Bloggen

Elke dag met je blog bezig zijn: hoe doe je dat?

Dagelijkse blogdingen

De laatste tijd lukt het me steeds beter om in één middag voor een hele week blogartikelen te schrijven en in te plannen. Superfijn, want dat betekent dat ik de rest van de week geen werk heb aan mijn blog en me op andere dingen kan storten: lezen, fictie schrijven en natuurlijk mijn studie en stage. Toch heb ik de laatste weken de keerzijde van dat alles ontdekt: je blog raakt behoorlijk snel uit je systeem als je maar één keer per week écht bezig bent met schrijven en foto’s maken en alles wat erbij hoort. En als je blog uit je systeem raakt, dan ben je nog maar een paar spreekwoordelijke klikken verwijderd van een blogdip… en dat willen we niet. De oplossing? Elke dag bezig zijn met je blog, al is het maar een paar minuten. Maar hoe doe je dat? Het is niet moeilijk!

Checken als bezoeker

Maak er een gewoonte van om, als je je computer aanzet en het internet betreedt, even naar je blog te surfen. Probeer dat te doen alsof je een bezoeker bent! Kijk naar het stuk dat nieuw online is gekomen of naar wat er online staat en kijk even of alles goed zit. Klopt de weergave helemaal? Geen widgets die het niet doen of er niet mooi uitzien? Staan de titels van je posts mooi op één regel? Staan de afbeeldingen en eventuele bronvermeldingen goed? Kloppen de kopteksten? Worden de gerelateerde posts getoond? Geen opvallende fouten zoals extra spaties of enters? Check alles gewoon even en zorg dat het helemaal piekfijn is!

Bekijk de reacties en reageer

Mijn artikelen komen standaard om 06:00 online, dus als ik rond een uur of tien voor het eerst op mijn blog kijk, zijn er vaak al wat reacties. Neem even de tijd om ze uitgebreid te lezen en te waarderen! Reageer er eventueel op als de reactie daarom vraagt, want zo houd je de interactie op gang. Bekijk ook de social media: is je nieuwe post automatisch gedeeld, check dan of iemand heeft geretweet of geliked of wat dan ook. Een bedankje waard!

Promoot je post

Dit ligt misschien voor de hand, maar het is wél een goeie manier om je content in je systeem te houden. Promoten is namelijk méér dan alleen het standaard ‘’nieuwe blog online! *linkje*’’ – als je echt mensen wilt lokken tenminste, dan moet je zorgen dat je je post pakkend promoot. Denk écht goed na over de tekst waarmee je dat doet: geef je een citaat uit je blog, een samenvatting, een highlight? Probeer voor elk sociaal medium iets anders te bedenken, dan houd je het gevarieerd.

Lees blogs

Een goede manier om het verkeer op gang te houden én je inspiratiestroom te blijven voeden, is door blogs te lezen. Probeer elke dag even door je Bloglovin’-feed heen te gaan, al is het maar om te sorteren welke posts je wel en niet wilt lezen, en lees ze dan ook – neem daar de tijd voor, geniet ervan, want het is één van de leukste dingen van het bloggen!

Nadenken over content

Tot zover de dingen die je echt actief op en om je blog kunt doen: dat zijn prima dingen, maar het belangrijkste is misschien wel om constant te blijven nadenken over je blog en je content. Stel je open voor inspiratie, want die kan overal vandaan komen! Houd een boekje bij de hand en zorg dat je ideeën meteen kunt uitwerken als je ze krijgt. Maar denk ook na over je planning: wat komt er deze week allemaal online en voel je je fijn bij die planning of wil je het liever anders zien? En welke stukjes wil je graag gaan schrijven? Hoe zou je je blog kunnen verbeteren? Als je hier elke dag even bij stil probeert te staan, verdwijnt je blog nooit te lang naar de achtergrond. Vraag je ook bij je ‘’normale’’ bezigheden af: zou ik dit voor mijn blog willen en kunnen gebruiken en hoe dan?

Hou je niet teveel vast aan je planning

Een hele belangrijke: als je inspiratie krijgt of als er iets gebeurt waarover je echt per se wílt schrijven, schrijf dan gewoon. Schuif wat met je planning en ga dat stuk in elkaar draaien zodra je er de kans voor hebt, want je moet jezelf niet gaan zitten tegenhouden: dan komt die blogdip er des te sneller en dat willen we niet. Wees dus bereid om flexibel te zijn met je planning, want de stukjes die we spontaan plaatsen zijn vaak de beste stukjes!

Herhalen, herhalen, herhalen

Als je het goed wilt aanpakken, laat het dan niet bij één keer per dag. Reacties checken en blogs lezen kun je de hele dag door blijven doen, net als promoten! Verplicht jezelf tot niets, maar bedenk wel: is je blog jouw kindje? Zo ja, dan zou je naar een ‘’echt’’ kindje toch ook niet maar één keer per dag omkijken? Kijk gewoon af en toe even op je website, wees trots op alles wat er online staat en op hoe alles eruitziet en geniet ervan. Heus, het kost allemaal hooguit vijf minuten tijd: blijf ermee bezig, want dat zul je fijn blijven vinden.

Ben jij elke dag bezig met je blog?

You may also like...

23 Comments

 1. Wat een fijne tips en super herkenbaar! Ik ben elke dag met mijn blog bezig maar denk dat ik in dat alles wel wat meer structuur kan aanbrengen misschien 😉 Alhoewel, nadenken over mogelijke onderwerpen gaat altijd door en klaar zijn om het uit te werken – als in, de zinnen in je hoofd krijgen die het allemaal ineens onder woorden brengen – komt soms ook op een niet te plannen moment. Je blogpost laat iig zien dat ik er volgens mij wel veel (en goed) mee bezig ben. Goed gevoel! Dankjewel 🙂
  Melle onlangs geplaatst…Vrijdag Kiekdag | Het lekkerste ontbijt aller tijden, liefs uit Kopenhagen en een nieuwe tattooMy Profile

  1. Wat fijn! En inderdaad, vaak duurt het ook nog even voordat je dat geweldige idee echt onder woorden kunt brengen…

 2. Ja, ik ben er wel elke dag mee bezig, ook al verschijnt er niet eens elke dag een blogpost.
  Sowieso ben ik nog een beetje aan het aanklooien met wordpress, het ziet er allemaal nog niet precies zo uit als ik wil. En daarnaast het lezen van en reageren op andere blogs.
  Deze maand heb ik alleen maar gastblogs, maar daar zit toch ook wel wat werk aan. Het zijn niet allemaal ervaren schrijvers, dus ik ben dan vooral bezig met spelling te checken en leestekens te plaatsen. En die gastblogs deel ik op verschillende gesloten Facebookgroepen, waar dus ook weer interactie ontstaat.
  Ik vind het nu erg leuk om mijn blog zo te zien groeien, dus ook niet erg om er dan elke dag mee bezig te zijn.
  Jacqueline onlangs geplaatst…Gastblog JessicaMy Profile

  1. Je blog groeit inderdaad ook vaak als je er veel mee bezig bent dus dat is hartstikke leuk!

 3. Leuke tips! Ik merk inderdaad ook dat ik beter in de “flow” blijf als ik er regelmatig mee bezig ben. Wat ik naast deze dingen ook nog doe is bijvoorbeeld iets kleins aan mijn layout verbeteren en kijken of alle pagina’s nog up to date zijn.
  Linda onlangs geplaatst…Opgeruimd blijven leven met dit 3-stappenplanMy Profile

  1. Oh ja die pagina’s, daar zou ik ook nog wel eens naar kunnen kijken!

 4. Goede tips, dank je wel voor het delen. Ik blog nog niet zo lang en vooral voor de fun. Maar merk wel dat ik wat meer structuur nodig heb. 🙂
  Ellen onlangs geplaatst…31 Days of Living Well & Spending ZeroMy Profile

 5. Supertips! Ik ben ook elke dag met mijn blog bezig. Of het nu het lezen is van andere blogs, reageren op reacties, inspiratie opdoen, posts schrijven, dat gaat elke dag door 🙂 En zo blijf ik ook in het blogritme. Het is zo ontzettend leuk om te doen allemaal. Ben blij dat ik deze hobby heb ontdekt!
  Darina onlangs geplaatst…Europe’s biggest Vintage EventMy Profile

 6. Ik ben juist niet elke dag met mijn blog bezig 🙂
  Sas onlangs geplaatst…Inspirerende tekeningen: Heather StillufsenMy Profile

 7. Yes, hij staat online, haha! In de tijden dat ik regelmatig blog (wat dus zeg maar niet nu is), ben ik wel bijna elke dag met mijn blog bezig. Want hoe vaak ik me ook voorneem om vooruit te schrijven en hoe graag ik dat zou willen, vaak plan ik om half 12 ’s avonds toch nog de blogpost voor 7 uur later in (oeps). Op reacties reageren zou ik trouwens óók meer moeten doen, maar ik ben nog steeds een manier aan het bedenken om dat in mijn systeem te krijgen, haha.
  Maaike onlangs geplaatst…Het Grote Eurovisieshowfestival-woordenboekMy Profile

  1. Ghehe, mij lukt het elke dag reageren op comments ook nog niet goed hoor!

 8. Leuk tips! Wat dat betreft zit ik al heel goed. Ik blog niet elke dag, maar ik ben wel elke dag met mijn blog bezig. Reacties lezen, promoten op social media etc. Ik vind het ook gewoon heel erg leuk om er veel tijd in te stoppen en ik merk ook echt dat het de moeite waard is!
  Desi onlangs geplaatst…Winactie: Lima FoodMy Profile

  1. Absoluut de moeite waard inderdaad!

 9. Fijne tips! Ik ben zeker elke dag met mijn blog bezig, tenzij ik op vakantie ben ofzo. Ik vind het soms lastig om op al die social media mijn content te promoten. Soms vergeet ik een paar facebook-groepen bijvoorbeeld. Het kost veel tijd, maar het is ook ontzettend leuk!
  Sabine onlangs geplaatst…Been there, done that: in welke landen heb ik gereisd?My Profile

  1. Promoten kost zeker tijd: ik deel ook niet al mijn blogposts in Facebookgroepen, alleen als ik vind dat ze daar echt iets zouden kunnen toevoegen 🙂

 10. Leuke tips! Ik ben zelf nog maar pas gestart met mijn blog en ben er dan ook véél mee bezig op het moment.. eigenlijk iets té veel ;)(het is ook zo leuk) dus kan je tips goed gebruiken om ervoor te zorgen dat ik ook nog genoeg tijd overhoud voor andere dingen..
  Marije onlangs geplaatst…Het meisje in de trein – Paula Hawkins BoekreviewMy Profile

  1. Dat is ook een goede invalshoek inderdaad, om te zorgen dat je er niet té veel mee bezig bent!

 11. Niet elke dag, maar wel elke werkdag 🙂 Ik probeer het weekend een beetje vrij te houden…
  Anouk onlangs geplaatst…5x elegant en luxe marmerMy Profile

 12. Ik ben wel elke dag online om reacties en andere blogs te checken (en te reageren), maar ik publiceer maar 1 keer per week een nieuw artikel. Door tijdgebrek en omdat ik mezelf niet teveel wil pushen (kwaliteit gaat toch voor kwantiteit). Merk wel dat het bloggen beter gaat (qua bezoekers en engagement) als je er zelf ook meer tijd in stopt. Ben eigenlijk wel benieuwd wat een blog nu (gemiddeld gezien) goed maakt, ook als je wat minder blogt. Heb besloten daar verder niet al te lang bij stil te staan, omdat ik mezelf dan gek ga maken met verplichtingen. En bloggen doe je natuurlijk ook gewoon voor de leuk 🙂
  Story addict onlangs geplaatst…[recensie] De klauw (Magycker #1) – Adrian StoneMy Profile

  1. Mocht je nog geïnteresseerd zijn: als je even bij de categorie Bloggen kijkt staat daar ook nog een artikel over goed/ervaren bloggen 🙂

 13. […] 10 tips voor een briljante blogbrainstorm – Vivians Vocabulaire – Elke dag met je blog bezig zijn: hoe doe je dat? – Vivians Vocabulaire – Mijn tip voor boekbloggers – Leave No Story Behind – Deze dingen wil je als […]

 14. Mijn probleem is vooral dat ik te weinig achter mijn laptop zit. Op mijn werk zit ik wel veel achter mijn computer, maar dan doe ik alleen werkgerelateerde dingen. Thuis zit ik wel op mijn telefoon en mijn iPad, omdat dat allemaal wat makkelijker in de hand ligt. Doordat ik niet vaak achter de laptop zit, is de stap naar het bloggen extra groot.
  Eveline onlangs geplaatst…Dagje achter de schermen bij Ambo AnthosMy Profile

 15. […] als je serieus verder wilt met bloggen van Blogaholic Geef je blog identiteit van Streets Ahead Elke dag met je blog bezig zijn: hoe doe je dat? van Vivians Vocabulaire Bloggers Guide / Zo vind je inspiratie voor je blog van LovingLifeIsEasy […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]