Ochtendroutine

|| Afbeelding is een stockfoto ||

Heb jij het er ook altijd zo moeilijk mee om ’s ochtends je bed uit te komen? Hoewel ik meestal wakker word met een positief humeur, ben ook ik meestal eerder geneigd me nog even om te draaien. Maar wist je dat je ochtendroutine je echt heel erg kan helpen een positieve dag te hebben, als je jezelf maar de kans geeft? Tot dat inzicht kwam ik al een paar keer, maar het bleef nooit zo hangen. Tot ik op de blog van Melle een artikel tegenkwam met een heel tof filmpje en HOP, inzicht: we moeten onze ochtendroutine productief maken! Dan kunnen we al onze problemen oplossen EN wereldvrede voor elkaar krijgen! Oké, dat laatste niet. Maar echt. Een productieve ochtendroutine voor een productieve dag? YES PLEASE!

Maak je bed op!

Heb je een hekel aan je bed opmaken? Ik zal je een geheimpje verklappen: dat is een klusje dat mijn moeder altijd voor me opknapt, ook omdat ik het niet zo netjes kan. Maar toen zag ik een filmpje (op Melles blog dus) en dat vod ik wel echt heel erg motiverend én inspirerend: het geeft uitleg over waarom militairen altijd, elke dag, hun bed zelf moeten opmaken, nog voordat ze iets anders gaan doen. Ik had het hele fenomeen van je bed opmaken nooit anders gezien dan als een simpel huishoudelijk karweitje dat we doen omdat het wat netter staat, maar deze gedachte erachter vind ik ook heel tof!

Het idee is dus dat je bed opmaken de allereerste taak is van de dag. Het is iets wat je eenvoudig kunt leren, wat je snel en geroutineerd kunt doen en waar je een goed gevoel van krijgt: een netjes opgemaakt bed ziet er goed uit, toch? Met andere woorden: het is een taak die je over het algemeen graag uitvoert en die niet veel moeite kost, maar die wél je motivatie een boost geeft! Zodra je dat hebt gedaan, krijg je spontaan zin om ook met andere taken aan de slag te gaan en een knetter van een productiviteitscyclus op gang te brengen!

Je ochtendroutine

En dat bedoel ik dus: een productieve ochtendroutine voor een productieve dag. Waar bestaat die ochtendroutine uit? Aankleden, wassen/douchen, toiletbezoek, tandenpoetsen, je beautyritueel en eventueel kun je het nog doortrekken naar opruimen, ontbijt maken, ontbijten en een takenlijst maken voor je dag. Allemaal taakjes waar je mee aan de slag kunt, die je doet zonder erbij na te denken. En juist dat nadenken zou je meer moeten doen: door bewust bezig te zijn met al je activiteiten en het afronden van die activiteiten, krijg je een supergoed gevoel over de dag die voor je ligt! Zelfs al heb je weinig energie of voelt het als een baaldag, die simpele dingen in je ochtendroutine – ook een reden waarom je dus niet met ongekamde haren en in je pyjama moet gaan zitten als je thuis werkt of een dag vrij hebt – kun je altijd doen en zullen je altijd motiveren om vérder te gaan, om méér gedaan te krijgen!

Hoe pas je het toe?

Ik kan me voorstellen dat het allemaal enigszins vaag klinkt, maar maak gewoon eens een lijstje van de activiteiten waaruit jouw ochtendroutine bestaat. Zet alles even onder elkaar, in de precieze volgorde, en morgenochtend ga je dat lijstje heel bewust afwerken. Alles doe je heel bedachtzaam en je doet het ook zo goed mogelijk: niet halfslachtig je tanden poetsen, niet slordig je bed opmaken, maar gewoon alles met aandacht en zoals het hoort. En dan kun je al die taken afstrepen. WOW, dat zijn een hoop afgevinkte taken! En zeg eens eerlijk: krijg je nu niet meteen superveel zin om met andere dingen aan de slag te gaan en nóg meer taken af te strepen? Ja toch?! (Ngo een reden om taken zo klein mogelijk te maken: dan intimideren ze niet en houden ze je productiviteitsflow niet op!)

Dus…?

Dus. Als jij je ochtendroutine goed aanpakt, als je echt even stilstaat bij alles wat je eigenlijk al doet in dat allereerste stukje van de dag – je hoeft het echt niet elke dag op te schrijven en af te vinken, maar wees je er bewust van – dan zul je ontdekken hoe veel je eigenlijk doet. Dan zul je ontdekken hoe veel je eigenlijk kunt en áánkunt. Dan zul je ontdekken hoe goed het eigenlijk voelt om niet alleen lekker verzorgd aan je dag te beginnen, maar ook hoe goed het überhaupt voelt om dingen gedaan te krijgen en hoe dat je helpt om vol energie door je dag te fladderen, je doelen te bereiken en de wereld te veroveren! #GIRLBOSS

Is jouw ochtendroutine al op en top productief?

You may also like...

4 Comments

 1. ’s Ochtends heb ik het meeste energie, dus met mijn productieve ochtendroutine zit het wel goed! En inmiddels heb ik mijn meiden er ook aardig in gedrild, haha.
  Jacqueline onlangs geplaatst…Dit waren de zomerblogs!My Profile

 2. Ik ben eigenlijk steeds meteen wakker zodra de wekker gaat. Vaak zelfs vroeger omdat ik slecht slaap. Zodra ik wakker ben kan ik ook niet in bed blijven liggen dus eigenlijk begin ik meteen aan mijn dag. Naar de avond toe is mijn energie ook helemaal verdwenen dus is het wel handig dat ik op deze manier nog zoveel mogelijk uit mijn dag kan proberen te halen.
  zwartraafje onlangs geplaatst…Terugblik op de Blossom Books BookstagramMy Profile

 3. Wat een goed idee en wat een supertof filmpje! Zo had ik het nog nooit bekeken. Een opgemaakt bed doet ook zo veel voor je humeur. Op vakantie is dat altijd zo fijn als ze dat voor je doen. Ik ben groot fan van Marie Kondo maar de militairen kunnen er ook wat van
  😉

  1. Ja vind ik ook altijd zo fijn, terugkomen in een mooi opgeruimde hotelkamer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]