Eén keer per maand interview ik leuke mensen die iets leuks doen in de boekenwereld op het gebied van bloggen, uitgeven, schrijven, vertalen, verkopen enzovoorts. Mensen die hoe dan ook een leuk verhaal te vertellen hebben, en dát verhaal wil ik graag in de spotlights zetten op The Book Review! Vorige maand beet niemand minder dan Zon en Maan-blogger Emmy het spits af en nu is het tijd voor de tweede editie. Met… de adorable dames van de bekende boekenblog Adorable Books!

Adorable Books is een blog die ik al een aardige tijd volg en die ik nog steeds heel leuk vind: het heeft iets gezelligs en warms, gewoon alsof je met een stel vriendinnen over boeken, films en series kletst omdat jullie smaak zo goed overeenkomt en toch verschillend genoeg is om er lekker over te kunnen discussiëren. De artikelen lezen lekker vlot en de dames zijn altijd eerlijk over wat ze ergens aan vinden: alles wordt netjes en professioneel aangepakt: de stukjes zijn hartstikke leuk om lekker te lezen met een kop thee en een reep chocola erbij. Gewoon leuk dus! Maar ik vind het altijd heel knap als zo’n goedlopende boekenblog het al zo lang volhoudt en als zo’n blog dan ook nog eens door meerdere mensen wordt gerund, word ik toch wel erg benieuwd naar een écht kijkje achter de schermen. En dus… vroeg ik de meiden de boeken uit de kast (om het zo maar te zeggen) met 10 interessante vragen!

 1. Jullie runnen sinds 2011 met z’n vieren een populaire boekenblog. Hoe is dat idee geboren? Hoe kenden jullie elkaar?

 • Danique V: Ik ken Danique E al sinds wij 13 waren, of misschien 12 zelfs al. Toen zij Adorable Books begon vroeg ze of ik het leuk zou vinden om er ook voor te schrijven. Yara en Tedje ken ik eigenlijk doordat Danique hun erbij heeft gesprokkeld, haha.
 • Yara: Dat is echt heel gek. Ik kende Tedje via haar blog en we hadden vaak contact. Toen besloten we heel random naar de Beautygloss-party te gaan en nam zij Danique E. mee. Zij vertelde over Adorable Books. Dat leek me best leuk! Een paar weken later stuurde ik Danique E. een bericht en de rest is geschiedenis. Haha.
 • Danique E: In 2011 ben ik alleen Adorable Books begonnen omdat ik merkte dat er nog geen boekenblogs waren in Nederland. Ik blogde zelf al op een andere blog over beauty en merkte dat ik daar mijn ei niet kwijt kon op het gebied van boeken, dus startte ik Adorable Books. Omdat ik merkte dat het lastig was om in mijn eentje bij te houden (ik had er nog een andere blog naast, studeerde fulltime en las ook weer niet zó veel boeken), vroeg ik aan Danique V. of ze mij wilde helpen. Later kwamen Yara en Tedje er nog bij (een jaar na de oprichting ongeveer).
 • Tedje: Ik ben er als laatste van de vier bij gekomen in 2012. Ik kende Danique E. via journalistiek, de opleiding die we op dat moment volgden.
 1. Vier jaar is best een behoorlijk lange tijd! Is het nooit lastig (geweest) om het bloggen te blijven volhouden in combinatie met de hectiek van jullie leven?

 • Danique V: Ja! Zeker wel. Wij hebben hier ook echt wel discussies over gehad. We hebben nu een goede verdeling kunnen maken en ik denk dat het op deze manier eigenlijk heel erg goed gaat. Soms plaatsen we zelfs 3 artikelen per dag, wow!
 • Yara: Onze kracht is dat we allereerst allemaal goed zijn in schrijven en met zijn vieren zijn. Het is lastig, maar we vangen elkaar op en schrijven altijd vooruit. Dat scheelt ook!
 • Danique E: Ja heel lastig! Maar daarom is het ook zo fijn dat we met zijn vieren zijn. Er is altijd wel iemand die de ander uit de brand kan helpen als het echt even niet lukt met het artikel. Sinds kort hebben we vaste dagen per persoon ingevoerd, wat eigenlijk heel goed gaat.
 1. Ontstaat er wel eens frictie tussen jullie viertjes? Waar gaat dat dan over en hoe lossen jullie het op? Zijn er ook wel eens dingen lastig of minder leuk aan het samen bloggen?

 • Danique V: Haha, ja we hebben wel eens meningsverschillen. Dit gaat eigenlijk vaak op de manier hoe iets gaat, maar dit lossen wij altijd heel snel op. Ik denk dat een ‘ruzie’ nooit langer dan een uur heeft geduurd bij ons. Het scheelt denk ik ook dat we het direct uitspreken en het daardoor niet te lang blijft sudderen.
 • Danique E: Natuurlijk is het zo dat je met z’n vieren altijd vier verschillende meningen hebt. Vaak komen deze overeen, maar het kan nog weleens botsen ja haha! Maar we hebben nooit echt knallende ruzie en anders praten we het direct uit.
 1. Hoe verdelen jullie precies de recensie-exemplaren, artikelen, persevenementen en dergelijke? Is één van jullie ‘’de leider’’?

 • Danique V: We hebben afspraken bij uitgevers dat zij ons eerst benaderen voor ze iets opsturen. We regelen daardoor ook onderling alles zoals exemplaren. Een leider hebben wij eigenlijk niet, ik denk ook dat we daar alle vier te koppig voor zijn om naar een iemand te luisteren.
 • Danique E: Wij kijken altijd voordat we een boek aanvragen bij wie dat boek het meeste past. Diegene vraagt het boek dan aan en krijgt het thuis gestuurd. Persevenementen gaan we soms met meerdere heen, het ligt er maar net aan wie er kan. Met meerdere is altijd gezellig natuurlijk! We hebben niet één leider, ik denk dat dat juist onze kracht is, dat we allemaal gelijk is. Daarom gaat het zo goed!
 1. Twee van jullie zijn afgestudeerd journalisten. Heeft dat invloed op de manier van schrijven voor Adorable Books?

 • Danique V: Haha, Tedje kan ons heel goed taalnazieën. Is dat een woord?
 • Yara: We zijn allemaal heel veel met taal bezig door ons werk (ik door mijn vak communicatie) en daardoor heeft het toch onbewust invloed op onze kwaliteit en ook op hoe onze blog eruit ziet.
 • Danique E: Ik denk onbewust wel, want je let toch goed op taal en controleert alles op spelfouten. Daarnaast proberen we ook wel een logische opbouw voor onze artikelen te creëren en kritisch te zijn als het aankomt op recensies.
 • Tedje: Danique E. en ik zijn afgestudeerd journalist. Dit heeft zeker invloed op hoe we schrijven! We proberen altijd kritisch te zijn over een boek of film en proberen vernieuwende invalshoeken te vinden voor bepaalde artikelen.

Adorable Books clan

 1. Verschilt jullie smaak in boeken en films erg van elkaar? En jullie schrijfstijl?

 • Danique V: Ja! Ik vind het echt ontzettend leuk en handig dat wij alle vier verschillende soorten boeken lezen en films kijken. De schrijfstijl verschilt ook heel erg, wat het juist zo leuk maakt
 • Yara: Ik kan ieders schrijfstijl uit elkaar houden. Dat krijg je als je zo intensief samenwerkt! Onze smaak wisselt wel heel erg. Danique & Danique houden alle twee wel van YA maar ik denk dat ik de enige ben die vrijwel alleen maar YA leest. Tedje houdt bijvoorbeeld helemaal niet van YA. Dat maakt het wel leuker en ook toegankelijker voor lezers!
 • Danique E: Ja die verschilt zeker, maar daar is ook bij nagedacht toen ik deze dames vroeg om mee te schrijven aan AB. Natuurlijk zijn er altijd genres die we (bijna) allemaal wel lezen, maar dat is niet erg. Iedereen heeft zo haar eigen schrijfstijl!
 • Tedje: Ja en dat maakt Adorable Books zo leuk! Ik vind bijvoorbeeld romans en chicklits heel leuk, terwijl de anderen meer houden van fantasy en YA.
 1. Hoe zijn jullie op de naam Adorable Books gekomen?

 • Danique V:. Danique?
 • Danique E: Poeh, goeie vraag. Ik wilde sowieso ‘Books’ in de naam, misschien afgezaagd, maar daarmee weet je wel meteen waar de blog over gaat. Adorable is er gewoon bij gekomen toen ik ging brainstoren, er zit geen diepgaande gedachte achter verder haha!
 1. Zijn er belangrijke lessen geweest die jullie hebben geleerd over het (samen) bloggen? En hebben jullie wel eens blunders gemaakt?

 • Danique V: Goede afspraken maken… Hele goede afspraken maken! Ik weet niet of wij ooit een enorme blunder hebben gemaakt?
 • Yara: We werken met een contentkalender waardoor we zo kunnen inzien wat er geschreven is of gepland staat in de loop van de weken. Daarnaast lezen we ook elkaars artikelen zodat je precies weet waarmee de rest bezig is.
 • Danique E: Goede afspraken maken inderdaad, zodat het voor iedereen duidelijk is. Ehm, ik kan me geen blunder herinneren haha! Misschien dat er per ongeluk weleens een onafgemaakt artikel online kwam?
 • Tedje: Inderdaad het goed op elkaar afstemmen en zeggen waar je mee bezig bent. En ook zeggen als je iets wil verschuiven of hulp nodig hebt!
 1. Hoe goed kennen jullie elkaar en elkaars smaak? Zouden jullie een artikel van elkaars hand herkennen zonder de naam erbij?

 • Danique V: Haha, ik weet bijna zeker van wel!
 • Yara: Haha, dat zou een leuke video worden. Ideetje? 😉
 • Danique E: Ja dat denk ik wel! Iedereen heeft toch een eigen manier van schrijven.
 • Tedje: Ik denk het wel. Laten we het een keer proberen, haha!
 1. Hebben jullie ooit overwogen om afzonderlijk zelfstandig te gaan bloggen of juist niet? En waarom?

 • Danique V: Ik kan mij eigenlijk niet zo goed voorstellen om een boekenblog te hebben zonder deze meiden.
 • Yara: Een boekenblog runnen met andere meiden zou ik gek vinden. Dit is voor mij heel normaal. Dit is mijn hobby. En wij zijn in de loop van de tijd hele hechte vriendinnen geworden die elkaar van alles vertellen en keihard kunnen lachen om bepaalde dingen. Nee, ik zou niet zonder hen bloggen. Wel schrijf ik mijn hersenspinsels op mijn eigen blog.
 • Danique E: Ik blogde al zelfstandig voordat ik aan Adorable Books begon en dat doe ik nog steeds op Glambeauty. Ik merk wel dat ik het héél leuk vind om samen aan een blog te werken en dat je daarmee heel veel kan bereiken! Maar alleen een boekenblog hebben wil ik niet meer 🙂
 • Tedje: Ik blog op mijn persoonlijke blog Teddlicious en dat deed ik al voordat ik bij Adorable Books kwam!

Heel veel gezelligheid dus: goede afspraken, elkaar goed kennen, eerlijkheid en een goede verdeling: dat is de succesformule van deze boekenredactie. Zijn jullie ook al fan van Adorable Books?

You may also like...

10 Comments

 1. Ik volg Adorable Books ook al een aantal jaar, super leuk om zo een kijkje achter de schermen te krijgen!

 2. Ik volg hen al vrij lang en vond het dus heel interessant om te ontdekken hoe ze onderling met elkaar omgaan én alles regelen achter de schermen. Het lijkt me niet eenvoudig om een boekenblog met vier verschillende mensen draaiende te houden.

  1. Nee dat leek mij ook best een kluif, maar ze doen het heel simpel lijken!

 3. Dit is echt leuk om te lezen! Ik was al een tijdje benieuwd hoe een blog met meerdere mensen nou precies werkt. Ik zou me echt niet voor kunnen stellen om met anderen te bloggen haha.

 4. Wat een ontzettend leuk interview is het geworden! Ik volg Adorable Books nog niet zo heel lang, maar ik kan zeker genieten van al hun artikelen. 🙂

 5. Wat een leuk interview! Interessant ook om te zien hoe ze alles regelen met elkaar en met elkaar omgaan

 6. Ik volg ze ook en ik herken wat je zegt: het voelt als een gezellige vriendinnengroep waar je een beetje deel van uit mag maken. Ook erg leuk om op deze manier een kijkje achter de schermen te nemen 🙂

 7. Leuk zeg! Adorable Books volg ik zelf al een tijdje, ontzettend leuke blog :)!

 8. Wat een ontzettend leuk en zeker ook interessant interview. Ik volg de dames erg graag!

 9. Leuk interview. Ik volg ze al een tijdje en ik bewonder het dat ze zo goed samenwerken. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]