Ik ben eigenlijk nog relatief nieuw in het korte verhalen-genre, maar met elke bundel die ik lees ga ik er meer van houden. Ik vind het heerlijk om zo’n boek vrijwel blanco in te gaan, zonder ideeën over de inhoud van de verhalen, en me gewoon echt mee te laten voeren. Resultaat: ik word maar al te regelmatig enorm verrast door het schrijftalent van auteurs die ik voorheen echt niet kende, en ik vind het ontzettend fijn om me dan onder te dompelen in verhalen die ijzersterk en gevarieerd zijn en die ik stiekem het liefste als compleet boek zou willen zien. Ik was dan ook heel benieuwd of dat bij Brave New Love ook zo zou zijn, zeker gezien mijn toch wel aanwezige scepsis over diversiteit als thema – het voelt soms een beetje ‘’in your face’’-geforceerd aan.  Ik stapte erin met een soort Alice in Wonderland-gevoel, en dat werd goed beloond.

Een ode aan jezelf zijn

Die scepsis over het diversiteitsthema werd al snel weggenomen: de auteurs van Brave New Love doen niet aan ‘’kijk ons eens divers zijn’’-poespas: de focus ligt niet op raciale of seksuele diversiteit en ook niet op LGBTQ-emancipatie. Zeker, dat alles zit erin, maar op een heel natuurlijke manier. De verhalen gaan stuk voor stuk namelijk veel meer over ánders zijn, úniek zijn, op de best mogelijke manier. Empowerment is het sleutelwoord: Brave New Love gaat van het eerste tot het laatste verhaal over ontdekken wie je echt bent, die echte ik ontketenen en omarmen én – het engste en belangrijkste van allemaal – daarvoor uitkomen. En dat zorgt voor een hele mooie rode lijn in de verhalen die van Brave New Love één grote ode aan jezelf zijn maakt. Elk verhaal heeft bovendien zijn eigen unieke charme. Hieronder per verhaal een mini-recensie!

Vuurkoningin – Miranda Peters

Lexi en Daan ontmoeten elkaar in het vliegveld: het ene meisje heeft pas net ontdekt dat ze een angstaanjagende gave heeft en de ander wil niets liever dan haar helpen die gave te leren begrijpen en gebruiken voor het grote goed. Het verhaal gaat een beetje van de hak op de tak, maar is zeker tof: de chemie tussen de twee meiden is spetterend en de thema’s omtrent het redden en beschermen van de aarde en het ontdekken van het vuur in jezelf zorgen ervoor dat het verhaal steeds spannend en boeiend blijft.


Gianna verwacht nu waarschijnlijk dat ik in tranen uitbarst, maar ze kent me niet. Ze heeft geen idee hoe hoog de vlammen in mijn binnenste oprijzen, dat het vuur dolgraag een uitweg wil vinden en zich wil voeden met meer zuurstof.


Uit de diepte – Lysander Mazee

In dit bijzonder mooie magisch-sprookjesachtige verhaal – een kruising tussen Siren van Kiera Cass en de Gave van de Selkie-trilogie van Mara Li – ontdekt marinier Sigurd het waterwezen Reykr en de twee jonge mannen kunnen niet anders dan verliefd op elkaar worden. Wat volgt is een verhaal over zelfacceptatie tegen een achtergrond van Noorse volksverhalen en een bijzondere familieband. Ik heb bewondering voor de manier waarop de auteur misstanden in de marine en dierenstropen aan de kaak stelt, maar ik vind het jammer dat de Noorse woorden en zinnetjes niet echt uitgelegd worden.


Ondanks alle moeilijkheden had hij zichzelf beter leren kennen en geleerd om in zijn eigen kracht te staan. Nu hij wist wie hij was, wat hij kon en wat echt belangrijk voor hem was, kon hij het verleden laten rusten en zijn schaamte van zich afzetten.


Dag dromer – Sophia Drenth

Dit verhaal vond ik echt ontzettend bijzonder: het is een beetje triest, een beetje gothic-griezelig, erg sterk geschreven en vooral heel mooi en interessant. Aurore, overdag een comapatiënt, jaagt in haar nachtmerries op een vreselijk monster dat haar ook alle kans op de liefde van haar droomspinsel Leonis ontzegt. Leonis op zijn beurt heeft te maken met Russisch aandoende intriges die leiden tot een dubbele band met Aurore… de setting van de droomwereld, de kat die een sleutelrol speelt en tegelijkertijd het hedendaagse twistthema maken dit tot een echt Alice in Wonderland-puzzelverhaal. Eén van de beste!


Als ik de kracht ertoe had, zou ik me vrijvechten. Maar de enige kracht die ik heb, is de kracht om te dromen. Alleen dan kan ik het hier en nu van mijn voortstrompelende leven ontvluchten.


Spiegelvrees – Natascha van Limpt

Wanneer Erik bij zijn favoriete Chinese antiekwinkel een vreemde spiegel koopt, ontdekt hij dat er een meisje in zit: Phueng. Erik wordt hopeloos verliefd op haar, maar haar uit de spiegel bevrijden zodat ze samen kunnen zijn blijkt moeilijker dan gedacht. Een verhaal met veel potentie: ik vind de spiegelmagie tof en ook het idee van goede/lichte en  slechte/donkere kanten van jezelf vond ik gaaf. Verder deed het me echter niet zo heel veel en ik denk dat dat komt doordat ik het graag meer uitgewerkt had gezien.

Sanssouci – Isabel Peters

Absoluut mijn nummer één uit deze bundel: wat was dit verhaal goed! Het is ontzettend intrigerend en het Alice in Wonderland annex kostuumdrama annex Floortje Zwigtman-achtige sfeertje vond ik geweldig. Terwijl Melvin in modern-day Berlijn de stad verkent en terecht komt op het imposante landgoed Sanssouci, rent Thomas al bijna honderd jaar door datzelfde park, zoekend maar ook vluchtend. Ik wil echt twintig bijvoeglijke naamwoorden gebruiken: het is koortsachtig betoverend, romantisch, historisch en sfeerrijk en fantasierijk, intens… de symboliek van vlinders en hun vrijheid is prachtig, evenals de thema’s over je eigen verlangens versus andermans verwachtingen en de ontdekking dat zoiets als misfits en abnormaliteit en gek zijn niet bestaan. Zo’n verhaal waarin ik met heel mijn hart wilde geloven. Prachtig!


Hij kon niet geloven dat zijn prins echt weg was. Dat bestond gewoon niet. Waar was de draak die hij moest verslaan? Waar was de boze stiefmoeder die hij uit de weg moest ruimen? Waar lag zijn prins te slapen, klaar om wakker gekust te worden? Bepaalde hij niet de regels van zijn eigen sprookje?


Stem van Sakura – Marijke F. Jansen

Thom is met zijn ouders op vakantie in Tokio en ontmoet daar per toeval Seijun. Hij wordt meteen verliefd op haar, maar de taalbarrière vormt nogal een probleem… tot die opeens wegvalt en niets hen nog in de weg staat om elkaar beter te leren kennen. Een schattig en sexy verhaal, met een lief stukje magie: Jansen schetst een tof beeld van de Japanse cultuur en Thoms ontdekking dat hij zichzelf mag zijn in plaats van de verpersoonlijking van iemand anders voegt een goeie extra laag toe. Een goed en leuk verhaal, maar het blijft te vlak om er echt met kop en schouders boven uit te steken.

 Het bitterzoetste verhaal – Jen Minkman

MAG DIT EEN BOEK WORDEN ALSJEBLIEFT JA OKÉ DANK U. Dit verhaal is zó goed, mensen. Het is na Sanssouci mijn favoriet en er zit zó veel in. Het is enorm sfeerrijk en geweldig uniek door de Arabische setting en de moslimpersonages Selma en Aisha, die beste vriendinnen zijn maar dat langzaam meer beginnen te worden wanneer Selma meer oog begint te krijgen voor Aisha’s ware, mannelijke identiteit als Sayhan. Het is een verhaal over het ontdekken van je gender en seksualiteit, over geestelijke gezondheid, maar ook over religie, over de betekenis van vrijheid en de verslavende verleiding van illusies… de djinnmagie vond ik geweldig, maar de band tussen de twee hoofdpersonages nog veel meer. Het contrast en toch ook de cohesie tussen Aisha en Sayhan is prachtig, en dat geldt ook voor de onthulling op het eind. Ik wil meer!


Zij is mijn wereld. Hij houdt mijn hart in zijn handen.


Over de grens – Debora Elisabeth

Net als in Wonderland heeft Debora Elisabeth in Brave New Love een prachtig intens-romantisch verhaal neergezet over Fox, die werd geboren om de wereld te redden toen die wereld verging. Nu hij oud genoeg is moet hij trouwen om te zorgen dat er weer gezonde kinderen geboren worden, maar Fox wil niets liever dan bij zijn geliefde Blaze zijn. Een verhaal dat ik ook heel graag in boekvorm zou willen zien, want de dystopie die beschreven wordt is vet interessant en het verhaal van de twee mannen die willen kiezen voor hun ware gevoelens – ook al zet dat alles op losse schroeven – is er één dat je niet snel zult vergeten. Zeker niet aangezien de personagetwist op het einde naar meer smaakt!


Heeft mijn geboorte er op wat voor manier dan ook echt voor gezorgd dat dit stukje Ashton gespaard is gebleven? Is dat de reden dat de straling mij niet te pakken neemt? Ben ik de schakel in dit vreemde verhaal waar niemand ooit een reden voor gevonden heeft?


Phantom of the Opera – Tamara Haagmans

Een verhaal dat vooral apart, maar ook best spannend en boeiend is. Hoofdpersoon Iris heeft een gehoorprobleem en dat vond ik best leuk, want het zorgde voor wat herkenbaarheid en zo vaak zie je geen disability diversity in boeken. Ik vond het ook leuk dat Haagmans ervoor heeft gezorgd dat haar handicap echt haar kracht is in wat haar overkomt: een bijzondere romance die voor een nóg interessantere twist zorgt. En het is vooral die twist die je laat nadenken over het hele verhaal en die nog een tijdje blijft nazinderen… want wie ís die mysterieuze Chris die in het huis woont waar Iris gaat schoonmaken en wat moet ze van hem denken?


Verliefdheid kan al zo’n pijn doen als het om een ‘normale’ verliefdheid gaat, maar in dit geval is het net zo moeilijk uit te leggen als een horend iemand proberen uit te leggen hoe het is om doof te zijn. Hoe kun je iets uitleggen dat je zelf niet begrijpt?


Sympathy for the devil – Oli Veyn

Dit was… een heel bizar verhaal. In het begin deed het me enorm denken aan de Vleugels Trilogie van Vanessa Gerrits, maar dit verhaal is véle malen duisterder en enger. Ilumani is een beschermengel die alle regels overtreedt wanneer ze haar beschermeling Tristan tegen elke prijs wil beschermen tegen de Engel des Doods – zelfs al die prijs is dat ze de dood zelf tart. Het christelijke tintje aan het verhaal en de engelenwereld vond ik mooi en het had ook eigenlijk wel iets om eens een verhaal te lezen dat niet zo braaf was… ik had echt WAT IS DIT VIND IK DIT LEUK EN WAT IS HET IN GODSNAAM-gedachten en dat is ook weer eens iets anders. Want tja, toegegeven afwijken van je lot en je donkere kant, maar ook je donkere krachten omarmen hoeft echt niet altijd een taboe te zijn. Een beetje een apart verhaal, maar… wel goed apart. Denk ik?


‘Is het behoud van alle zielen niet meer waard dan dat van één simpele ziel?’


Conclusie

Brave New Love is een collectie van tien verhalen van YA-auteurs van eigen bodem, allen met een paranormaal tintje: sommige verhalen zijn sprookjesachtig en magisch, anderen romantisch op een manier waar je maar al te graag in wilt geloven. Maar alle verhalen gaan over ontdekken wie je bent en je daar niet langer voor verstoppen: want jouw gevoelens, je verlangens, je ideeën, je lichte en donkere kanten, je mogelijkheden en beperkingen: alles maakt jou tot wie je bent en deze tien stuk voor stuk sterke en bijzondere verhalen maken dat prachtig duidelijk. Alleen al door die boodschap, maar meer nog door de parels van plots, de killer karakters en de treffende thema’s is de bundel een absolute aanrader. Met de opbrengst wordt ook nog eens Stichting COC (ter bevordering van homoseksualiteitsemancipatie) gesteund.

Titel: Brave New Love
Auteurs: Miranda Peters, Lysander Mazee, Sophia Drenth, Natascha van Limpt, Isabel Peters, Marijke F. Jansen, Jen Minkman, Debora Elisabeth, Tamara Haagmans, Oli Veyn
Uitgeverij: Dutch Venture Publishing
Verschenen: juli 2018
Aantal bladzijden: 342
Genre: YA paranormal romance, verhalen
Beschikbaar als: paperback, ebook
ISBN: 9789492585202
Recensie-exemplaar: ja
| Goodreads | Bol.com | website uitgeverij |

You may also like...

2 Comments

  1. Wauw, wat een superuitgebreide en fijne recensie 🙂 dank je!

  2. Wauw, wat een superuitgebreide en fijne recensie 🙂 dank je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]