Als je net als ik een seriefanaat bent, ken je ongetwijfeld de previously on…-stukjes die vaak aan een aflevering vooraf gaan. Waarom dit bij sommige series wel gedaan wordt en bij andere niet is een groot raadsel, net zoals wie in hemelsnaam die woordjes inspreekt, maar dat terzijde. Waar het mij om gaat, is dat we die stukjes volgens mij niet genoeg waarderen. Zeker als we aan het bingewatchen slaan, hebben we geen reminders nodig en soms is het irritant, omdat het totaal niet klopt met de vorige aflevering. Maar het is wél handig om te zien op welke verhaallijnen de nieuwe aflevering voortborduurt. En om te zien of je niet per ongeluk iets hebt gemist. Ideaal eigenlijk, die stukjes. Hé… eigenlijk zouden boekenseries dat ook moeten hebben. Oh man, hoe ideaal zou dat eigenlijk wel niet zijn?! Die mensen van Book Riot hebben soms echt lumineuze ideeën. Maar echt.

Hoe zat het ook alweer?

Het gebeurt mij namelijk steeds vaker dat ik een deel van een serie lees en pas jaren later het volgende boek, omdat ik tussendoor gewoon even geen zin heb in de serie of andere dingen wil lezen (en waarom verantwoord ik dat überhaupt). Soms is het geen enkel probleem: bij sommige boeken onthoud ik vrij makkelijk wat er is gebeurd omdat het boek zo tof was of omdat het ook weer niet zo veel was. En bij sommige boeken is het niet moeilijk om de draad weer op te pakken. Maar bij andere… niet bepaald. En als het een grotere serie is en je al wat verder bent, is het nog lastiger.

ZO VEEL

Want soms zijn er zó veel personages. En die personages DOEN allemaal zoveel. En ze VINDEN ook allemaal zoveel van elkaar. Sommige personages blijken slecht te zijn, of juist goed… of ze veranderen van koers of van gedachten of ALLEBEI… en dan de ONTHULLINGEN. En wat is er nou eigenlijk allemaal GEBEURD? Wat waren nou die PLOTTWISTS? Als het dan ook nog eens lang geleden is dat ik me heb ondergedompeld in dat universum, wordt het nog lastiger en dan zie ik er soms zelfs tegenop om aan het nieuwe deel te beginnen.

Oplossingen

Herlezen dan maar? Ja, op zich is dat een prima optie. En op zich vind ik dat ook best leuk om te doen: de personages weer leren kennen, opnieuw genieten van de schrijfstijl en de setting en het verhaal… niets mis mee. Behalve dan als ik liever andere boeken wil lezen en wel zin heb in het verhaal, maar niet om de héle serie opnieuw te lezen. Want ja, die andere boeken. En de tijd. En het feit dat ik gewoon NU heet nieuwe deel wil lezen en er dan weer even klaar mee wil zijn. Eigenlijk best lastig, het lezen van zo’n serie. Je zou bijna vergeten dat het leuk moet zijn, hè? Bovendien: herlezen vind ik fijner als de hele serie gewoon al uit is.

Die zijn er niet

Oké, herlezen is dus niet per se de meest aantrekkelijke optie. Recensies lezen dan? Nah… ook niet echt. Want zoals de Book Riot-artikelauteur ook schrijft, zijn die over het algemeen spoilervrij en aan de blurb heb je maar weinig. Zelfs mijn eigen recensies bieden dan geen uitkomst. En áls je al een uitgebreide samenvatting kunt vinden, op bijvoorbeeld een uittrekselwebsite, dan mis je daarin toch het gevoel van de schrijfstijl en het verhaal.

Previously on…

Conclusie uit dit veel te langdradige en afgedwaalde verhaal? Boeken hebben previously on-stukjes nodig als ze bij een serie horen. Geschreven door de auteur zelf. Twee pagina’s hooguit. En dan niet In deel 1 gebeurde dit en in deel 2 dat of een saaie samenvatting, maar meer een soort proloog of desnoods een mijmering van het hoofdpersonage over wat er allemaal is gebeurd en met wie en wanneer. Want ja, auteurs proberen dit wel eens voor ons te fiksen, maar je komt dan nooit álles te weten wat je moet weten om verder te kunnen. Bij mij zijn er dan vaak nog te veel ‘’wacht wie ben jij wat is dit waar zijn we nu waarom doe jij zo WAT IS DIT’’-momenten. En die zijn stom.

Spoilerrecensies

Is dit een makkelijke oplossing? Nee. Zou het makkelijker zijn om de boeken zelf te herlezen en zelf een beknopte samenvatting bij te houden? Ongetwijfeld. Is dat leuk? Lijkt me niet. Heb ik daar zin in? Nee. Eigenlijk zou er een website moeten zijn waarop je spoilerrecensies en dit soort samenvattingen kunt publiceren. Iedereen kan er dan aan bijdragen en zo zijn alle boekennerds geholpen – even zoeken op het boek en gevonden. Maar dan zijn die previously on…-stukjes van de hand van de auteur toch leuker, denk ik. Dus, lieve schrijvers… kan dit misschien geregeld worden?  Jullie houden vast ook van series. Of wacht. Audiobestanden. Ingesproken door de auteur. Op hun website te downloaden. Dat zouden pas echt toffe previousy-sequences zijn. Ik vind het een topidee.

Wat denk jij: zouden previously on-stukjes in boeken handig zijn?

You may also like...

4 Comments

  1. Previously on stukjes zouden inderdaad echt ideaal zijn! Soms laat ik een serie zelfs zitten omdat ik gewoon niet zo’n zin heb ik herlezen en dat is eigenlijk echt ontzettend jammer.

    1. Ja precies, gewoon zonde!

  2. Previously on stukjes zouden inderdaad echt ideaal zijn! Soms laat ik een serie zelfs zitten omdat ik gewoon niet zo’n zin heb ik herlezen en dat is eigenlijk echt ontzettend jammer.

    1. Ja precies, gewoon zonde!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]