img_8415

Sinds ik een nieuwe manier van balans heb gevonden – mijn schoolwerk alleen ‘’globaal’’ maken en voldoende rustdagen inlassen – zijn de weekends veel belangrijker voor mij geworden. Niet dat ik ze nodig heb voor rust, want die pak ik veel meer doordeweeks. Nee, ik ben echt het weekend gaan waarderen, ervan gaan genieten. Ernaar gaan uitkijken. Niet meer alleen omdat ik dan niet naar school hoef, maar omdat het… gewoon het weekend is. Het zijn echt twee vrije dagen geworden in plaats van één ‘’manegedag’’ en één ‘’studiedag.’’ En dat vind ik absoluut heerlijk.

Het ideale weekend

Een tijdje geleden kwam ik een artikel tegen over hoe je je weekend optimaal kunt benutten. Dat idee – het ideale weekend, er optimaal van genieten – sprak me toen wel heel erg aan, maar voor mij gold het net een beetje anders. Mijn reactie op dat artikel was dan ook iets als dit: Helaas werkt het voor mij niet zo goed: ik moet op zaterdag paardrijden en die dag gebruik ik dan verder om te bloggen, en op zondag moet ik echt voor school bezig zin om niet achterop te raken. Terwijl er eigenlijk een stiekem stemmetje knaagde: klopt dat eigenlijk wel, dat je het zo doet? Zit daar wel écht logica in of zou je het eigenlijk anders moeten aanpakken? Het weekend echt een weekend laten zijn?

Waar het weekend voor bedoeld is

Ik weet echt niet wat voor gedachte er precies achter het invoeren van het weekend heeft gezeten (en ik ben te lui om het op te zoeken) maar het heeft vast iets te maken met werkdruk, recht op vrije tijd en dat soort dingen. In mijn eigen opvatting is het weekend bedoeld om bij te komen van de week en je voor te bereiden op een nieuwe week. Mensen die klagen over dat ze op zaterdagavond alweer tegen de week aan zitten te hikken, snap ik ook nooit zo goed. Je hebt gewoon twee vrije dagen! Dagen waarop je technisch gesproken niets hoeft! Maak daar dan ook gebruik van!

img_8418

Mijn weekend

En dus ben ik dat gaan doen. Ik merk vaak genoeg aan mezelf dat ik een paar keer per week echt een vrije dag nodig heb om te rusten en dingen te doen die ik leuk vind en waar ik ook weer energie van krijg. Tegenwoordig wissel ik die dagen af met dagen waarop ik dingen doe voor school, op zo’n manier dat ik alles kan doen zonder te moe te worden. En dan zijn er soms dagen waarop ik helemaal niets hoef. En ik dacht… waarom zou ik die dagen  niet in het weekend laten vallen? Twee dagen waarop ik absoluut niets hoef, gewoon kan doen waar ik zin in heb, wat ik graag wil? Dagen van rust, vrijheid… het vrije weekend!

Eindeloze mogelijkheden

En ik vind het echt heel erg fijn om het op die manier te doen. Het is heerlijk om aan het eind van de week écht uit te kunnen kijken naar twee dagen volkomen vrij zijn, in plaats van twee dagen soort van-druk zijn: dát is waar ik tegenaan zou hikken. Het is heerlijk om op vrijdagmiddag moe te zijn en het vooruitzicht te hebben van twee dagen helemaal niets. Het is heerlijk om op zaterdagochtend naar de manege te gaan en terug te komen zonder dat er een to do lijstje op me ligt te wachten. Het is heerlijk om op zondag lang in bed te kunnen blijven liggen en dan gewoon te kijken wat er op mijn pad komt.

img_8419

Wat het weekend voor mij is

De ene week is het weekend mijn Grote Blogperiode en schrijf ik tien artikelen in twee dagen, gewoon omdat ik dat superleuk vind en omdat ik dan heel productief met mijn blog bezig kan zijn. En soms gebruik ik het weekend om te schrijven. Om blogjes bij te lezen. Om lekker films en series te bingewatchen. Om eindelijk eens flink op te schieten met het boek dat ik aan het lezen ben. Om er lekker op uit te gaan. Om eindeloos spelletjes te spelen zonder me daarvoor te schamen. Om een beetje van alles en nog wat te doen. Om planningen te maken en te zorgen dat ik precies weet wat de nieuwe week gaat brengen. Om te rusten en op te laden. En dat vind ik echt heerlijk. Alles kan, alles mag en er is bijna niets wat moet. Het is een break van de week en dat voelt zó goed!

Hoe ziet jouw ideale weekend eruit?

You may also like...

7 Comments

 1. Mijn ideale weekend is ook zo leeg mogelijk. Op zaterdag paardrijden en eventueel een avondje iets drinken met vrienden. Tussendoor beetje huishouden doen, maar daarnaast rusten, series kijken en lummelen.
  Lies onlangs geplaatst…Lieze checkt in #6My Profile

 2. Wat fijn om te horen dat je van het weekend weer echt twee vrije dagen hebt kunnen maken. Ik probeer dat ook wel vaak te doen, maar helaas heb ik soms werk dat in het weekend af moet. Niet erg, als ik maar ook op z’n minst een uurtje iets leuks ga doen!
  Romy onlangs geplaatst…Outfit of the day: mijn eerste herfstoutfitMy Profile

  1. Precies, een beetje werken is niet erg zolang je weekend er maar niet door beheerst wordt!

 3. Nou ik denk dat je een beetje over het hoofd ziet hoe het is als je 40 uur per week werkt. Dan heb je doordeweeks tijd om te werken en eten. Heel veel meer blijft er niet over. Dat betekent dat je alle andere dingen in het weekend moet doen, omdat je er dan tijd voor hebt. Vrije dagen zijn het dan dus allang niet meer. Mijn huidige weekends bestaan gelukkig wel echt uit twee dagen waarop ik niets hoef. Ik heb dit jaar in het buitenland het geluk dat ik 40 uur werk en mijn vriend niet. Die zorgt dus voor alles waar ik geen tijd voor heb. Heerlijk! Zo kan ik echt van het weekend genieten. Als hij ook zou werken zou een tweedaags weekend er echt heel anders uitzien. Gelukkig hoeft dat pas weer als we weer in Nederland zijn.
  Elaintje onlangs geplaatst…TroetelWEEK#16: Paramaribo en BBQMy Profile

 4. “Mensen die klagen over dat ze op zaterdagavond alweer tegen de week aan zitten te hikken, snap ik ook nooit zo goed. Je hebt gewoon twee vrije dagen!”
  Mensen die 40 uur (of meer) werken hebben denk ik niet altijd twee hele vrije dagen hoor. De boodschappen moeten worden gedaan, het huis moet schoon, de kinderen moeten naar hun sport… and so on. 😉
  Zelf werk ik niet fulltime, dus lukt het me meestal wel om mijn weekend redelijk vrij te plannen en ruimte te maken voor dingen die ik fijn vind! Alleen het sporten is wel een ‘moetje’ voor mij in het weekend, helaas!
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Zo simpel is dan geluk | VakantieMy Profile

  1. Dat snap ik inderdaad wel, maar het gaat erom dat het weekend (in ieder geval voor mij) gewoon het weekend moet zijn en niet pre-maandag zeg maar haha.

 5. Ik probeer ook zoveel mogelijk van het weekend te genieten: beetje dansen en sporten, met iemand afspreken, chillen, enzovoort. Wat dat betreft ben ik ook zo blij dat ik klaar ben met al het studeren, want daar gingen mijn weekenden ooit gewoon aan op.
  Jacqueline onlangs geplaatst…Goodiebag: zo gemaakt en zo te winnen!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]