leek het me toch wel een tof boek én ik wilde ‘m natuurlijk laten signeren. Verder liet ik Blindelings signeren door Chinouk, scoorde ik de handtekeningen van alle drie de auteurs van In opstand, haalde ik een gesigneerd exemplaar van Tweedehands vleugels op bij Vanessa en liep ik Mara Li tegen het lijf, die meteen even De stem van de zee voor me kon signeren. Conclusie: alle meegebrachte boeken dubbel en dwars gesigneerd, op de foto met alle auteurs en gewoon een topmiddag! Echt heel leuk!

IMG_6748

IMG_6696

IMG_6751

IMG_6747

Met welke auteurs zou jij graag op de bank zitten?

You may also like...

12 Comments

 1. Wat een leuke foto’s! Soms baal ik wel een beetje dat ik al die evenementen moet missen, maar vanaf België vind ik het gewoon te ver weg 😛

  1. Gelukkig zijn er steeds meer events in België (denk ik dan toch)! Maar ik snap het hoor, die events zijn dan ook weer te ver weg voor mij 🙁

 2. Wat een leuke foto’s! Soms baal ik wel een beetje dat ik al die evenementen moet missen, maar vanaf België vind ik het gewoon te ver weg 😛

  1. Gelukkig zijn er steeds meer events in België (denk ik dan toch)! Maar ik snap het hoor, die events zijn dan ook weer te ver weg voor mij 🙁

 3. Wat had je een leuke middag Vief, met alle schrijvers. En leuke foto,s

 4. Wat had je een leuke middag Vief, met alle schrijvers. En leuke foto,s

 5. Zo leuk dat je dit kon meemaken én al die persoonlijke inscripties zorgen dan weer voor toffe herinneringen

 6. Zo leuk dat je dit kon meemaken én al die persoonlijke inscripties zorgen dan weer voor toffe herinneringen

 7. Geweldig leuk zo’n evenement. Je straalt op de foto’s, mooi om te zien!

  1. Het was ook echt heel tof, dank je voor het compliment!

 8. Geweldig leuk zo’n evenement. Je straalt op de foto’s, mooi om te zien!

  1. Het was ook echt heel tof, dank je voor het compliment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]