cijfersss

Oef, wat een lijst als je het zo ziet hè? Dit is zeker niet bedoeld om op te scheppen hoor (oké, misschien een beetje) maar ik ben wel heel trots op dit lijstje. Ik heb namelijk officieel het erste jaar gehaald en ook nog zonder een enkele herkansing! In september begin ik vrolijk aan het tweedejaarsprogramma en maak ik tegelijkertijd ook nog even heel vrolijk de propedeuse af met de drie laatste vakken (drama, ICT en een keuzevak) en de stage. Het jaar is voor mijn gevoel echt omgevlogen: het lijkt, heel cliché maar wel waar, nog maar een paar dagen geleden dat ik voor het eerst die school binnenkwam en alles nog moest vinden, iedereen nog moest leren kennen en alles echt nog moest aftasten, omdat ik nog geen enkel idee had wat ik ervan zou gaan vinden. Maar nu ik vakantie heb en alle tijd om lekker achterover te leunen en terug te kijken, leek het me wel interessant en misschien nuttig voor jullie om eens te kijken hoe ik het heb gedaan…

Ik heb eigenlijk al meteen vanaf het begin een scheiding aangebracht tussen leren en studeren: onder studeren versta ik de algemene studie, het maken van opdrachten en dergelijke, en leren is het voorbereiden op tentamens, maar studeren kan ook gewoon voor allebei op gaan. Ik weet nog dat ik het in het begin aan de ene kant heel fijn en aan de andere kant best wel eng vond dat we op geen enkel moment toetsen zouden hebben, behalve aan het eind van elke periode. Ik was toen heel ijverig heel erg aan het aftasten wat de beste manier was om me erop voor te bereiden: samenvatten was iets wat ik op de middelbare school ook al steeds had gedaan en waar ik dus graag aan vast wilde houden. Maar, tja, als je voor een tentamen pak ‘m beet acht hoofdstukken van pak ‘m beet elk twintig bladzijden moet leren en voor andere vakken ook nog opdrachtendossiers of portfolio’s moet inleveren, dan schiet dat samenvatten er gemakkelijk bij in… vandaar dat ik dat wel steeds heb geprobeerd, maar vanwege tijd- en energiegebrek ook mijn toevlucht heb genomen tot samenvattingen van internet.

Op Stuvia vind je samenvattingen van studenten zelf die niet altijd even betrouwbaar zijn en waar je dus goed moet rondkijken wil je iets vinden, maar op StudentsOnly staan goede uittreksels die worden goedgekeurd voor publicatie dus daar heb je ook echt iets aan, en vaak ook van complete boeken zodat je ook later nog goed zit. Feit blijft wel dat zelf samenvatten wel beter is voor het leerproces: daardoor pik je meer op en verwerk je het ook meteen. Dat ga ik dus wel proberen te doen in het nieuwe jaar: efficiënter samenvatten. Maar ik heb voor veel toetsen geleerd met een combinatie van eigen samenvatting en een geprepareerd uittreksel en ja, dat heeft tot goede resultaten geleid… dus ook dat werkt prima.

5081866230_42ace6367e_o

Bron

Op het gebied van studeren, dus van opdrachten maken, zijn drie dingen eigenlijk heel belangrijk geweest: het serieus nemen en dus beseffen dat het belangrijk is en dat ik moet laten zien dat ik het kan, de tijd ervoor nemen en dus niet tot een dag voor de deadline wachten, en zo dicht mogelijk bij de opdracht blijven. Het heeft bij mij vooral heel goed gewerkt om de opdrachten zo snel mogelijk na het krijgen uit te voeren of er in ieder geval mee te beginnen en ook studietijd op school te pakken: waren we bijvoorbeeld vroeg klaar en had ik nog en uur of anderhalf uur tot de taxi zou komen, dan ging ik in de mediatheek zitten studeren. Hoefde ik thuis ook weer minder te doen!

Sowieso denk ik dat er twee dingen zijn die ervoor moeten zorgen dat het gewoon goed gaat, of misschien wel drie dingen. Of vier dingen. Nou ja, er zijn in ieder geval wat dingen waar ik heel veel aan heb gehad het afgelopen jaar:

  1. Zelfvertrouwen: Heel belangrijk. Jezelf ervan overtuigen dat je het kunt, weten dat je het kunt en ook weten dat het alle tijd en moeite en energie waard zal zijn. Weten dat je ertoe in staat bent om goede cijfers te halen en daar vooral niet onzeker over zijn. Positief zijn: niet opgeven als het moeilijk is, maar een manier zoeken om het aan te kunnen. Er is altijd een manier.
  2. Plezier: Het hele punt van een hbo- of wo-studie is dat je eindelijk iets kunt gaan doen wat je zélf leuk vindt, waar je zelf voor hebt gekozen – geniet er dus vooral van! Ik geloof echt dat deel van de reden dat het bij mij zo goed is gegaan, is dat ik het zo superleuk vind en zo geniet van de opdrachten en zelfs van het leren en de toetsen. Als je er geen plezier in hebt, moet je je toch afvragen of je hart wel echt bij deze opleiding ligt.
  3. Hulp: Je hoeft het niet alleen te kunnen. Ik heb enorm veel gehad aan de begeleiding van mijn studieloopbaancoach, maar ook de groep waarin ik zit en gewoon de samenhang met medestudenten is heel erg fijn. Vraag hulp als je moeite hebt met een vak of met een ander aspect van de studie, want twee weten altijd meer dan een.
  4. Serieus: Ik zei het net al, maar het is echt belangrijk: het serieus nemen. Je doet de studie omdat je verder wilt komen, omdat je je droomcarrière wilt krijgen. Daar moet je wel wat voor doen: je moet hard werken en vooral hard wíllen werken. Ik denk dat ik het soms misschien iets té serieus neem, maar de vlijt waarmee ik studeer en me voorbereid op tentamens heeft er wel voor gezorgd dat ik alles heb gehaald, dus… weet waarvoor je het doet, en doe het met alles wat je in je hebt!
  5. Tijdmanagement: Last but not least: wees de baas over je eigen tijd. Ik weet uit ervaring dat het enorm tijdrovend kan zijn om een studie te doen en het heeft mij echt een aantal periodes gekost voor ik doorhad hoe ik mijn werk goed kon plannen. Vraag daar desnoods hulp bij, experimenteer, maar zorg wel dat je het plannen onder de knie krijgt, want dat zorgt ervoor dat je je zoveel fijner voelt én meer tijd overhoudt voor dingen van je eigen keuze!

You may also like...

1 Comment

  1. Goed gedaan zeg, gefeliciteerd!! Helaas is het niet voor iedereen weggelegd om plezier te hebben in zijn studie. Ik ben heel blij dat ik klaar ben. Ik leer graag, maar ik ben echt helemaal kapot. Te moe om een plak kaas te schaven. :p

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]