Een tijdje terug blogde ik er ook al over: toen zat ik in een ernstig dilemma omdat ik maar niet kon kiezen waar ik mijn profielwerkstuk over moest gaan doen. Ik twijfelde tussen hekserij, beroemde vrouwen in de literatuur, evolutie van de kinderliteratuur en sprookjes en volksverhalen. Na veel wikken en wegen moest ik uiteindelijk toch maar tot een onderwerp komen, want tja… op een gegeven moment moet je er wel aan beginnen. Nu hebben wij op school gelukkig een soepele planning waardoor ik niet in de stress hoef te zitten, maar er moet toch wel een beetje vooruitgang geboekt worden. Dus besloot ik op een gegeven moment te gaan voor het onderwerp dat me het meeste aansprak en waar ik waarschijnlijk de meeste kanten mee op kon: sprookjes en volksverhalen! Maar waarom koos ik daarvoor? En hoe gaat het ermee nu het profielwerkstuk geboren is?

Sprookjes… iedereen kent ze wel. Het is zeer waarschijnlijk dat je ermee opgegroeid bent, dat je ze als heel klein kindje voorgelezen kreeg en dat je daarna niet meer weg te slaan was bij de Disney-films. Zo is het bij mij tenminste wel gegaan: ik heb hier een prachtig sprookjesboek liggen met daarin de verzameling van de gebroeders Grimm. Ik vond het altijd heerlijk om naar die verhalen te luisteren, maar toen ik eenmaal kon lezen, wilde ik ze alleen nog maar zelf verslinden! En wat de Disney-films betrof, de videobanden daarvan werden hier echt grijs gedraaid. Voornamelijk Belle en het Beest was favoriet: nog steeds begint mijn geliefde zus al tranen met tuiten te huilen wanneer de film nog maar net begonnen is. En als je wilt horen hoe In ons dorp gezongen wordt of als je een imitatie wilt van Belle nadat haar vader weg is uit het kasteel omdat zij blijft, dan moet je vooral bij Laura zijn. ”Ik mocht niet eens… afscheid nemen!” Tja, je bent dol op Disney of je bent het niet…

Ik hield zelfs een trauma over aan Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen, ik vond de heks zo eng dat ik jarenlang niet naar de film durfde te kijken en ook niet in de attractie wilde wanneer we naar Disneyland gingen. Andere slechteriken in Disney-films vond ik nooit zo eng, maar de scène waarin de boze stiefmoeder in de boze heks verandert en hoe ze daarna is, dat vond ik gewoonweg verschrikkelijk. Zelfs zo erg dat ik al begon te huilen wanneer mijn zus op haar Disney-cd naar Heigh-Ho luisterde: kun je nagaan, het meest vrolijke Disney-liedje maakte mij aan het huilen!

Nu, op mijn achttiende, ben ik nog steeds dol op Disney en kan ik gelukkig gewoon naar de films kijken zonder bang te zijn. Belle en het Beest is mijn absolute favoriet, want ach… welk meisje wil nou niet wonen in een kasteel met een bibliotheek waarvan je gaat kwijlen, een danszaal à la Versailles en pratende meubels? En welk meisje wil er nou niet verliefd worden op een Beest dat uiteindelijk in een superknappe prins verandert? Zo heb ik het in ieder geval altijd gezien. Ahum.

Maar ik heb sprookjes sowieso altijd heel interessant gevonden, intrigerend zelfs. Als kind was ik heel erg van het magische en hekserige en dat is later omgeslagen in een liefde voor geschiedenis. Sprookjes zijn natuurlijk zo historisch als maar zijn kan, maar ze bevatten ook magie, tovenarij, het zijn vaak prachtige creaties van taal, ze zijn romantisch én er zitten mooie boodschappen in verborgen. Hoewel ik ze niet zo vaak las, heb ik r wel altijd een fascinatie voor gehad en toen ik begon met het kijken van de serie Once Upon a Time, laaide dat ook weer op en besloot ik: waarom ook eigenlijk niet? Ik wilde meer weten over sprookjes, ik voelde me er fijn bij, en naar mijn mening zouden ze goed uitleggen wie ik ben en waar ik van hou. Dus… onderwerp PWS? Sprookjes!

20130106-133407.jpg

Bij de bibliotheek vond ik een aantal boeken over de diepere essentie van sprookjes en naast twee nieuwe uitgaven van sprookjesboeken vond mama boven ook nog een heleboel oude bundels van haarzelf van vroeger. Ik ging aan de slag met het halen van de informatie uit boeken, zodat deze bijtijds weer terug konden naar de bieb: dat is hoe ik mijn kerstdagen doorbracht, sprookjes en kerst: ik vond dat wel leuk bij elkaar passen, haha! Inmiddels ben ik zover dat ik aan de hand van de info uit de boeken bezig ben met het verwerken van de informatie en het beantwoorden van de deelvragen. Tot nog toe ben ik ontzettend blij dat ik dit onderwerp heb gekozen, want ik vind het heerlijk om ermee bezig te zijn! Het gaat over veel verschillende onderdelen van sprookjes, van de definitie en de verschillende soorten tot de rol in de opvoeding van kinderen en de modernisering van ouderwetse sprookjes. Voor deze laatste twee zaken zou het erg fijn zijn als jullie de enquête zouden willen invullen die hoort bij mijn PWS, hij neemt slechts een paar minuten in beslag en je vindt hem hier. Alvast bedankt!

En jullie? Houden jullie van sprookjes of kijk je er eigenlijk niet naar om?

You may also like...

10 Comments

 1. Leuk! Ik heb eens een PWS gelezen over filosofie en sprookjes, waar ze dus allemaal sprookjes gingen analyseren om te kijken wat voor filosfie er allemaal achter zat. Dat was echt superleuk! Ik ben benieuwd naar wat jij ervan gaat maken… in elk geval zijn er genoeg heerlijke plaatjes te vinden! 😉
  Trouwens, enquête is ingevuld! Er staat wel ergens ‘uw’ waar het ‘u’ moet zijn, misschien dat je dat nog kan veranderen? 🙂

 2. Ik ben stapelgek op sprookjes en pak nog regelmatig mijn grote sprookjesboek van de plank. En Disney…*zucht* ik smulde van die films.
  Ik was trouwens net als jij een hele tijd doodsbang voor de boze heks uit Sneeuwwitje 🙂

 3. Ik houd van sprookjes! Tegenwoordig is het weer helemaal actueel en wordt het overal in verwerkt, heerlijk! Ik volg sinds kort de serie Once upon a Time en heb ook Cinder gelezen, wat een retelling is van Assepoester. Succes met je werkstuk!

 4. Dit onderwerp is perfect voor jou, maak er wat van! Doe het als-je-blieft beter dan ik, maar ik had gewoon het verkeerde onderwerp…

 5. Zou ik misschien mogen weten wat jouw deelvragen precies waren?

 6. Hoi vivian,

  Welke hoofdvraag heb jij gebruikt?
  lvast bedankt!
  x

  1. Wat is het aandeel van sprookjes en volksverhalen in het Nederlands cultureel erfgoed?

 7. Hii,

  Ik hou mijn profielwerkstuk ook over sprookjes!! Misschien heb je nog handige tips of zou je die van jou op willen sturen? 🙂 wil graag een heeeel goed cijfer.. ha ha!

  groetjes Jasmijn

  1. Hoi! Leuke keuze 🙂 ik zou vooral goed zoeken naar bruikbare bibliotheekboeken en je onderwerp goed afbakenen zodat het niet te groot wordt!

 8. Hoi!

  Leuk om te zien dat ik niet de enige ben met het idee haha. Nadat ik je stukje had gelezen, was ik ervan overtuigd dat het onderwerp wel degelijk interessant is en ik mijn interesse voor Disney en sprookjes ook op deze manier zou willen delen.

  Heb je misschien nog wat tips voor mij? Ik hoop van je te horen.

  Groetjes,

  Joany (havo 4)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]