scale2 mei – Guy is een brave hendrik. En oersaai. Dan kan ik toch niet anders dan vreemdgaan, zoals ik al jarenlang doe? Ik droom van een casanova, een rokkenjager, een vrouwengek, een ladykiller, een geweldig beest als echtgenoot. Helaas! Ik deel een steriel bed met een hondstrouwe man en draag de naam van een huisvader die me rustig neemt, die nooit hartstochtelijk maar teder zoent en lieve woordjes prevelt. Nooit zegt hij iets opwindends. Om het nirwana te bereiken laat ik me meevoeren door een stroom wilde beelden: losbandigheid, ontucht, schaamteloos geweld en ingewikkelde standjes, begeleid door scabreuze taal.

Eerste indruk

Ik ben een fervent liefhebber van Tatiana de Rosnay: haar oorlogsroman Haar naam was Sarah heeft me van mijn sokken geblazen, van Het huis waar jij van hield heb ik ontzettend genoten en Het appartement vond ik bijzonder sterk geschreven. Toch vind ik het jammer dat ze tegenwoordig meer romans schrijft dan historische exemplaren, want daar zit toch haar grote kracht. Hoe dan ook vind ik de manier waarop ze schrijft heerlijk, en dus was ik erg benieuwd naar deze verhalenbundel. Hoewel ik dit soort boeken nooit lees – geef mij maar gewoon een lang epos – leek het me met slechts 100 bladzijden wel fijn tussendoor-leesvoer. Hopelijk zou het niet teveel over seks gaan.

Waar het over gaat

Elf verhalen, elf scenario’s van huiselijke situaties in Parijs. Een studente die haar vriendje thuis net iets te makkelijk vergeet. Een jonge vrouw die moeite heeft haar dunne figuur weer terug te krijgen. Een gevonden usb-stick, een lange zwarte haar. Een brand in een hotel. Een gesprek over voorbehoedsmiddelen. Elf keer overspel.

Een Parijse affaire

Wat ik ervan vond

Toen ik dit boek kocht, was ik er eerlijk gezegd niet op voorbereid dat het verhalen zouden zijn: ik verwachtte gewoon een roman. Maar Tatiana de Rosnay bewijst met Een Parijse affaire wat mij betreft dat ze met minder woorden net zo sterk kan schrijven. Meteen bij het eerste verhaal is het al raak: humor voert de boventoon. Geen hardop lachen-humor, nee… het is besmuikt glimlachen-humor. Dit is een boek waar je heerlijk van kunt genieten vanuit het oogpunt dat iedereen stiekem smult van huwelijkse escapades, alsof het een verzameling roddels is tijdens een high tea met je beste vriendin (en dan maar hopen dat zij het niet met je partner doet).

Het gevaar bij dit soort verhalen, elf stuks zelfs, is natuurlijk dat de clichés niet aan te slepen zijn. En inderdaad, sommige verhalen bevatten inderdaad wel wat afgezaagde plotlijnen… maar De Rosnay slaagt er steeds weer in één of meerdere bijzonder verrassende wendingen aan te brengen waardoor je niet weet wat je overkomt. Overspel met voorbedachten rade bijvoorbeeld, of een echtgenote die compleet anders reageert dan je zou verwachten als haar man bekent overspelig te zijn. Daardoor, en ook door de luchtige, fijne schrijfstijl die steeds uitstekend past bij de levendige personages, wil je blijven lezen. Immers, je wilt ook altijd méér weten over de avontuurtjes van de buurman of de barstjes in de relatie van je vriendin. En zo voelen de personages in dit boek ook: alsof je ze kent. Maar niet te goed, want dan zou je medelijden met ze hebben.

Maar eerlijk is eerlijk: sommige personages missen wel een beetje diepte en emotionele ontwikkeling. Sommige verhaallijnen voelen een beetje onaf: andere zijn juist precies lang genoeg om boeiend te blijven en hebben een ijzersterke climax. Soms is het bovendien wel een beetje voorspelbaar, maar juist die climax aan het einde zorgt er dan voor dat je toch nog verrast wordt door de koers van de plot. Sommige verhalen spreken meer aan dan andere, maar allemaal zijn ze realistisch en interessant. De plotlijnen over wat er aan overspel ten grondslag kan liggen en dat het niet altijd zo zwartwit is als wel gedacht wordt, zorgen ervoor dat elk verhaal een andere invalshoek heeft waardoor het steeds interessant blijft.

Conclusie

Een Parijse affaire is een heerlijke collectie verhalen om op een zwoele zomeravond in een paar uurtjes uit te lezen. Het is herkenbaar en toch verrassend, vermakelijk en ook een beetje aandoenlijk. Een smakelijke roman!

Titel: Een Parijse affaire (Son carnet rouge)
Auteur: Tatiana de Rosnay
Uitgeverij: Ambo | Anthos
Aantal bladzijden: 102
Verschenen: juni 2015
Genre: roman

Waardering 4

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]