Vanaf vandaag zal er één keer in de maand een nieuw soort artikel verschijnen op The Book Review: namelijk een interview! Ik ga met scherpe vragen op jacht naar mensen die niet bang zijn om deze te beantwoorden en zet ze in de spotlights. Boekbloggers, BookTubers, Bookstagrammers, maar ook vertalers, uitgevers en misschien zelfs wel wat auteurs van Nederlandse bodem. Vandaag trapt niemand minder dan de populaire blogger Emmy van Rijven (25) van Zon & Maan de rubriek af! Hoe zou ze zichzelf het beste kunnen omschrijven? Wat is haar geheim voor snel en veel lezen? Wat vindt ze moeilijk aan het bloggen? Wat vindt ze belangrijk bij boekenblogs en hoe ziet volgens haar de toekomst van het boek eruit?

1. Hoi! We beginnen makkelijk: wat zouden mensen écht over jou en jouw blog moeten weten?

Ik ben eerlijk en kritisch en werk aan mijn professionaliteit. Ik kan niet maar één ding doen; ik wil lesgeven, illustreren, schrijven, lezen en bloggen. Want daar word ik echt gelukkig van.

2. Je blog was van oorsprong geen boekenblog: hoe voelt het dat je nu wel behoorlijk populair bent in het land der boekbloggers?

Ik vind het fantastisch. Niet dat ik per se populair wil zijn, maar vroeger had ik altijd het gevoel dat ik nergens bij hoorde en nergens goed in was. Het feit dat al die mensen mijn blog bezoeken, geeft me zelfvertrouwen. En daarnaast heeft het mij heel veel kansen geboden die ik met beide handen aangrijp; alles om mijn passies samen te brengen.

3. Kun je uitleggen wat je zo ontzettend magisch en fijn vindt aan lezen?

Ik vind het heerlijk om via een verhaal even in een andere wereld te zitten. Het leven is druk genoeg en brengt soms (onnodig) zo veel rompslomp met zich mee; een boek zorgt er voor dat ik daar even helemaal niet meer aan hoef te denken. Hoe lekker is dat? Lezen is genieten, reizen en ontdekken.

4. If you don’t like reading, you’re doing it wrong. Ben je het hiermee eens? Of wat vind je van mensen die niet van lezen houden?

Ik denk dat er daadwerkelijk mensen zijn die niet van lezen houden. En dat is prima. Ik ben geen sporter en dat is ook prima. Ieder zo zijn eigen ding. Maar voor heel veel niet-lezende mensen geldt dat zij nog niet het juiste boek hebben gevonden om te lezen. Er is zo veel op de markt; voor ieder wat. Mijn zusje is bijvoorbeeld ook geen lezer, maar zij heeft afgelopen jaar toch twee boeken gelezen omdat ik haar wist te overtuigen; Verkikkerd (jij in een huis vol Emmy’s) en Lobsters (die heb ik geïllustreerd). Maar zonder mij zou ze geen boek oppakken, hoor.

5. Je leest ontzettend veel boeken en volgens mij ook ontzettend snel. Heb je een bepaald geheim? Ben je een getraind snellezer of heb je gewoon veel tijd?

Allereerst denk ik dat het zeker mogelijk is om sneller te leren lezen. Niet dat ik met een stopwatch klaar zit, hoor. Nee. Ik heb wel wat handigheden ontdekt die mij helpen om sneller te lezen. Lezer per x hoofdstukken, of, zoals ik zelf doe, 25 pagina’s (en dan per hoofdstukken) per keer en dan een mini pauze; even op mijn telefoon kijken of een slokje drinken nemen. Net als leren hak ik alles in stukjes.

Daarnaast maak ik er ook gewoon graag tijd voor. Maar het liefst lees ik in de trein; dit is van die nutteloze tijd die ik het liefst invul met een boek. Wachten op iets is ook een goed leesmoment. Verder ben ik bijvoorbeeld geen binge serie kijker (helaas), dus de tijd die anderen in Netflix steken, besteed ik aan een boek. Misschien moet ik mijn tips binnenkort nogmaals online plaatsen. Niet dat snel lezen een must is, ikzelf vind het gewoon fijn. Het gaat automatisch.

6. Je werkt als docent: raad je je leerlingen wel eens boeken aan? En weten ze dat je een blog hebt?

Als ze er om vragen, zeker. Vorig jaar op stage had ik een paar leesfanaten in 3 havo. Zij kwamen vrijwillig het 8e uur op vrijdag om hun tekening af te maken. Of ik dan meteen even een lijstje voor ze kon maken. Die meiden volgen mijn blog nog steeds en liken vaak mijn instagram posts.

Toch is het lastig als je leerlingen je blog kennen of je volgen via social media; ze melden alles. Vorig jaar vond ik dat soms best lastig, omdat leerlingen mijn vlogs gingen bekijken om het kijken, niet om iets met boeken te doen. Leerlingen van mijn huidige werk weten het geloof ik niet. Een aantal collega’s wel, en die vinden dat heel boeiend. Mijn leerlingen vinden boeken niet zo boeiend, geloof ik. Maar aan de andere kant, toen ik een mockingjay pin droeg, gingen alle handjes omhoog. Dat was wel een bijzonder moment. Ik hoop dat ik nog veel leerlingen mag inspireren; of dit nou deze klassen zijn of individuele leerlingen.

7. Wat is het allergaafste dat je hebt mogen meemaken dankzij je blog?

Ik heb zo veel mooie dingen mogen doen.. Het is lastig om uit te lichten wat het tofst is. Ik heb super schrijfsters als Veronica Roth, Lauren Kate, Kiera Cass, P.C. Cast, Deborah Harkness en vele anderen mogen ontmoeten en interviewen, ik heb voor een publiek mogen spreken over YA boeken, ik heb non-book producten mogen illustreren, ik heb een boekomslag mogen illustreren, ik mag met uitgevers meedenken, ik heb zelfvertrouwen gekregen… Maar bovenal heb ik ware vriendschap leren kennen. Mensen die altijd voor me klaarstaan en met wie ik zelfs op vakantie ben geweest. Ik ben mezelf en mijn passie geworden, en dat is gaaf.

8. Is er ook iets wat je moeilijk vindt aan het bloggen? Zijn er dingen die je liever anders had willen doen, fouten die je hebt gemaakt?

Ja, ik ben tegen jaloezie aangelopen. Ik had niet verwacht dat er ook mensen waren in de boekbloggerswereld die elkaar de boter op het brood nog niet gunnen. Dat vind ik jammer, want ik hou niet van vooroordelen en leugens. Ik vind het soms moeilijk om met verwijten om te gaan; alsof ik zou liegen. Wederom vind ik dat je pas over iets of iemand kan oordelen als je hem of haar kent.

Echte fouten heb ik niet gemaakt, denk ik. Ik denk dat mijn blog op een heel natuurlijke manier gegroeid is en dat ik mezelf daarom heb kunnen ontplooien. Als ik klats, boem, groot was geworden, dan weet ik niet of ik dat had aangekund, of zoiets. Is dat raar?

9. Stel dat je bevriend mocht zijn met één enkele schrijver, en die vriendschap zou de rest van je leven duren. Welke schrijver zou dat zijn en waarom?

Aan de ene kant wil ik roepen: J.K. Rowling; ik wil álles van haar leren en alle details over de magische wereld weten. Maar aan de andere kant lijkt het me ook heel tof om een schrijver of schrijfster van mijn leeftijd te bevrienden. Maar wie? Een Engelse? Ik zou vooral iemand willen waarmee ik kan brainstormen en dat we elkaar helpen om verder te komen op allerlei vlakken. Veronica Roth is wel ongeveer mijn leeftijd, maar ja, kan ik haar nog wat leren? Een andere naam die binnen springt is Maggie Stiefvater.. Hoe oud is zij eigenlijk? 34 dus. Dat kan wel.. Ik vind haar zo tof omdat ze ook mega goed kan tekenen. Zij is ook zo’n creatieve duizendpoot; daar herken ik mezelf ook wel in.

10. Met welk boekpersonage identificeer je je het meest? Zou je diegene ook als boezemvriend voor de rest van je leven willen hebben?

Dit vind ik wel een lastige vraag. Eleanor (Eleanor & Park) is een soort fysieke tweelingzus, maar het is niet zo dat ik me mega met haar identificeer. Wat lastig is, is dat kick-ass vrouwelijke personages mijn hart vaak weten te claimen, maar dat ik zelf eigenlijk een held op sokken ben. Ik denk dat Cath (Fangirl) best wel dichtbij mij komt; heel erg in je eigen wereldje zitten.

En of dat vriendschap voor het leven kan zijn? Ik hoop het. Maar het is soms erg lastig om bevriend te zijn met iemand die je constant als een spiegel aankijkt.

Emmy

11. Wat maakt een boek tot een goed boek volgens jou? En wat moet er gebeuren voordat jij een boek écht niet meer verder wilt lezen?

Als een boek me weet te verrassen of te raken. Daar is geen succesformule voor. Natuurlijk heb ik een aantal zwakke punten (kick-ass hoofdpersonages, engelen, een magische wereld), maar dat is geen gegarandeerd goed boek.

Een boek niet uitlezen overkomt me eigenlijk amper. Ik heb de afgelopen vier jaar volgens mij maar 1 boek niet uitgelezen. Een boek moet me vooral heel erg vervelen, wil ik het lezen staken. Lezen doe ik namelijk vooral voor mijn plezier!

12. Ik weet dat je ook graag zelf schrijft. Wat is volgens jou de relatie tussen veel lezen en zelf schrijven?

Ik denk dat je als schrijver veel moet lezen om bepaalde handigheden te leren herkennen. Ook leer je een bepaalde toon van schrijven herkennen. Ik heb volgens mij nog nooit gehoord van een schrijver die zelf amper las. Zelf helpt het vele lezen me om inspiratie op te doen, maar ook om meer inzicht te geven in de opbouw van een verhaal. Ik heb geleerd wat werkt en wat niet werkt.

13. Welke boeken zou je heel graag naar het Nederlands willen vertalen als je als vertaler werkte? Mogen er zoveel zijn als je wilt!

Ik zou zelf niet goed kunnen vertalen, maar als ik boeken zou mogen uitzoeken die vertaald zouden moeten worden…. Oeh. Ik lees zo veel Engelse boeken. Ik denk dat de rest van de Lunar Chronicles en De troon van glas verder vertaald zouden moeten worden. Net als de boeken van Kim Harrinson. Acid zou het ook wel goed doen in dystopiaminnend Nederland. Oh en The sin eather’s daughter.. en The winner’s curse. Er zijn zo veel toffe boeken. Het is gewoon oneerlijk.

14. En welke Nederlandse boeken zouden volgens jou in andere talen vertaald moeten worden?

Ik denk dat Oog om oog van Buddy Tegenbosch het goed zou doen in John Green-lovend buitenland. Wat mij betreft is dit een van de beste Young Adults van eigen bodem. Andere voorbeelden kan ik eigenlijk niet zo snel noemen.

15. Wat vind je van discussies over ebooks, boeken als Fifty Shades of Grey, boeken versus films enzovoorts: doe je eraan mee of vind je het onzin?

Discussies zijn altijd goed. Maar soms gaat het ook weer te ver; mensen gaan met rare argumenten gooien of hebben geen verstand van bepaalde zaken. Aan de andere kant, wie ben ik daar over te oordelen. Mijn mening: ebooks zijn oké, maar niet mijn voorkeur. Illegaal ebooks scoren en delen is niet oké. 50 tinten is overrated en gewoon een zieke Twilight fanfictie, maar heeft wel heel veel mensen aan het lezen gekregen. Films en boeken moet je los van elkaar zien; het zijn twee totaal verschillende media. Nog vragen? Haha.

16. Stel dat jij zou mogen bepalen wat je volgende lievelingsboek wordt: wat voor boek zou het dan moeten zijn? Wat voor verhaal, wat voor personages? En wie zou het moeten schrijven?

Fantasy, personages die erg menselijk zijn, een wereld waar ik mezelf in kan fantaseren en daarnaast een plotlijn waar ik emotioneel helemaal kapot aan ga. Ik word graag geraakt door een boek. En tja.. wie moet het schrijven? Rowling?

17. Is er een boek of een genre dat je echt nooit zou lezen en waarom?

Ik vind dat je pas echt een mening over iets kan vormen als je iets ervaren hebt. Natuurlijk heb ik voorkeuren en boeken die me minder trekken, maar het is niet zo dat ik boeken perse ontwijk. Ja, zelfs het eerste 50 tinten boek heb ik gelezen. Alleen de eerste.

18. Waar knap jij op af bij een boekenblog en waardoor blijf je juist graag plakken?

Lelijke vormgeving, bullshit en recensies die te afstandelijk zijn. Te korte en te lange stukken, zijn het ook niet helemaal voor mij. Ik blijf plakken als de persoonlijkheid er vanaf spat en ik de indruk krijg de blogger door middel van de teksten te kennen. Meestal leer ik deze blogger achter de schermen ook wel kennen. En dat vind ik zo mooi; samen die community vormen en de leukste avonturen beleven.

19. Welk boek had je graag zelf willen schrijven? En welk geïllustreerd boek had je zelf willen illustreren?

Ik had de geïllustreerde versie van HP wel willen maken. Maar dan gooi ik wel meteen erg hoog, he? En zelf schrijven.. tja. Geen, denk ik. Weet je, ik kan wel wensen dat ik HP schreef, maar dat is teveel wat als. Ik hoop gewoon dat ik zelf ooit een boek mag uitgeven.

20. Hoe zie je de toekomst van het boek voor je? Hoe zou je willen dat die eruitziet?

Ik denk dat het boek altijd zal bestaan. Ook in z’n fysieke vorm. Het heeft een bepaalde sfeer, een bepaalde magie, die niet verloren (mag) gaan. Ik denk wel dat het vooral de kinderen en de ouderen zijn die vooral veel lezen.. Ik hoop natuurlijk dat jongeren meer gaan lezen. Of het in ieder geval minder duf zullen vinden.

Dankjewel Emmy voor je fijne antwoorden! Volg jij haar blog al?

You may also like...

14 Comments

 1. Wat leuk! Ik vind dit een heel tof interview!

 2. Heel leuk om te lezen en wat een toffe vragen Vivian!

 3. Wat een gave vragen en net zulke gave antwoorden! Ofwel: Wat een superleuk interview!

 4. Yay, hij staat online! Super leuk. 🙂

 5. Wat een leuk interview en een leuk idee!

 6. Ik volg haar al een hele tijd én het leuke is dat we vaak dezelfe mening hebben. Uiteraard niet altijd, maar ook dit keer bij het lezen van haar antwoorden viel het me op dat bij veel vragen (vrijwel) hetzelfde antwoord zou geven.

 7. Wat een ontzettend tof interview! En ja, natuurlijk volg ik Emmy al 😀 want ze is een ontzettend leuke blogger. Zelf lees ik graag wat minder YA dan zij doet, maar dan nog spat er zoveel leesplezier en gewoon … persoonlijkheid denk ik van haar blog af, dat het gewoon geweldig is om haar te blijven volgen. 🙂

 8. Wat een leuk idee om interviews te doen voor je blog! Ik vind de vragen erg origineel 🙂

 9. Heel erg leuk! Goede vragen en interessante antwoorden. Fantastische rubriek Vivian!

 10. Leuk interview! En leuke antwoorden van Emmy, echt heel leuk om te lezen.

 11. Wat leuk om te lezen, Vief en Emms!

 12. […] een leuke nieuwe rubriek. De titel is uiteraard perfect gekozen om deze categorie te omschrijven waarin Boekenbloggers zichzelf eventjes persoonlijk voorstellen. Emmy mocht alvast als eerste […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]