Elke dag met je blog bezig zijn: hoe doe je dat?

Onder Bloggen op 14 mei 2016

Dagelijkse blogdingen

De laatste tijd lukt het me steeds beter om in één middag voor een hele week blogartikelen te schrijven en in te plannen. Superfijn, want dat betekent dat ik de rest van de week geen werk heb aan mijn blog en me op andere dingen kan storten: lezen, fictie schrijven en natuurlijk mijn studie en stage. Toch heb ik de laatste weken de keerzijde van dat alles ontdekt: je blog raakt behoorlijk snel uit je systeem als je maar één keer per week écht bezig bent met schrijven en foto’s maken en alles wat erbij hoort. En als je blog uit je systeem raakt, dan ben je nog maar een paar spreekwoordelijke klikken verwijderd van een blogdip… en dat willen we niet. De oplossing? Elke dag bezig zijn met je blog, al is het maar een paar minuten. Maar hoe doe je dat? Het is niet moeilijk!

Checken als bezoeker

Maak er een gewoonte van om, als je je computer aanzet en het internet betreedt, even naar je blog te surfen. Probeer dat te doen alsof je een bezoeker bent! Kijk naar het stuk dat nieuw online is gekomen of naar wat er online staat en kijk even of alles goed zit. Klopt de weergave helemaal? Geen widgets die het niet doen of er niet mooi uitzien? Staan de titels van je posts mooi op één regel? Staan de afbeeldingen en eventuele bronvermeldingen goed? Kloppen de kopteksten? Worden de gerelateerde posts getoond? Geen opvallende fouten zoals extra spaties of enters? Check alles gewoon even en zorg dat het helemaal piekfijn is!

Bekijk de reacties en reageer

Mijn artikelen komen standaard om 06:00 online, dus als ik rond een uur of tien voor het eerst op mijn blog kijk, zijn er vaak al wat reacties. Neem even de tijd om ze uitgebreid te lezen en te waarderen! Reageer er eventueel op als de reactie daarom vraagt, want zo houd je de interactie op gang. Bekijk ook de social media: is je nieuwe post automatisch gedeeld, check dan of iemand heeft geretweet of geliked of wat dan ook. Een bedankje waard!

Promoot je post

Dit ligt misschien voor de hand, maar het is wél een goeie manier om je content in je systeem te houden. Promoten is namelijk méér dan alleen het standaard ‘’nieuwe blog online! *linkje*’’ – als je echt mensen wilt lokken tenminste, dan moet je zorgen dat je je post pakkend promoot. Denk écht goed na over de tekst waarmee je dat doet: geef je een citaat uit je blog, een samenvatting, een highlight? Probeer voor elk sociaal medium iets anders te bedenken, dan houd je het gevarieerd.

Lees blogs

Een goede manier om het verkeer op gang te houden én je inspiratiestroom te blijven voeden, is door blogs te lezen. Probeer elke dag even door je Bloglovin’-feed heen te gaan, al is het maar om te sorteren welke posts je wel en niet wilt lezen, en lees ze dan ook – neem daar de tijd voor, geniet ervan, want het is één van de leukste dingen van het bloggen!

Nadenken over content

Tot zover de dingen die je echt actief op en om je blog kunt doen: dat zijn prima dingen, maar het belangrijkste is misschien wel om constant te blijven nadenken over je blog en je content. Stel je open voor inspiratie, want die kan overal vandaan komen! Houd een boekje bij de hand en zorg dat je ideeën meteen kunt uitwerken als je ze krijgt. Maar denk ook na over je planning: wat komt er deze week allemaal online en voel je je fijn bij die planning of wil je het liever anders zien? En welke stukjes wil je graag gaan schrijven? Hoe zou je je blog kunnen verbeteren? Als je hier elke dag even bij stil probeert te staan, verdwijnt je blog nooit te lang naar de achtergrond. Vraag je ook bij je ‘’normale’’ bezigheden af: zou ik dit voor mijn blog willen en kunnen gebruiken en hoe dan?

Hou je niet teveel vast aan je planning

Een hele belangrijke: als je inspiratie krijgt of als er iets gebeurt waarover je echt per se wílt schrijven, schrijf dan gewoon. Schuif wat met je planning en ga dat stuk in elkaar draaien zodra je er de kans voor hebt, want je moet jezelf niet gaan zitten tegenhouden: dan komt die blogdip er des te sneller en dat willen we niet. Wees dus bereid om flexibel te zijn met je planning, want de stukjes die we spontaan plaatsen zijn vaak de beste stukjes!

Herhalen, herhalen, herhalen

Als je het goed wilt aanpakken, laat het dan niet bij één keer per dag. Reacties checken en blogs lezen kun je de hele dag door blijven doen, net als promoten! Verplicht jezelf tot niets, maar bedenk wel: is je blog jouw kindje? Zo ja, dan zou je naar een ‘’echt’’ kindje toch ook niet maar één keer per dag omkijken? Kijk gewoon af en toe even op je website, wees trots op alles wat er online staat en op hoe alles eruitziet en geniet ervan. Heus, het kost allemaal hooguit vijf minuten tijd: blijf ermee bezig, want dat zul je fijn blijven vinden.

Ben jij elke dag bezig met je blog?

Reacties
CommentLuv badge