In de afgelopen paar jaar ben ik veel bezig geweest met bullet journalling: een systeem waarbij je één enkel notitieboek gebruikt voor al je notities: planningen, takenlijstjes, dagboekverslagjes, trackers voor boeken, series, films, je humeur, allerlei soorten lijstjes, recepten… je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het kwijt in een bullet journal. Door de populariteit van het systeem is het uitgegroeid tot een ware knutseltrend met washi tape, waterverf, stickers, handlettering, tekenkunst en tal van mogelijke lay-outs – en ook ik vond het een periode heel leuk om in die trend mee te gaan en heerlijk relaxed prachtige pagina’s te maken. Maar toch ben ik inmiddels overgestapt op de minimalistische vorm van het bullet journallen – en dat bevalt stiekem duizend keer beter.

Minimalistisch bujo’en: wat houdt dat in?

Een minimalistische bullet journal is heel simpel uit te leggen: het is de uitvoering van het bullet journal-systeem zoals dat bedoeld is. Geen gekleurde pennen, geen met tape en stickers en tekeningen opgefleurde pagina’s, geen creatieve lay-outs… puur en alleen een notitieboek en een pen. Geen opsmuk, gewoon je notities. Ook dit kun je weer invullen zoals je wilt, want ook als je minimalistisch wilt bujo’en zijn er nog tal van manieren om dat te doen en talloze maten van minimalisme. Wat er zo fijn aan is? Het scheelt veel tijd, het is functioneel en het werkt prettig. Geen gedoe, gewoon precies uit het systeem halen wat je ervan nodig hebt.

Hoe pak je het aan?

Hoe minimalistisch je wilt bujo’en, is compleet aan jou: in het begin dacht ik dat het niets voor mij was omdat ik een vrolijk systeem veel fijner vind, maar ik merk juist dat dit veel beter werkt. Voorheen gebruikte ik mijn bullet journal steevast voor weekplanningen, maandkalenders en dagelijkse to do’s, maar nu is mijn notitieboekje echt precies dat: een notitieboek dat ik gebruik om blogposts en studieopdrachten uit te werken, lijstjes te maken die me meer overzicht in mijn hoofd geven en eigenlijk alles op te schrijven wat ik wil, zonder dat ik mezelf betrap op gedachtes als ‘’maar dan moet ik een creatieve lay-out gaan maken’’ of ‘’maar dat past niet in de huidige sectie van mijn journal.’’ Kortom: geen belemmeringen, maar mogelijkheden! En dit is hoe ik het aanpak:

Geen fineliners, maar een pen

Begrijp me niet verkeerd: fineliners hebben toffe kleurtjes en schrijven soms heel lekker, maar uiteindelijk vind ik een pen toch het allerfijnste. Ik heb ooit een pakje met vier pennen bij de HEMA gekocht en die schrijven nog steeds heerlijk, en ik pak veel sneller gewoon een pen dan dat ik me zorgen wil maken over welke kleur fineliner ik nu eens zal gebruiken of nu eens bij mijn notitie past. En een pen heb je altijd bij de hand, vlekt over het algemeen niet en is bijna altijd goed leesbaar.

Kleurcodes

In plaats van mijn notities in te delen in verzamelingen (collecties) of aparte pagina’s te maken voor bepaalde soorten notities, gebruik ik kleurcodes om mijn aantekeningen van elkaar te onderscheiden. Ik heb de Stabilo Pastel-markers en dat zijn precies genoeg mooie kleurtjes om al mijn notities – voor mijn studie, stage, werk, schrijfprojecten, privézaken en blogs – mee te kunnen coderen zodat ik snel kan zien wat waarover gaat en het geordend blijft, ook al staat alles door elkaar.

Alles onder elkaar

En door elkaar staat het, want in plaats van aparte pagina’s te maken, schrijf ik alles onder elkaar. Ik zet simpelweg een kronkellijn als ik een notitie af heb – ook met pen – en zo scheid ik ze van elkaar, zonder moeilijk te doen over afwisseling of groepen notities. Zo gebruik ik alle schrijfruimte die ik heb en kan ik gewoon doorwerken, terwijl het dankzij de kleurcodes toch overzichtelijk blijft.

Alleen de nuttige onderdelen

Er zijn tal van dingen die je in een bullet journal kunt verwerken, maar in mijn oude systeem gebruikte ik dingen als de index, de maandkalender en veel lijsten nauwelijks of helemaal niet. Bij mijn minimalistische bullet journal kies ik er dan ook voor om niets van dat alles te gebruiken: ik maak simpelweg een notitie wanneer ik de behoefte voel om iets op te schrijven of uit te werken, en die weet ik dan ook prima terug te vinden. Mijn planningen maak ik tegenwoordig op de computer en afspraken onthoud ik over het algemeen gewoon. Maar als mijn hoofd vol is of als ik even iets op een rij moet zetten… dan wil ik dat op papier doen. En dan is het heerlijk om gewoon dat notitieboekje en een pen te pakken en te schrijven. Daarna nog even coderen en klaar. Makkelijk, snel en ideaal.

Bujo on the go

En het mooie is dat dit systeem zich ook uitstekend leent voor reizen en uitstapjes: het enige wat mee moet op een stedentrip of kampeervakantie is het boekje en een pen – en eventueel de markeerstiften, maar het coderen kan natuurlijk ook later nog. Geen gedoe meer met beslissen welke tapejes en stickers en fineliners ik meeneem, maar gewoon the basic essentials. En dat is zo fijn, want zeker wanneer ik op vakantie moet studeren of aan mijn blog wil werken, is het heerlijk om gewoon lekker te kunnen notuleren of teruglezen wanneer nodig.

Kwestie van uitproberen

Op dit moment is minimalistisch bujo’en ideaal: ik vind het superfijn om het systeem te gebruiken waarvoor het bedoeld is en op deze manier echt al mijn notities bij elkaar te hebben, overzichtelijk en gemakkelijk, en dat het maken van de notities ook zo eenvoudig en functioneel is. Maar een bullet journal is hoe dan ook precies wat jij wilt dat het is, en het is mij al vaker overkomen dat ik na verloop van tijd behoefte had aan een nieuw systeem: ik zie het nog best gebeuren dat ik over een tijdje weer de washitape-kriebels krijg en me weer toeleg op het maken van prachtige pagina’s met uiteenlopende inhoud. Maar voorlopig is dit heel fijn en ben ik blij dat ik het minimalistisch notuleren een kans heb gegeven. Uiteindelijk is het altijd een kwestie van uitproberen wat je fijn vindt werken, en voor mij is dit een geslaagd experiment!

Vind jij een minimalistisch bullet journal-systeem fijn?

You may also like...

9 Comments

 1. Zelf heb ik een tijdje een bujo bijgehouden, ook op deze manier. Ik vind de ‘uitbundige’ manier er wel altijd heel erg leuk uitzien bij anderen, maar zelf kan ik dat gewoon niet.
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Iets met privacyMy Profile

 2. Wat een inspirerend artikel! Ik heb wel een bullet journal liggen, maar het houdt mij tegen dat ik de lat voor bullet journallen meteen zo hoog leg. Ik heb op internet de mooiste ontwerpen gezien en wil er dan ook meteen iets onwijs moois van maken. Maar ja, dat kost heel veel tijd en dan komt er ook het nodige perfectionisme om de hoek kijken 😉 Daarom lijkt zo’n minimalistische bullet journal mij ook wel wat. Dan ligt de focus op het schrijven en is de drempel om ermee aan de slag te gaan een stuk lager. Ik krijg er al helemaal zin van om dit eens te doen 🙂

  1. Ja zo is het voor mij ook inderdaad: ik vind toffe bujo-ontwerpen altijd prachtig, maar je legt de lat snel te hoog en dat terwijl het ook maar gewoon een systeem is dat bedoeld is om notities maken makkelijker te maken. En deze manier is dan echt veel fijner!

 3. Ik heb ook een bujo en vind dat van mij al vrij minimalistisch. Ik gebruik enkel een zwarte fineliner en die pastel markers maar ik maak wél tekeningetjes. Maar ook weer niet te veel. Het is heel rustig bij mij en dat vind ik fijn. Ik steek er nooit heel veel tijd in, maar ik wil alsnog wel dat het er ook wat mooi utiziet dus daarom doe ik alles in zwarte fineliner en let ik toch een beetje op hoe ik schrijf enzo.
  irene | tussenmarsenjupiter onlangs geplaatst…Lijstje met fijne blogposts #3.My Profile

  1. Dat is ook een prima manier van werken natuurlijk 🙂 vooral het rustige is fijn denk ik, dan behoud je ook dat overzichtelijke gevoel.

 4. Wauw, wat een inspirerend artikel! Ik wist niet dat zoiets als een mini-bulletjournal ook echt kon! Ik wil er ook graag een beginnen, maar ik ben niet zo’n goede tekenares en ik zie overal plaatjes van de mooiste bujo-kunstwerken voorbijkomen waarvan ik bij voorbaat al weet dat zoiets me toch nooit ga lukken. Dan is inderdaad een mini-bulletjournal heel handig en precies wat voor mij! Superbedankt voor de tips en inspiratie 🙂

  1. Graag gedaan! Het is ook een echt mooie methode om je over de drempel heen te helpen om te beginnen 🙂

 5. Ik zou willen dat ik het zo mooi in één BuJo kon bijhouden maar ik ben veel te hysterisch daarmee en heb dus meerdere boekjes. Wel tof dat je het zo gestructureerd voor jezelf bijhoudt met die kleurcodes! Tof!
  Esmeralda onlangs geplaatst…Winactie; goodiepakket voor je TN, BuJo of PL-album!My Profile

  1. Het is ook maar net wat voor jou werkt hoor, meerdere boekjes heeft ook zijn voordelen! Dat heb ik ook best lang volgehouden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]