A photo by David Schap. unsplash.com/photos/W5TJpNKI9c4

Vroeg of laat stuit je op tegenslagen in je leven. Grote tegenslagen, zoals ontslag of financiële problemen, maar ook de kleinere struggles, in de trant van regen op je trouwdag of als je favoriete tv-programma gecanceld wordt. Er zijn dan tal van manieren om met zo’n tegenslag om te gaan: je kunt je erbij neerleggen of je er juist volledig tegen verzetten, en men vergeet vaak dat er ook nog een hele waardevolle middenweg is: er het beste van maken, je tegenslag tackelen. En dat is precies wat ik graag met jullie wil delen: als je het goed aanpakt, hoeft je tegenslag niet alleen maar slecht te zijn en kun je er echt sterker van worden!

Mijn eigen tegenslag

Eén van de grootste tegenslagen waar ik mee heb moeten dealen, even los van alle gezondheidsproblemen, heeft te maken met mijn studie. Vorig jaar kwamen we er via wat omstandigheden achter dat mijn gehoorprobleem en mijn slechtziendheid toch wat meer issues veroorzaken bij het lesgeven dan we hadden gedacht, en om een lang verhaal kort te maken: die beperkingen zouden ervoor kunnen zorgen dat ik niet zou kunnen afstuderen. Een bittere pil als je bedenkt dat ik vóór die tijd gewoon was uitgegaan van het kunnen halen van mijn bachelordiploma. Dat kan nog steeds, maar het zou ook kunnen dat het niet lukt – en dat is balen. Maar al heel snel ontdekte ik dat ik me er absoluut niet bij zou gaan neerleggen. Sterker nog: ik wilde die tegenslag tackelen, hem een poepie laten ruiken. En dat is precies wat ik ben gaan doen en nog steeds doe. Maar… hoe?

Gun jezelf tijd om te balen

Een hele belangrijke: heb je te maken gekregen met een tegenslag, verwacht dan niet van jezelf dat je meteen de strijd aan kunt gaan. Een tegenslag is hoe dan ook heel erg naar en daar mag je best aan toegeven. Kruip op de bank met een kop thee en een reep chocola, huil even flink, praat erover, zwelg in zelfmedelijden: het mag allemaal. Geef jezelf even de tijd om te balen zodat je daarna weer kunt proberen om positief te zijn zonder dat je tranen en frustraties nog in de weg zitten.

Reflecteer op wat er is gebeurd

De volgende stap is om jezelf bijeen te rapen en gewoon eens even goed na te denken. Wat is er nu precies gebeurd en waaróm is dat gebeurd? Had je iets kunnen doen om het te voorkomen? Wie waren er nog meer bij betrokken? Hoe had het móeten lopen en wat zijn nu precies de gevolgen? Praat jezelf of een ander geen schuldgevoel aan, maar probeer gewoon eerlijk te zijn over hoe de situatie eruitziet.

A photo by Ray Hennessy. unsplash.com/photos/DAHUS8W4rNE

Relativeer: is het echt zo erg?

Tegenslagen kunnen een klap in je gezicht zijn, soms zodanig dat je de boel niet meteen helder ziet. Is het wel echt zo erg als je denkt? Zijn er ook voordelen? Is dit het absolute worstcasescenario? En misschien nog wel het allerbelangrijkste van deze stap: kun je er iets aan doen? Wees hierin vooral eerlijk: soms kom je tot het besef dat je er al alles aan hebt gedaan en dat het gewoon niet anders is en dan zul je het moeten accepteren. Maar soms kom je er ook achter dat je wél iets kunt doen om het te herstellen of het de volgende keer goed te doen.

Zet je schouders eronder

Als je eenmaal hebt gebaald en de balans hebt opgemaakt over wat er nu precies aan de hand is, rest je niets anders meer dan je schouders eronder te zetten. Kun je er niets aan doen? Probeer het dan los te laten en een plekje te geven, het positief te zien. Kun je er wél iets aan doen? Ga daar dan ook mee aan de slag! Maak een plan voor verbetering, denk na over wat er moet gebeuren en over wat het hoogst haalbare niveau van verbetering zou zijn. Werk hard aan jezelf en aan de situatie en probeer zo ver mogelijk te komen, te doen wat nodig is om de boel te fixen. Maar push jezelf niet tot het uiterste: als je niet verder kunt, laat dat dan hoe dan ook genoeg zijn – het gaat erom dat je je best doet.

Hoe ik mijn tegenslag tackel

Mijn tegenslag is dus dat het niet zeker is of ik wel kan afstuderen omdat mijn gehoor- en visusbeperking het behalen van sommige docentencompetenties moeilijk maken. Dat is enerzijds iets waar ik niets aan kan doen: ik ben nu eenmaal slechthorend en slechtziend en het zal altijd lastig blijven om álles mee te krijgen uit een klassensituatie. Maar wat ik wél kan doen, is precies uitzoeken wat ik dan mis en hoe ik dat zou kunnen oplossen. Daarnaast kan ik proberen om mijn beperkingen in te zetten als mogelijkheden om de aandacht van de leerlingen vast te houden en te richten. Dat is ook precies wat ik nu in mijn stage aan het doen ben, door het simpelweg te proberen en te zien waar het schip strand.t Als uiteindelijk blijkt dat het hoogst haalbare voor mij niet genoeg is, dan is het niet anders – maar dan heb ik het geprobeerd.

Hoe ga jij om met een tegenslag?

You may also like...

11 Comments

 1. Wat een goed artikel met fijne tips! Ik blijf best vaak in tegenslagen hangen en bij mij werkt relativeren dan het beste. Ik bedenk me dan dat andere mensen zoveel grotere tegenslagen te verwerken krijgen en ook niet zomaar bij de pakken neer gaan zitten. Inderdaad schouders eronder en gaan 🙂
  Romy onlangs geplaatst…Persoonlijk: 10 willekeurige feiten over mijMy Profile

  1. Wat fijn dat je je daarin kunt vinden!

 2. Fijn stappenplan! Ik denk inderdaad ook dat de eerste stap heel belangrijk is, al lijkt dat op het eerste gezicht misschien niet zo.
  Ik heb echt ontzettend veel respect voor jouw instelling en doorzettingsvermogen om je bachelordiploma te halen!
  Atke onlangs geplaatst…ZwitserlandMy Profile

 3. Bewondering hoor, hoe jij de dingen aanpakt. Want iedereen heeft wel eens tegenslagen, maar jouw uitdagingen zijn toch net wat groter als die van de gemiddelde mens.
  Dat gezegd zijnde: ik heb ook al mijn tegenslagen gehad in het leven (ontslag, verbroken verloving, mama gestorven) en dan heb je sowieso tijd nodig om te bekomen. Maar ik ben er ondertussen ook wel veel sterker uit gekomen. Een mens kan veel meer als ie denkt.
  Lies onlangs geplaatst…Te koop: meisje van 32My Profile

  1. Dat is absoluut waar!

 4. Wat een super mooi en inspirerend artikel! Met bewondering gelezen… En zeker hele fijne tips..<3
  Saskia onlangs geplaatst…Let’s talk about September. It was SO goodMy Profile

 5. Ik denk dat ik er eigenlijk een beetje hetzelfde mee omga als jij. Mooi geschreven! Ik hoop trouwens echt dat je je diploma uiteindelijk gewoon in ontvangst kan nemen, want dat verdien je!
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Hoe ga ik om met onbegrip?My Profile

  1. Dat hoop ik ook heel erg, dankjewel!

 6. Wat stom zeg dat je nu pas hoort dat je misschien niet kan afstuderen door je beperkingen. Je geeft wel hele goede tips om met de tegenslagen om te gaan!
  Nicole onlangs geplaatst…Oosterse courgettenoedels met garnalenMy Profile

  1. Het is inderdaad iets waar ik liever eerder achter was gekomen, maar dat weerhoudt me er niet van om er alsnog voor te gaan! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]