foto-1

Met een grote glimlach denk ik terug aan wat ik vandaag heb gedaan terwijl ik dit schrijf. Toen ik in mijn blog over plannen voor dit jaar vertelde dat ik graag iets voor een goed doel wilde doen en daar best elke maand geld aan wilde uitgeven, opperde mijn zus Laura dat ik misschien, net als zij en haar vriend, een puppy kon adopteren. Niet een puppy zoals een huisdier, maar een pup die door het KNGF wordt opgeleid tot geleidehond voor blinde, autistische of lichamelijk gehandicapte mensen! Ik ging eens op onderzoek uit en ontdekte dat dat kan voor maar 7,50 per maand, goedkoper dan mijn Netflix-abonnement! Na nog wat nadenken besloot ik het te doen, en nu ben ik de trotse adoptiemoeder van Faya. Lees gauw verder om dit schatje te ontmoeten!

Het werkt heel simpel: je haalt niet zelf een puppy in huis, maar je hebt er wel eentje. Via de site kies je een puppy die nog echt klein is en die uit een speciaal fokgezin van het KNGF komt. Tenzij er iets mis is met deze honden, worden ze opgevoed en opgeleid om geleidehond te worden, in principe voor blinden maar het kan ook voor mensen met andersoortige beperkingen. Als adoptieouder sponsor je de pup eigenlijk: je draagt met 7,50 euro per maand bij aan de opvoeding in een liefdevol gastgezin en daarna aan de ongeveer tweejarige opleiding tot geleidehond. Natuurlijk kan één persoon niet voor de complete opvoeding en opleiding van één hond betalen, dus per hond zijn er meerdere sponsors en het KNGF betaalt zelf ook mee. Maar de sponsors maken het wel mogelijk dat die opleiding plaatsvindt, want er zijn heel veel honden en dat kost dus behoorlijk wat geld. Je draagt echt iets bij doordat je op de lange termijn iemand helpt om zijn zelfstandigheid en zelfredzaamheid terug te krijgen, en nou ja… ik weet hoe fijn het is om dingen zelf te kunnen, dus dat is gewoon hartstikke mooi!

Als adoptieouder betaal je dus een bedrag per maand gedurende ongeveer twee jaar, vanaf de geboorte tot het moment dat de hond aan het werk gaat. Op een gegeven moment, naarmate de honden opgroeien, komen er weer nieuwe honden op de site te staan die je kunt adopteren. En het leukste is nog: omdat het hondje toch een beetje van jou is, krijg je op een speciale internetpagina regelmatig updates over hoe het gaat tijdens de opvoeding en opleiding, inclusief foto’s en filmpjes! Zo ben je er toch echt bij! <3

Faya

Dit is Faya: ze is nu iets meer dan vijf maanden oud (geboren eind juli) en ik heb haar vandaag (gisteren wanneer dit online komt) geadopteerd. Ze is een teefje van het labrador/golden retriever-ras, sowieso mijn favoriet haha, en ik ben he-le-maal verliefd op haar! Ze zit nu in een pleeggezin waar ze haar basisopvoeding krijgt: deze heeft niet zoveel te maken met haar taak als geleidehond straks, maar het pleeggezin krijgt wel instructies en toezicht van het KNGF. Ik heb meteen nadat ik haar heb geadopteerd in het dagboek gekeken en alles teruggelezen vanaf het moment van haar geboorte, en het is heerlijk om te zien hoe ze groeit van een heel klein en superschattig pupje naar een steeds groter wordend hondje. Ze leert nog vooral basisdingen: zindelijk zijn, omgaan met kinderen, katten, verkeer etc, hoe ze zich aan regels moet houden, dat soort dingen.

Ik vind het zo ontzettend leuk! Zoals je op de foto’s kunt zien is het echt een schatje en door de updates krijg ik echt het gevoel dat ze van mij is. Ik heb haar natuurlijk niet in huis en ik doe verder niets, behalve maandelijks geld doneren en het dagboek in de gaten houden, maar ze is wel echt een beetje ”mijn hondje” en ik vind het heel fijn om op deze manier iets terug te doen. Vooral de gedachte dat een hond als Faya misschien mij ooit ook wel zou helpen als ik zelfstandig een leven probeer op te bouwen is heel bijzonder. En wist je dat er momenteel zelfs wordt geëxperimenteerd met dit soort honden voor demente mensen, om ze zo stabiel mogelijk te laten zijn? Dat is toch prachtig! Ik vind het in ieder geval super om dit te doen en om Faya te hebben en ik kan het dus zeker aanraden!

Zouden jullie het leuk vinden als ik vaker een update plaats over haar?

You may also like...

9 Comments

 1. Wat een ontzettend leuke hond, echt een dotje!
  Ik kan me wel voorstellen dat het sponsoren van een hulphond in jouw geval nog net een beetje specialer is vanuit de gedachte dat een hulphond jou later misschien ook zou kunnen helpen. Eerlijk gezegd wist ik niet eens dat je een specifieke hond kon sponsoren en wat dat dan precies inhoudt. Heel leuk om hier dus eens iets over te lezen!

 2. Mooi dat je dit doet! De foto’s zijn echt schattig!

  Ik heb je overigens genomineerd voor de Blog Top Drie Tag!

 3. Wat mooi dat je dit doet! <3
  Wij hopen over een aantal jaar zelf een hulphond in huis te hebben voor mijn dochter.

 4. Mooi initiatief! Wat een cutie 🙂

 5. Ahh Faya! Wij hebben Blossom, zij zit al in het opleidingscentrum inmiddels 🙂

 6. Wat een schatje Vivian, Hou me op de hoogte, met alle ontwikkelingen, die je doorkrijgt !!

 7. Eh…. 750 euro per maand….? 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]