blogbreak

Ik maak er graag een gewoonte van om in een periode dat ik op vakantie ben, op voorhand te zorgen dat er genoeg blogposts online staan: zo merkt niemand iets van mijn afwezigheid (want we willen geen inbrekers) én blijft de stroom content en hopelijk ook de bezoekersstroom een beetje constant. En dat gaat eigenlijk altijd wel goed, vooral omdat ik het fijn vind om op vakantie even niet bezig te hoeven zijn met online dingen, maar gewoon even lekker te genieten en chillen. Zo’n blogbreak is dan gewoon heel erg fijn. Maar toen ik naar Friesland ging voor een klein weekje, ging er toch een beetje iets mis, want het was heel moeilijk om na die blogbreak weer in de flow te komen. En dat deed mij beseffen dat zo’n break prima is, maar dat je het wél goed moet aanpakken…

De voordelen van een blogbreak

Natuurlijk kun je een blogbreak op twee manieren opvatten: een break waarin er wel content online komt maar je niet actief bezig bent met je blog: die content heb je dan vooruit geschreven. Of een break van alles rondom je blog, een periode waarin er ook even niets online komt. Beide varianten kunnen heel fijn zijn: het is altijd wel goed voor je om even alle online dingen los te laten. Daardoor zie je het weer in een nieuw perspectief: wat betekent het bloggen eigenlijk en heb je er nog wel plezier in? Wil je nog wel (op deze manier) doorgaan? Al die inzichten die de revue passeren op zo’n moment kunnen je helpen om na je break weer met frisse moed verder te gaan. Bovendien kan zo’n break ook nuttig zijn als je al een poosje niet echt in een flow zat: door het dan gewoon even te laten voor wat het is, een stapje terug te doen, merk je vanzelf of je het gaat missen of niet. Het kan dus heel verhelderend zijn!

De nadelen van een blogbreak

Beide varianten brengen echter ook vervelende nadelen met zich mee. Heb je een poosje heel veel stukjes ingepland om vervolgens alleen maar achterover te leunen en alles online te zien komen zonder dat je er nog mee bezig bent? Dat kan een behoorlijke blogdip opleveren! Je hebt dan een tijdje in een flow gezeten en als die flow zomaar ineens ophoudt, zonder afbouwen of structuur, word je er BAM ineens uit geknald – dat overkwam mij dus. Je focust je dan zo op het schrijven dat je niet nadenkt over hoe je je voelt als je dan echt in die break zit… want dan heb je ineens niets meer te doen, zo lijkt het dan. Het nadeel van een blogbreak waarin er helemaal niets online komt, spreekt voor zich: minder bezoekers van wie het maar de vraag is of ze nog terug zullen komen.

Hoe pak je zo’n blogbreak aan?

Voor- en nadelen dus: of je een blogbreak wilt nemen is natuurlijk helemaal aan jou. Maar er zijn wel manieren om in ieder geval een blogdip te voorkomen en die break goed te strucutreren.

Kies een soort blogbreak

Ga eens na bij jezelf: wil je zelf even los zijn van het bloggen of wil je de stekker even helemaal uit je blog trekken? Beide varianten hebben dus voor- en nadelen, maar je moet wel weten wat je wilt en wat dan de consequenties zijn zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Zorg ook dat je weet hoe lang het precies moet duren en houd in gedachten dat je op een gegeven moment weer wilt beginnen – tenzij je wilt stoppen natuurlijk – en dat je het dus op zeker moment weer in je systeem moet zien te krijgen.

Bedenk wat je wilt doen

Als je voor een blogbreak kiest, dan doe je dat omdat je even genoeg hebt van het schrijven: hoe dan ook ga je dus minder bezig zijn met je blog. Dat kan heerlijk zijn, maar zorg wel dat je weet wat je in plaats daarvan wilt doen – anders ga je je vervelen. Wil je een x-aantal boeken gaan lezen? Een roman schrijven? Films en series kijken? Tekenen? Het kan van alles zijn, zolang je ook dat project maar een beetje structureert zodat je ook echt weet wat je gaat doen.

Ga niet meteen voor een blanco break

Met een blanco break bedoel ik een blogbreak waarbij er helemaal niets online komt. Als je dit zomaar uit het niets doet, kun je vrijwel zeker rekenen op een vervelend gevoel bij jezelf én je volgers. Probeer eerst eens het aantal posts per week te verminderen: ga van vijf naar vier naar drie en stop als het prettig voelt: zo kun je er een beetje aan wennen. Bedenk dat je niet helemaal blanco hoeft te gaan! Je kunt ook een beetje kijken welke dingen je nog voor je blog zou kunnen doen buiten het schrijven om, zodat je er toch een soort ritme in houdt en niet helemaal los bent van je blog.

Bepaal of je je volgers op de hoogte wilt stellen

Vaak krijg je last van een schuldgevoel tijdens zo’n blogbreak: mijn volgers snappen niet waarom er niets online komt, ze gaan me vast ontvolgen. Ook al zitten mensen meestal niet daadwerkelijk op jouw content te wachten, het kan goed zijn om ze op de hoogte te stellen van je break. Laat ze weten dat je de hoeveelheid posts reduceert en hoe lang dat gaat duren, of dat je hoofd even helemaal niet naar het bloggen staat. Dat kweekt begrip voor hen en gemoedsrust voor jou!

Promoot oude content

Wil je niet dat je blog helemaal stilligt tijdens zo’n break, maak dan gebruik van oude content. Dat kost wat moeite en tijd, maar zo houd je wel de bezoekersstroom een beetje op gang en het is een goede manier om al je waardevolle stukjes nog eens in de spotlights te zetten!

Profiteer van de break

Onthoud dat je niet voor niets een blogbreak inlast: je wilt daar iets mee bereiken, dus doe dat dan ook. Prima als je je gewoon even op andere dingen wilt focussen, maar neem ook de tijd om te bedenken of dat tijdelijk is of dat je je blog liever helemaal stop wilt zetten. Prima als je een blogbreak neemt om er van een afstandje naar te kunnen kijken, maar doe dat dan ook: pak die kans om te brainstormen en te experimenteren en profiteer ervan!

Houd jij wel eens een blogbreak?

You may also like...

9 Comments

 1. Goede tips! Ik ben deze week weer begonnen na een break van vier weken. Dat heb ik mijn volgers laten weten. Deze vier weken heb ik gebruikt om van Blogger naar WordPress te gaan en WordPress onder de knie te krijgen en na te denken welke kant ik met mijn blog op wil. Het is me heel goed bevallen en kan het iedereen aanraden!
  Darina onlangs geplaatst…I am Back! With a New Look!My Profile

  1. Zo’n break is ook erg slim inderdaad!

 2. Als ik een blogbreak neem is dat omdat ik het te druk heb, dus gelukkig hoef ik dan niet ook nog na te denken over wat ik dan wel met mijn tijd ga doen. Als er wel al wat content op je blog staat, blijven de bezoekers ook juist wel komen.
  Off-topic: mooie zonnebril op de foto!
  Elaintje onlangs geplaatst…Wandelen in SantpoortMy Profile

 3. Ik ben nog maar net begonnen met het gestructureerd blogs posten, dus ook nog niet echt behoefte aan een break.
  Maar in mei heb ik in het kader van EDS awareness maand gastbloggers gevraagd om wat te schrijven en daar is zoveel op gereageerd, dat ik die maand zelf niks meer erbij ga schrijven.
  Ik ga me dan wel een beetje op de achtergrond bezighouden met mijn blog: bekijken hoe ik sociale media beter kan inzetten en nog even alle oude blogposts nalopen, want ik ben nog niet zo lang geleden overgestapt van Blogger naar WordPress. En misschien vast een voorraadje goede foto’s aanleggen.
  Jacqueline onlangs geplaatst…Life improvement tagMy Profile

  1. Klinkt goed, die dingen zijn inderdaad ook erg waardevol voor je blog!

 4. Ik wissel af of ik blogs plaats tijdens mijn afwezigheid of niet. Voor een korte periode, zoals afgelopen week toen ik een week in het buitenland zat, laat ik wel blogs online komen. Dat zijn er dan ook niet zo veel en laat ik ook niet weten. Maar ik merk wel dat het dan veel minder gelezen wordt – dat komt omdat ik zelf niet meteen promoot en deel op sociale media. Die berichtjes plan ik dan weer niet in, want dat vind ik verschrikkelijk te veel moeite voor spontane updates. Vorig jaar had ik tijdens de zomervakantie een hele maand augustus niks, dat laat ik dan ook weten. Ik vind dat dan beter dan een soort van knipperlicht met wel niet regelmatig en wel niet aanwezig, dus is het makkelijk om voor even niks te gaan. Ik vind het ook altijd zo zonde als ik een heel voorraadje aanmaak en dat dan het dan allemaal online komt als ik er niet ben! het is leuk om het meteen te delen en niet een paar weken later als ik terug ben.
  Femke onlangs geplaatst…Lezen in de meivakantie: wrap up april en tbr readathonMy Profile

  1. Dat heb ik inderdaad ook vaak, dat er wel van alles online komt maar je niet in de gelegenheid of de stemming bent om het te delen – en vaak ook niet om andere blogs te lezen en dus het verkeer op gang te brengen. Ook een reden om voor een break te kiezen misschien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]