Dat je te allen tijde goed moet nadenken over welke dingen je wel en niet op je blog deelt, hoef ik jullie niet te vertellen: die privacy heeft alles te maken met weloverwogen keuzes en op je gevoel afgaan. Maar er is ook nog een andere categorie van eerst denken, dan delen: het beslissen of een onderwerp wel of niet geschikt is voor je blog. En dat is ingewikkelder dan je denkt, want je onderwerpen bepalen je blogimago en ook je bezoekersgroep. En dan kan het wel eens voorkomen dat je een onderwerp hebt waar je graag over wilt schrijven, maar wat toch niet zo goed bij je blog blijkt te passen. Hoe pak je het dan aan?
Waarom nadenken over je onderwerpkeuze?
Als het goed is, heb je al lang en breed nagedacht over wat voor soort blog je hebt en dus ook over de onderwerpen die daarbij horen. Met een persoonlijke blog ben je bijna helemaal vrij in het kiezen van waar je over schrijft, maar ook dan zijn er nog dingen waar je je eigenlijk nooit mee bezighoudt. Maar het is lastiger als je een blog hebt over een specifiek onderwerp, boeken of beauty of het onderwijs bijvoorbeeld: dan ‘’moet’’ je je toch min of meer aan die niche houden. Het waarom daarvan is eigenlijk heel eenvoudig: jij profileert je blog op een bepaalde manier, jij hebt een focus en die focus heeft te maken met je bezoekers: zij komen naar jouw blog voor bepaalde content, omdat ze die graag willen lezen en weten dat ze die bij jou zullen kunnen vinden. Met een brede focus heb je ook een breed scala aan onderwerpen en dan kun je alle kanten op, maar als je überhaupt van je focus gaat afwijken, als je over dingen gaat schrijven waar je normaal niet over schrijft… dan kunnen er twee dingen gebeuren.
- Je krijgt minder bezoekers | Jouw bezoekers blijven misschien weg omdat jouw ‘’nieuwe’’ onderwerpen niets voor hen zijn, en dat is natuurlijk heel jammer.
- Je loopt bezoekers mis | Ga eens na bij jezelf: wat vind jij belangrijk als je voor het eerst op een blog komt? Grote kans dat je graag meteen wilt weten wat je qua content kunt verwachten. Van je focus afwijken met dingen waar je normaal niet over schrijft, betekent dat jouw focus troebel wordt en dat mensen niet meer weten waar ze aan toe zijn met jouw blog. Natuurlijk gebeurt dat niet als je er zo af en toe van afwijkt, maar wel op de langere termijn.
Maar hoe pak je het dan aan?
Hier is dus het dilemma. Je hebt een focus waar je je fijn bij voelt, met onderwerpen die regelmatig terugkomen en die bij je bezoekers passen. Bij mij zijn dat bijvoorbeeld onderwerpen als onderwijs, bloggen, chronisch ziek zijn en persoonlijke verhalen. Maar tegelijkertijd zijn er onderwerpen waar je graag over zou willen schrijven… maar die niet per se bij je blog passen. Voor mij is dat bijvoorbeeld de actualiteit, maar ook tv-series, films en andere dingen in de media vind ik lastig om over te schrijven. Boekrecensies heb ik zelfs helemaal van mijn blog verbannen. Waarom? Omdat dat dingen zijn waar mensen alleen in geïnteresseerd zijn als ze een specifieke smaak hebben en dat weet je nooit. Dat moet op toevalligheid berusten.
Dus hoe maak je dan die keuze? Aan de ene kant wil je er gewoon over schrijven omdat het jouw blog is en jouw regels, maar aan de andere kant wil je ook bij je leest blijven. Ik heb een aantal tips!
Kijk of je er een draai aan kunt geven
Dit is de gemakkelijkste manier. In plaats van een opiniestuk over het koningshuis of de Participatiewet, kijk ik of ik het in een bepaalde vorm kan gieten. Van dat stuk over het koningshuis maak ik een persoonlijk verhaal over de prinsesjes en hoe goed ik vind dat ze het doen, zodat het zachter wordt. Die Participatiewet gebruik ik in een kritisch maar toch heel persoonlijk artikel over mijn beperkingen en mijn participatie. Het Songfestival heb ik voorbij laten komen in mijn artikel over Slow Down van Douwe Bob en zo is er altijd wel een manier om tóch dat onderwerp aan te snijden en er tóch je zegje over te kunnen doen, maar wel op een maneir die wat toegankelijker is.
Verbreed je focus
Als je echt vol vuur over die onderwerpen kunt schrijven en je vindt echt dat ze bij jou en je blog passen – dat kan natuurlijk altijd groeien – kun je kijken of je je focus niet gewoon kunt verbreden zodat het erbij gaat passen. Je volgers moeten daar dan misschien aan wennen, maar het biedt ook mogelijkheden voor nieuwe bezoekers. Je moet dan wel de promotie goed in orde hebben, want die nieuwe bezoekers moeten je wel kunnen vinden.
Vind een ander medium
Het klinkt misschien wat cru, maar een blog biedt niet altijd alle mogelijkheden. Blogs worden heel anders geschreven dan een echt scherp essayachtig artikel. Soms kan het dus heel fijn zijn om op zoek te gaan naar een ander medium: een andere site of blog bijvoorbeeld, waar jouw stukken over precies die onderwerpen wél bij passen. Zo schrijf ik sinds kort voor Young Critics, een platform dat vol staat met opiniestukken van jonge mensen. Op die artikelen kan ik mijn kritische pen naar hartenlust uitleven, dus alles wat ik niet echt bij Vivians Vocabulaire vind passen, schrijf ik voor Young Critics. Je kunt natuurlijk ook een tweede blog beginnen zoals ik met mijn boekenblog heb gedaan!
Vertrouw op je gevoel
Bedenk ten slotte goed dat het niet per se het een of het ander hoeft te zijn. Als jij heel graag over iets wilt schrijven en je gevoel zegt dat dat gewoon op je blog kan, als uitprobeersel of vernieuwing of gewoon omdat het kan, doe het dan vooral! Uiteindelijk gaat het erom dat jouw blog bij jou hoort en dat je er niet teveel over na hoeft te denken. Maar wees je ervan bewust dat jouw gevoel ook kan zeggen: nee, het past hier niet bij en dan moet je weten welke andere mogelijkheden je hebt.
Vind jij het lastig om te bepalen wat wel en niet bij je blog past?
Op zich is mijn blog al vrij breed wat onderwerpen betreft: alles wat het leven met een chronische ziekte leuker, mooier en makkelijker maakt. En nu ik een maandje alleen maar gastblogs plaats, merk ik pas hoeveel ik daarover wil schrijven en hoe.
En net als jij probeer ik het soms maar in een vat te gieten. Zo wilde ik mijn naaiblog in de wilgen hangen, maar toch af en toe mijn naaisels delen. Nu doe ik dat door de link te leggen naar kleding ontwerpen/naaien die zowel geschikt is met als zonder rolstoel.
Jacqueline onlangs geplaatst…Gastblog Josine
Wat een goeie focus heb je geformuleerd!
Ik merk voornamelijk dat ik de laatste tijd meer met interieur/wonen begin te doen, maar dit sluit wel aan op wat ik al deed. Alleen uitgebreider! 🙂 Design valt iets naar achtergrond, want mensen vinden het minder interessant, dus alleen af en toe. Ik stem het dus wel een beetje af ja!
Anouk onlangs geplaatst…Een postzegel ‘gewoon’ een postzegel?
Onderwerpen uitbreiden is ook een prima manier!
Nee, dat valt eigenlijk wel mee. Mijn blog is wat dat betreft ook eigenlijk gewoon een zooitje, haha.
Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Het leven is oneerlijk
Ik vind ’t echt moeilijk om onderwerpen te bedenken, omdat ‘k echt persoonlijk ga schrijven. Waarom? Ik ben geen fashionista of make-up drager, boeken lees ‘k niet & ga zo maar door. Ik wil wel schrijven, maar waarover dan denk ‘k steeds weer..
Evelyne onlangs geplaatst…ღFotografie mijn levenღ #21