UITNODIGING PERSCONFERENTIE JOJO MOYES kopte de e-mail die ik een paar weken terug van uitgeverij De Fontein kreeg. Mijn hart stond even stil. Persconferentie… Jojo Moyes… uitnodiging… uitnodiging voor een persconferentie met Jojo Moyes? WAT? HOE? ECHT WAAR? DÉ JOJO MOYES? Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik de mail al bijna had verwijderd uit mijn inbox, denkend dat het een super-officieel iets was voor journalisten of iets dergelijks. Tot ik de puntjes met elkaar begon te verbinden en besefte: ik sta als blogger op de perslijst bij deze uitgeverij en ik word gewoon uitgenodigd voor een persconferentie met de auteur van mijn liefste lievelingsboek! Hóe gaaf en bijzonder is dat wel niet?! IK MOET HIERHEEN! Dus ik ging erheen! En het was zó leuk!

Jojo Moyes

De Britse auteur Jojo Moyes is vooral bekend van haar bestsellerroman Voor jou (Me Before You), verfilmd met Emilia Clarke en Sam Claflin in de rollen van dwarslaesiepatiënt Will en zijn verzorgster Louisa, die hopeloos verliefd op elkaar worden en elkaar maar al te pijnlijke levenslessen leren. Daarnaast heeft ze ook romans geschreven als De laatste liefdesbrief, Portret van een vrouw, Dans met mij en Vier plus één en heeft Voor jou ook al een vervolg gekregen: Een leven na jou. En dat is nog niet alles! Deze geweldige schrijfster heeft net een bundel korte verhalen uitgebracht en in februari verschijnt deel drie in het Me Before You-epos: Voor mij.

Lijfboek

Ik vind haar boeken heerlijk om te lezen: de verhalen zijn boeiend en origineel, hebben een hoog feelgood-gehalte en Voor jou is echt gewoon mijn lijfboek geworden omdat het zo goed past bij mijn eigen kijk op het leven, mijn eigen ervaringen met een beperking en omdat ik het zo prachtig vind hoe onwaarschijnlijk maar ook zo gevoelig en romantisch het liefdesverhaal is en omdat het zo’n mooi beeld geeft van hoe het is om rolstoel- en zorgafhankelijk te zijn. Dat ik naar de persconferentie mocht, betekende dat ik Jojo dit alles mocht vertellen en dat vond ik zó bijzonder!

Organisatie

De persconferentie vond plaats in de ontzettend leuk en sfeervol ingerichte Writer’s Lounge van het Ambassade Hotel in Amsterdam. Na wat stressen met de file en de precieze locatie kwam ik aan en wat was de aankleding leuk! Het is een kleine, maar knusse ruimte, er hingen blauwe en oranje ballonnen en miniposters van Jojo’s verhalenbundel Jij en ik en andere verhalen, er waren kleine gebakjes met de cover van het boek erop en je kon koffie en thee pakken. Echt heel erg leuk! De setting was ook heel intiem: ik denk dat we met een stuk of 8-10 mensen waren en iedereen mocht vragen stellen. Jojo was ook echt heel open en aardig, er werden grapjes gemaakt en na het stellen van de vragen was er uitgebreid tijd om een boek te laten signeren en op de foto te gaan. Maar eerst: tijd voor vragen!

Verfilming

Zo werd er gevraagd wat ze van de verfilming van Me Before You vindt: Jojo vertelde dat ze zelf het scenario heeft geschreven (dus eigenlijk is ze verplicht te zeggen dat ze het leuk vindt, zei ze met een knipoog!) maar dat ze het belangrijk vindt om te benadrukken hoe anders een boek en verfilming altijd zijn, omdat de film vaak gemaakt is met de visie van de regisseur. Goed om te onthouden als we weer eens discussiëren over of het boek of de film beter is.

Gevoelig

Daarnaast vertelde ze dat ze blij was dat het einde van het boek onveranderd bleef in de film en dat ze de acteurs erg goed vond. Samen met de filmregisseur besloot Jojo ook dat de film niet te zoet en fluffy mocht zijn (al zei ze wel dat de film zoeter is dan het boek) maar dat het best wat zwaar en gevoelig mocht zijn. Wist je dat Jojo ook een cameo heeft in de film! Er is een scène waarin Louisa in de bus zit en Jojo zit achter haar. En zo’n figurantenrolletje goed uitvoeren is moeilijker dan je denkt, vertelde ze!

Korte verhalen

Veel vragen gingen over Jojo’s nieuwe verhalenbundel. Ze vertelde dat ze voor het verhaal Paris for One zelfs een filmscript heeft geschreven: het is een lief verhaal waar niet te veel drama in zit, maar waar ze mee duidelijk kon maken hoe eenvoudig-grappig en eenvoudig-verdrietig het lot van een vrouw kan zijn.

Oordelen

De eerste vraag die ik zelf stelde was wat volgens haar de belangrijkste boodschap is in Voor jou. In een interview met Signature Reads had ik gelezen dat het idee voor een boek uit een real life-nieuwsitem kwam over een man die verlamd raakte en kort daarna zelfmoord pleegde; Jojo had daarnaast zelf mensen in haar familie die 24-uurszorg nodig hadden en wilde een verhaal schrijven waarin ze kon onderzoeken hoe het is voor iemands moeder, iemands zus, iemands geliefde als zo’n persoon kampt met een dwarslaesie en een euthanasiewens heeft. Dit zei Jojo ook in antwoord op mijn vraag: ze wilde onmiddellijk oordelen over ‘’waarom doet hij dat, waarom laten zijn ouders hem dat doen’’, maar kwam er juist achter dat je dat nooit kunt, dat je nooit echt in iemands schoenen kunt staan en nooit kunt oordelen over wat iemand doet en waarom hij dat doet.

Kritiek

Iets wat ik graag wilde weten (de laatste van mijn drie vragen) was of Jojo veel kritiek heeft gekregen op het euthanasiethema toen Voor jou verscheen. Ze vertelde dat dat bij het boek bijna niet het geval was: ze is heel voorzichtig geweest (op internet las ik dat ze veel heeft gesteund op een community voor dwarslaesiepatiënten) en ze kreeg maar liefst honderd e-mails per week. Voor sommige van die mensen was het wel gevoelig, maar ze is ook gewoon met hen in gesprek gegaan en kon hun standpunt (vaak een ervaring met zelfmoord) wel goed begrijpen. Maar toen de film verscheen, was er heel veel kritiek en dat vond ze wel heel moeilijk, omdat het niet matchte met haar boodschap en met het feit dat ze juist geen focus wilde leggen op de handicap. Je hebt maar heel weinig controle en sociale media heel veel, aldus Jojo. True that.

Voor mij

Mijn tweede vraag was of ze ons een klein beetje kon vertellen over Voor mij, het derde boek over Louisa. Na een steelse blik op Tina van De Fontein vertelde Jojo dat dit boek vooral gaat over Louisa en wie zij zelf is: in deel één draaide alles om haar en Will, in deel twee moest ze zien te dealen met een zwaar verlies en in deel drie gaat het over haar en waar haar hart ligt. En er zit een liefdesdriehoek in het boek! Toch een aardige portie informatie!

Mix…

Op de vraag of Jojo ook ervaring heeft met het schrijven van verhalen buiten het romantische genre vertelde ze dat ze een tijdje erg geïnteresseerd is geweest in een verhaal over kolonisten en dat het suspensegenre haar ook wel aanspreekt. Ze verklapte al dat haar volgende boek anders wordt dan haar voorgaande werk en dat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Jojo vertelde dat ze qua klunzigheid zelf enorm op Louisa lijkt (de filmregisseur wees haar daarop) en dat ze Sophie (uit Portret van een vrouw) erg bewondert om haar intelligentie en moed en dat ze het altijd bijzonder vindt om van haar eigen personages te leren.

… and match

Op de geniale vraag welke van Jojo’s personages het goed met elkaar zouden kunnen vinden en welke niet (serieus, zo leuk!) zei Jojo na lang nadenken dat Will uit Voor jou Nell uit Paris For One waarschijnlijk helemaal niet zou mogen en een stumper zou vinden, dat hij een crush zou hebben op Sophie uit Portret van een vrouw en absoluut met Jennifer uit De laatste liefdesbrief zou willen trouwen: hij zou haar een geweldige trofeevrouw vinden, maar het zou niet echt een gelukkig huwelijk zijn. Daar moesten we met z’n allen smakelijk om lachen, want het is wel echt zo!

Reizen

Jojo reist veel voor haar werk en vertelde dat ze op vakantie graag naar het eiland Mauritius: ze vertelde dat de mensen daar heel aardig zijn, dat er een hele rustige politieke situatie is en dat ze er graag gaat duiken. Ze heeft haar duikdiploma’s en kan tot dertig meter diep duiken! Extra leuk weetje over de vrouw achter de liefdesverhalen, haha. Ze vertelde ook dat ze een tijdje in Parijs heeft gewoond met twee andere schrijvers, in een piepklein appartement zonder wifi: ze vond het heerlijk om daar in alle rust te kunnen schrijven en op een terrasje te kunnen niksen. Jojo is mijn spirit animal gewoon. Op zeker moment is ze weggegaan uit Parijs omdat ze voor haar boeken naar andere landen moest reizen en voor deze tour is ze in Lissabon, Brussel en Antwerpen geweest én ze is verliefd geworden op Amsterdam! Score!

Feelgood

Jojo staat bekend als een geliefd feelgoodauteur en heeft zelf een voorliefde voor gelukkige eindes, maar tijdens de persconferentie vertelde ze ook dat het feelgoodgenre voor haar betekent dat je even geen zorgen voelt, dat er geen stemmetje is in je hoofd dat zich druk maakt over van alles en nog wat. Ze streeft er naar om haar boeken nóg beter te maken, omdat ze nog geen enkele keer heeft meegemaakt dat ze echt helemaal tevreden was over een boek en omdat er vaak veel dingen zijn die op papier niet uit de verf komen zoals ze het in haar hoofd heeft. Nou Jojo, als de boeken die we nú hebben de boeken zijn waar jij niet tevreden mee bent… hoe goed zijn de boeken waar je wél tevreden mee bent dan wel niet?!

One on one-time

Kortom: Jojo heeft heel veel leuke dingen verteld! En man, wat is die vrouw ontzettend aardig: ze was tijdens het vragenvuur al heel open en enthousiast, lekker grapjes aan het maken en ze nam echt de tijd om uitgebreid te antwoorden. En toen we na de vragen even wat one on one-time mochten, nam ze daar ook echt de gelegenheid voor: ik heb haar alles kunnen vertellen over wat Voor jou voor me betekent en ze was ook enorm geïnteresseerd, wilde veel weten over mijn gehoorbeperking en ze is ook echt heel gezellig! Ze vroeg me zelfs wat ik van de film vond en gaf me stiekem helemaal gelijk toen ik zei dat ik het boek beter vond, haha. Echt een geweldig leuk mens! Ik had ook het geluk dat ik even moest wachten tot mijn vader me kwam ophalen, dus ik kon nog wat langer met haar praten ook!

Secret surprise

Als afsluiter kregen we nog een extra verrassing mee naar huis: de topgeheime eerste twee hoofdstukken van Voor mij! Geprint en wel, dus echt een heel exclusief voorproefje, zo tof! In combinatie met het gesigneerde boek, de foto’s met Jojo en de ervaring van het praten en vragen stellen echt heel erg tof. Ik ging met een hele rijke nieuwe herinnering weg en ben enorm blij dat ik erbij heb mogen zijn! Lieve mensen van De Fontein, dank voor het uitnodigen en het organiseren, dank voor het maken van de foto’s van mij en Jojo. Lieve mede-aanwezigen, dank voor jullie toffe vragen en OH JA, ik ben ook héél blij dat het lukte om een schrijftolk (iemand die alles typt wat er gezegd wordt) te regelen, want daardoor heb ik alles goed meegekregen en dit super-uitgebreide verslag kunnen maken! Het was goud waard <3

Zou jij Jojo graag willen ontmoeten?

You may also like...

10 Comments

  1. Oh, wat fijn voor je! Heel interessant om te lezen. 🙂

    1. Het was echt heel erg tof!

  2. Oh, wat fijn voor je! Heel interessant om te lezen. 🙂

    1. Het was echt heel erg tof!

  3. […] Boekenbeurs 2017 Marc de Bel over Marie, codenaam Jeanne Event: Persconferentie met Jojo Moyes Ik ben in de ban van de Boekenbeurs Dalila Hermans en haar boodschap aan de wereld Mijn tips voor […]

  4. […] Boekenbeurs 2017 Marc de Bel over Marie, codenaam Jeanne Event: Persconferentie met Jojo Moyes Ik ben in de ban van de Boekenbeurs Dalila Hermans en haar boodschap aan de wereld Mijn tips voor […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]