IMG_8034

Talloze mensen in Nederland en op deze wereld hebben de droom, de ambitie, het doel, het plan om een boek te schrijven. Een boek schrijven, het zijn van die magische woorden die zo ontzettend interessant klinken, maar ook zo ontzettend gemakkelijk. O, een boek, dat schrijf je even tijdens die sabbatical van je werk en BAM je kunt ‘’bestsellerauteur’’ aan je CV toevoegen. Helaas is het toch niet zo eenvoudig: schrijven is hard werken. Een boek schrijf je niet zomaar even tussen de bedrijven door, daar moet je echt wel wat pijn en moeite in stoppen. Maar… schrijven is ook ontzettend leuk! Het kan je heel veel brengen en sowieso is het altijd wel goed voor je om van je af te schrijven, je fantasie op het papier te zetten en een hele eigen wereld te creëren. Dat beginnen is alleen zo lastig. Ook dat kun je echter prima leren: als je eenmaal een serieus idee hebt dat niet na vijf seconden weer weg gefladderd is en waar je serieus mee aan de slag wilt, is de eerste stap al gezet. Stap twee? Nee, niet meteen schrijven. Eerst voorbereiden.

IMG_8035

Huh, waarom niet meteen schrijven?

Tja, dat kán wel natuurlijk. Er zijn schrijvers die dat fijn vinden, die het beste werken als ze geen plan of regels voor zichzelf hebben gemaakt. En dat is prima, als dat voor jou werkt. Maar ik zou, zeker als je net begint, wel echt aanraden om toch echt de tijd te nemen voor dat schrijfplan. Een schrijfplan is namelijk een back-up voor jezelf waarin je al je ideeën en plannen voor je verhaal noteert zodat je iets hebt om op terug te vallen als je het niet meer weet. Daarnaast is het een fantastische manier om te brainstormen en het verhaal helemaal in je systeem te krijgen!

Het schrijfplan als boekverslag

Beetje een negatieve benaming misschien – we krijgen nu allemaal flashbacks aan de eindeloze vragenlijstjes die ons op school het bloed onder de nagels vandaan haalden – maar zo is het wel. Het schrijfplan is een soort boekverslag dat alle informatie over jouw verhaal bevat, en je maakt het puur voor jezelf. Maar het verschil met een boekverslag is dat het schrijfplan aan tal van veranderingen onderhevig is: je mag schrappen en schuiven zoveel je wilt! Het zijn namelijk jouw ideeën, dus jij moet je er lekker bij voelen. En het lijkt best ingewikkeld om zo’n plan te maken, maar dat valt ook allemaal wel mee: alles wat er maar in je opkomt kan erin, maar je kunt je ook aan een vast lijstje houden.

IMG_8036

Wat je in je schrijfplan kunt zetten…

  • De voorlopige titel van je verhaal, ook wel een werktitel Of een lijstje mogelijke titels, nog beter!
  • Een flaptekstje: probeer voor jezelf een stukje tekst te schrijven (50-100 woorden bijvoorbeeld) over de inhoud van je verhaal.
  • Jouw drijfveer: waarom schrijf je dit verhaal, wat wil je ermee bereiken, wat betekent het voor jou, wat wil je de lezers meegeven? Bedenk ook voor wie je het verhaal schrijft: wat voor publiek heb je op het oog? Jonge mensen, volwassenen, kinderen? Dat kan ook later nog, maar het is goed om er al over na te denken.
  • Het genre van het verhaal: probeer ook uit te leggen waarom het verhaal onder dat genre valt en kijk naar eventuele
  • De conflicten die een belangrijke rol spelen: elk verhaal is gebaseerd op conflicten die voor spanning zorgen. Waar worstelen de personages mee? Welke fysieke obstakels komen zij tegen en welke innerlijke struggles moeten ze het hoofd bieden, en welke moeilijkheden in onderlinge relaties zijn belangrijk?
  • De setting van het verhaal: waar speelt het zich af? Hoe zien huizen, kamers, scholen, tuinen, kortom alle locaties eruit? In welke stad, welk dorp, welk land gebeurt alles? Verzamel ook feiten of foto’s van deze locaties. Of als je een eigen wereld bedenkt: hoe ziet die wereld eruit? Welke plekken zijn daar, hoe wordt er geleefd?
  • De tijd en chronologie: als je een historische roman schrijft is het natuurlijk belangrijk iets van de tijd te weten, maar ook als het zich gewoon nu afspeelt moet je daar aandacht aan besteden. Welke dingen gebeuren er in de actualiteit? Hoeveel tijd bestrijkt het verhaal, wanneer begint en eindigt het en wat zijn belangrijke dagen, weken, momenten? En niet te vergeten: welke grammaticale tijd gebruik je?
  • Het vertelperspectief: een hele belangrijke! Welk personage vertelt het verhaal en in welke vorm? Gebruik je een wisselend perspectief? Dagboekvorm? Derde persoon? Brieven? Zorg dat je dit goed weet en dat de verteller ook echt een eigen stem heeft: zeker bij een wisselend perspectief is dat belangrijk.
  • De manier waarop het verhaal is ingedeeld kan ook goed zijn om vast te leggen: ga je werken met hoofdstukken, en ga je die dan nummeren of titelen? En hoeveel hoofdstukken wil je dan het liefst hebben, hoe lang moeten ze zijn en hoeveel bladzijden moet het verhaal in totaal hebben? Denk eraan dat dit slechts een richtlijn is, je moet het niet forceren.
  • Eventueel is het handig om een deadline in je schrijfplan op te nemen: dat kan een deadline zijn die je jezelf oplegt, een streefdatum die nog versoepeld kan worden, of een échte deadline als je het verhaal ergens voor schrijft.

IMG_8037

Er zijn schrijvers die ook scènes en plotlijnen in het schrijfplan opnemen en dat kan ook prima, maar daar besteed ik in een ander stuk aandacht aan omdat het voor mij heel erg los van elkaar staat. Het schrijfplan is heel belangrijk om een beeld te krijgen van wat je gaat schrijven en hoe je dat gaat doen, maar de plot gaat echt over de inhoud en daar moet je op een heel andere manier aandacht aan besteden. Ook personages uitwerken is een vak apart, ook dat moet zo gebeuren dat je ze echt leert kennen, dus ook daar ga ik nog een apart stukje over schrijven!

Maak jij ook altijd een schrijfplan en wat staat er dan in?

You may also like...

15 Comments

  1. Heel eerlijk, een schrijfplan maak ‘k niet.. Ik heb zo vaag in mijn hoofd een scéne & dat probeer ‘k dan in m’n fictie-verhaal te verwoorden. Niet altijd even makkelijk, maar zo werkt ’t wel voor mij. ‘k Heb ’t nu wel over korte fictie-verhalen & niet over een boek. Dan zou ‘k wss wel een schrijfplan moeten maken.
    Evelyne onlangs geplaatst…Mijn leven zoals het is #34My Profile

    1. Korte verhalen werk ik meestal ook niet uit, dat gaat echt vanuit een idee en op gevoel!

  2. Vooralsnog ben ik niet van plan om een boek te schrijven, dus nee. Ben trouwens wel benieuwd hoe het met jouw vorderingen gaat?
    Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Doktersassistent, de keerzijdeMy Profile

    1. Ik sta op het punt met een nieuwe roman te beginnen! Nog geen idee of dat wat wordt, maar de ideeën zijn er dus wie weet!

  3. Ik heb niet de ambitie om een roman te schrijven, maar een lesboek of hulpboek… wie weet, ooit… en dan zal ik zeker een schrijfplan gebruiken, maar meer gericht op de onderwerpen die aan bod komen.
    Jacqueline onlangs geplaatst…De dansrolstoel deel 4: resultaat crowdfundingMy Profile

    1. Ben benieuwd! Een lesmethode schrijven zou ik ook graag willen 🙂

  4. Goede tips! Ik ben nu ook bezig met een verhaal (doel is om er een boek van te maken), maar ik gebruik verder geen schrijfplan. Voor mij is het ook een verrassing wat er gaat komen! Tot nu toe werkt dit bij mij 🙂

    1. Dat is ook leuk! Doe ik ook hoor, ik laat de plot me meestal leiden en werk alleen de rode draad uit.

  5. Als ik dit lees, krijg ik weer enorm veel zin om te schrijven. Het is al zo lang geleden dat ik een verhaal heb geschreven. Ik roep altijd dat ik er geen tijd voor heb, maar eigenlijk maak ik er geen tijd voor om te starten. Ik heb nu niets waar ik aan werk, dus ik moet inderdaad eerst een schrijfplan maken. Ik heb op dit moment alleen zo weinig inspiratie… (Smoesje #2)
    Eveline onlangs geplaatst…Mijn maand augustusMy Profile

    1. Ik heb expres de afgelopen tijd aan het schrijfplan gewerkt zodat ik nu, met school en stage die weer beginnen, me gewoon kan richten op het echte schrijven, als een soort me-time ook. Dat helpt!

  6. Leuke, handige blog!
    Ik ga je blog bewaren.
    Het lijkt me erg leuk om een boek te schrijven maar ben van mening dat ik dit niet tussen alle drukte door kan doen en er de tijd voor moet nemen.
    Het stat dus nog op m’n wishlist!

  7. Ik maak een moodboard maar geen schrijfplan. Zo heb ik nog ruimte voor creativiteit en impulsiviteit tijdens het schrijven! Ik schrijf eerst een kladversie gewoon om het af te kunnen maken en dat neem ik als basis. Dan denk ik pas aan een plan.
    Lisa onlangs geplaatst…De One door Kiera CassMy Profile

    1. Een moodboard is ook fijn, dat ga ik ook eens proberen!

  8. Ik heb zo’n gek leven al gehad. En ik ben slechts 24j. Elke keer als er iets gebeurd of er wordt iets onthuld krijg ik van mijn vrienden te horen ‘je moet er een boek over schrijven’. En ergens hebben ze wel gelijk. My life is crazy. Maar langs de andere kant, het is zo persoonlijk en je stelt ook andere personen uit je (nabije) omgeving ten toon. En het is zo’n klus! Dus voorlopig houd ik het bij bloggen. En wie weet ooit….
    Lady Rose onlangs geplaatst…30 day challenge: day 13: mijn favoriete filmMy Profile

    1. Je kunt er ook een fictief verhaal van maken dat dan deels gebaseerd is op je eigen leven!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]