Als je graag leest, betekent dat helaas ook dat je er wel eens genoeg van kunt krijgen. Dat is eigenlijk met alles wel zo: het is te vergelijken met elke dag langs dezelfde route een wandeling maken of elke dag steeds hetzelfde eten of naar hetzelfde televisieprogramma kijken. Natuurlijk kun je door te lezen in heel verscheidene werelden en levens terecht komen, maar toch kan het een sleur veroorzaken en dan kom je in een leesdip. Wat is dat nu eigenlijk, wat doe je eraan en hoe voorkom je dat je er eentje krijgt?

Symptomen van een leesdip

Je weet dat je graag leest en je weet ook wat je er zo leuk aan vindt, maar je voelt het gewoon niet echt. Je hebt al heel lang een boek naast je liggen, maar je kunt je er niet toe zetten erin te beginnen of erin verder te lezen, het idee staat je tegen en als je het boek dan toch pakt, dwalen je gedachten af of stoor je je aan alles. Je doet liever andere dingen, bijvoorbeeld een spelletje spelen of tv kijken dan dat je gaat lezen, terwijl het eerst altijd andersom was. Het kan zijn dat je dit met één specifiek boek hebt of met lezen in het algemeen, maar hoe dan ook geniet je niet meer echt van het lezen.

Genezen van een leesdip

Een leesdip, het niet meer willen lezen omdat je er geen zin in hebt en omdat het niet goed voelt, komt hoogstwaarschijnlijk door een nare leeservaring. Lezen moet namelijk leuk zijn en je moet ervan kunnen genieten, en als dat niet gaat, dan verdwijnt het plezier. Om je leesdip op te heffen, moet je dus eerst weten wat precies het probleem is. Dat kan van alles zijn: bij mij is het vaak een boek dat ik lees terwijl ik het eigenlijk niet leuk vind of het feit dat ik mezelf verplicht om te lezen. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat je verplicht voor school moet lezen en daar helemaal geen zin in hebt of dat je vastzit in een boek omdat je het niet snapt of moeilijk vindt of omdat je in je hoofd met heel andere dingen bezig bent.

Neem rustig de tijd om te bepalen wat het probleem is: als je dat eenmaal weet kun je met onderstaande tips je leesdip stukje bij beetje proberen op te heffen:

  • Forceer het niet. Dwing jezelf niet om te gaan lezen met de gedachte dat het dan vanzelf wel leuker zal worden: als je geen zin hebt om te lezen, lees dan niet of zo min mogelijk. Wacht rustig af en hou je bezig met andere dingen.
  • Begin in een ander boek. Heb je ontdekt dat je leesdip wordt veroorzaakt door het boek dat je nu aan het lezen bent? Zet dat dan even terug in de kast en begin aan een ander boek. Je kunt zelf bepalen hoe anders dat boek is: makkelijker of moeilijker, dikker of dunner, van een ander genre of een andere auteur enzovoorts.
  • Verander je leesgewoonten. Soms helpt het om eens op een andere manier te gaan lezen: op een andere plaats, bijvoorbeeld in de tuin in plaats van binnen op de bank, in een luie stoel in plaats van in bed, met muziek erbij in plaats van zonder, digitaal in plaats van fysiek, verzin het maar.
  • Doseer het lezen. Stel jezelf tot doel dat het genoeg is om bijvoorbeeld elke dag twee bladzijden te lezen, of éen hoofdstuk of wat je maar wilt, of lees juist zoveel of zo weinig en zo vaak als je goed vindt voelen. Doe het op jouw manier, dat is het belangrijkste.
  • Lees boeken gewoon vanwege het lezen. Lees ze niet om ze te recenseren of voor school of om erover te kunnen praten, lees ze gewoon omdat je ze leuk vindt. Als ik in een leesdip zit, pak ik vaak één van mijn lievelingsboeken: daar hoef ik dan verder niets mee, gewoon lekker lezen omdat ik weet hoe leuk ik dat vind.

Leesdip

Voorkomen voor de toekomst

Als je leesdip eenmaal is opgeheven, is het logisch dat je wilt voorkomen dat je er vaker last van krijgt. Daar kan ik eigenlijk maar één advies voor geven: lees op je eigen manier. Forceer het lezen niet, lees gewoon wanneer je zin hebt en op de manier die goed voelt. Verplicht jezelf niet om een boek binnen een bepaalde tijd uit te hebben tenzij je zeker weet dat je dat redt (en dan nog liever niet). Als je leest, probeer het dan bij jezelf te herkennen wanneer je een boek niks vindt en stop er dan ook mee: het is een stom gevoel om te stoppen met een boek, maar het is nog stommer als je door moet lezen terwijl je het helemaal niet naar je zin hebt. Luister vooral goed naar het stemmetje dat je vertelt wat je van het boek vindt en wat je allemaal denkt tijdens het lezen, daar begint de leesdip namelijk altijd.

Heb jij wel eens een leesdip en wat doe je ertegen?

You may also like...

2 Comments

  1. Ik heb niet zo vaak een leesdip, gelukkig. Wel eens dat ik geen zin heb om te lezen.. Maar het is jaren terug dat ik een week niet gelezen heb.

  2. Ik heb best wel snel last van een leesdip, maar ik kom er meestal ook wel weer snel uit. Bij mij helpt het vaak om hele korte boeken of strips te lezen, die kan ik snel uitlezen en daardoor voelt het niet zo als een zware verplichting. (Natuurlijk is lezen geen verplichting, maar zo kan het soms wel voelen als ik in een leesdip zit)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]