Er zijn van die auteurs die eigenlijk gewoon superleuk zijn om mee te kletsen, om je vragen aan te stellen en om mee te chillen, enorm relaxed en ongedwongen. Auteurs die je gewoon als vrienden zou willen hebben omdat ze zulke leuke mensen zijn en ook nog eens goed kunnen schrijven. Zo’n auteur is Chinouk Thijssen (Blindelings, Hij is van mij), die veel aanwezig is op YouTube en andere sociale media, maar ook op events gewoon enorm toegankelijk is! En ze is zó leuk dat ze graag mijn vragen wilde beantwoorden!

1. Was het altijd al je meisjesdroom om schrijfster te worden?

Niet altijd eerlijk gezegd. Als meisje vond ik het gewoon leuk om te lezen en om zelf verhalen te verzinnen. Ik was er eigenlijk helemaal niet mee bezig dat je überhaupt schrijfster kon worden. Die droom kwam pas elf jaar geleden, toen ik opeens de behoefte had mijn verhalen met anderen te delen.

2. Wat voor boeken lees je zelf graag? Welke auteurs vind je tof?

Ik ben zelf gek op young adult, en dan vooral op de subgenres contemporary, thriller en fantasy, maar ook weer niet te fantasy-achtig. Ik lees ook volwassen thrillers en chicklits. Nederlandse auteurs van wie ik alles lees zijn Chantal van Gastel, Judith Visser, Jen Minkman, Lisette Jonkman en Jennifer Mellink. Mijn favoriete internationale auteurs zijn Sophie Kinsella, Lindsey Kelk, Jenny Han en Liane Moriarty. Eigenlijk nog veel meer, maar dit zijn de namen waar ik nu even snel op kan komen. 

3. Je werkt als boekenredacteur: wat houdt die baan precies in?

Ik werk voor verschillende uitgeverijen en word ingehuurd om hun boeken te corrigeren of persklaar te maken voordat het boek uitkomt, zodat de zinnen lekker lopen, alle informatie logisch is en klopt en natuurlijk zodat de boeken foutloos zijn. Ook geef ik manuscriptbegeleiding voor beginnend auteurs. De perfecte baan voor een booknerd…

4. Je bent ook actief als BookTuber: wat vind je daar zo leuk aan?

Ik vond het in eerste instantie leuk om meer van mezelf te laten zien en dat mijn lezers mij beter konden leren kennen, maar inmiddels heeft het al zoveel deuren geopend. Sinds mijn BookTube-kanaal bestaat ben ik al meerdere keren geboekt om workshops over schrijven (of zelfs over BookTuben) te geven en is er veel meer interactie met lezers, maar ook met mensen die nog niks van mij gelezen hebben. Ook heb ik het idee dat ik het spreken in het openbaar veel makkelijker (en leuker) vind sinds ik dit doe. Ik ben nu gewend om veel te praten. BookTuben begint nu in Nederland eindelijk echt te leven.

5. Wanneer heeft een schrijver succes volgens jou? Wat zou je zelf nog willen bereiken?

Succes is inderdaad heel persoonlijk. Voor mij is het een succes wanneer je lezers weet te raken. Wanneer je genoemd wordt (al is het maar een enkele keer) als iemands favoriete auteur en je mensen kan motiveren en inspireren. Wat dat betreft vind ik dat het heel goed gaat, maar ik heb nog heel veel dromen. Ten eerste een contract bij een grote uitgeverij, die een groot bereik heeft om zo veel mogelijk mensen geïnteresseerd te krijgen, vertalingen en natuurlijk een verfilming. O ja, en genomineerd worden voor een belangrijke prijs! Gelukkig ben ik pas 33 en heb ik nog alle tijd…

Chinouk

6. Zijn er wel eens momenten dat je erdoorheen zit, dat je zou willen stoppen met schrijven? Of anders gezegd: wat zijn de mindere kanten van het schrijversvak?

Ja hoor, die zijn er ook! Vooral aan het begin van elk nieuw te schrijven boek. De drempel ligt elke keer weer een stukje hoger omdat ik wil dat elk nieuw boek beter is dan het vorige. Daardoor stel ik het beginnen vaak weken tot zelfs maanden uit. Maar wanneer ik dan eenmaal begonnen ben, weet ik weer wat ik zo leuk vind aan schrijven. Verder ervaar ik alleen maar leuke kanten, gelukkig!

7. Wat is je favoriete boek van jezelf tot nu toe?

Van de boeken die al verschenen zijn: Hij is van mij, de YA-editie.  Dit is een heel ander boek dan Blindelings en veel meer mijn ‘ding’. Mijn komende boeken zullen ook meer in dit straatje liggen. Een stuk heftiger dan mijn vorige boeken.

8. Kun je al een tipje van de sluier oplichten over je volgende boek?

Ik kan er nog niet veel over vertellen, behalve dat dat echt mijn favoriete boek is en het behoorlijk sadistisch en psychopatisch is. O, en er komt een vervolg op!

9. Hoe vind je het om lezers te ontmoeten en workshops te geven?

GEWELDIG!!! Dat is waar ik het eigenlijk allemaal voor doe. De mensen ontmoeten die mijn verzonnen verhalen met plezier gelezen hebben en meer van mij willen weten. Als je een jaar geleden aan mij gevraagd had of ik een workshop wilde geven, had ik waarschijnlijk een beetje misselijk nee gezegd, want spreken voor mensen… daar ben ik mijn hele leven doodsbang voor geweest. Ik meldde me op school ook vaak genoeg ziek wanneer ik een spreekbeurt moest geven. Maar inmiddels vind ik het echt leuk, en de grootte van de groep maakt me nu niet meer zoveel uit. Ik was in het begin vooral onzeker over de vraag of ik wel iets interessants te melden had en of ik wel uit mijn woorden zou komen, of ik mensen anderhalf uur lang gemotiveerd kon houden om naar mij te luisteren, maar de reacties zijn zo enthousiast dat ik daar helemaal overheen ben.

10. Wat voor tips zou je aan aspirant-schrijvers willen geven?

Schrijf dat boek en geef niet op als je je eerste afwijzing hebt ontvangen! Ik heb een hele stapel, en dat werkte juist extra motiverend om mezelf te ontwikkelen als schrijfster. En uiteindelijk kreeg ik geen afwijzingen meer… Dus doorzettingsvermogen en jezelf blijven ontwikkelen is key!

Heb jij al eens iets van Chinouk gelezen?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]