Geloof jij het als iemand je een complimentje geeft? Glimlach je wel eens naar jezelf in de spiegel? Ben je wel eens blij met hoe je haar zit, hoe je make-up eruitziet of hoe een outfit je staat? Voel je je wel eens tevreden met wat je allemaal hebt gedaan op een dag? Geniet je wel eens oprecht van een rustmoment zonder alweer honderd andere dingen te willen doen? Voordat je schrikt: het is heel normaal om op deze vragen ‘’nee’’ te antwoorden. Wij mensen hebben ons op evolutionair gebied zo ontwikkeld dat we altijd hoge verwachtingen aan onszelf stellen, dat we streng zijn voor onszelf, dat we altijd maar vinden dat we méér moeten doen, dat we het béter moeten doen. Terwijl het juist zo belangrijk is om net zo lief voor jezelf te zijn als je beste vriendin voor jou is. Maar hoe dan?

Geen prioriteit

Er is een hele hoop geschreven over hoe belangrijk het is om lief voor jezelf te zijn en goed voor jezelf te zorgen, maar toch vinden we het ontzettend moeilijk. Waarom eigenlijk?? Is het omdat we bang zijn voor egoïsme, omdat het naar voelt om met onszelf bezig te zijn? Zit het in onze natuur om eerst naar een ander te kijken, naar wat die persoon nodig heeft, en daarna pas naar onze eigen behoeften? Of heeft het te maken met onze drang om onszelf te bewijzen, om sterk te zijn, een supermens te worden? Ik denk dat het vooral de no nonsense-mindset is die we anno 2017 hebben. We vinden het misschien onzinnig om à la mindfulness ‘’lief voor onszelf te zijn’’ en ‘’aan onszelf te denken’’ terwijl er zoveel verplichtingen zijn qua werk, school, sociale contacten, sport, hobby’s en noem het allemaal maar op. Het heeft geen prioriteit.

Wees je eigen beste vriendin

Eigenlijk raar, toch? Want hoe hard je ook werkt en hoeveel dingen je ook combineert, je zult altijd voor jezelf moeten blijven zorgen om succesvol te zijn: je moet lekker in je vel zitten om je leven goed te leiden. En we willen allemaal graag dat we ons goed kunnen voelen en gelukkig kunnen zijn, toch? Dan is het des te belangrijker om aardig voor jezelf te zijn, net zo aardig als jouw beste vriendin of moeder/zus/broer/oma/wie dan ook voor je is. Maar ook: om van jezelf te houden zoals jij van je vriendin, je partner of voor mijn part je huisdier houdt. Onvoorwaardelijk en liefdevol, maar vooral positief en motiverend in plaats van streng en veeleisend. Want een persoon die vooral hoge eisen aan jou stelt en je nooit een compliment geeft, wil je ook niet in je leven. Waarom zou je dan zelf wél zo negatief zijn?

Het beste voor jezelf willen

Meer self-love in je leven creëren is niet gemakkelijk: het kost nogal wat moed en moeite om die eeuwige innerlijke criticus naar de achtergrond te verdrijven. Zoals een quotekaartje het mooi uitdrukte: heb de moed om het allerbeste voor jezelf te willen. Want zo is het maar net: een vriendin heeft het beste met je voor, wil dat het goed met je gaat, dat je rust neemt en jezelf niet over de kop werkt, dat je de keuzes maakt die voor jou het beste voelen en die je et verste zullen laten komen. Dat je geniet van je successen en trots bent op wat je bereikt, in plaats van steeds maar streng te zijn en jezelf te bekritiseren voor wat niet is gelukt of wat je anders had moeten aanpakken. Want altijd maar hard zijn voor jezelf is ook niks aan, zoals Deisy mooi beschrijft.

Jezelf sturen en raad geven

Ze zeggen wel eens dat je heel erg boft als je in je leven een echt waardevolle vriendschap kent of hebt gekend, zo’n vriendschap die gebaseerd is op onvoorwaardelijke steun en liefde, op elkaar door en door kennen: een you raise me up-gevoel. Het beste voor jezelf willen heeft daar heel veel mee te maken, omdat jij jezelf uiteindelijk misschien wel het beste kent. Maar jezelf kennen is één ding: het kan nog een stuk moeilijker zijn om daar ook echt iets mee te doen. Vaak vinden we het lastig om eerlijk tegen onszelf te zijn, om toe te geven dat we iets niet kunnen of dat we het even niet meer weten. Maar juist door dan op je gevoel te vertrouwen en alle verwachtingen en regeltjes los te laten, kun je jezelf in de juiste richting sturen en tot nieuwe inzichten te komen.

Wat zou je beste vriendin doen of zeggen?

Eigenlijk komt het hier allemaal op neer: dat je op sommige punten even stilstaat bij de vraag wat zou mijn beste vriendin zeggen of doen als ze nu hier was? Of: wat zou ik nu zeggen of doen als ik mijn beste vriendin was? Je beste vriendin is de stem in je hoofd die zegt dat je genoeg hebt gedaan voor vandaag, die je ‘’toestemming’’ geeft om iets leuks te gaan doen, die je geruststelt als je in de stress schiet, die je troost als je een baaldag hebt of als er niets uit je handen komt. Je beste vriendin is de stem die je aanspoort om écht te genieten van iets leuks, omdat je het verdient om blij te zijn en jezelf gelukkig te maken. Je beste vriendin is de stem die je aanmoedigt en je bestrooit met confetti om je successen te vieren.

Het positieve stemmetje

Je eigen beste vriendin zijn betekent niet dat je ineens super-egoïstisch moet worden en het betekent ook niet dat je heel erg op je daadwerkelijke beste vriendin moet gaan leunen. Het gaat erom dat je jouw kritische stemmetje vervangt door een positief stemmetje waarmee je jezelf kunt aanmoedigen, complimentjes kunt geven en in de juiste richting kunt leiden. In dit artikel van The Huffington Post wordt het mooi uitgelegd: je eigen beste vriendin zijn betekent dat je eerlijk durft te zijn tegen jezelf, dat je dingen puur voor jezelf durft te doen, dat je op je gevoel durft te vertrouwen en dat je een positief zelfbeeld kweekt. Uiteindelijk ben je namelijk zelf degene die ervoor moet zorgen dat je goed in je vel zit en gelukkig bent, en dat kan alleen als je de coachende vriendin in jezelf ontdekt!

Wat vind jij van het idee om je eigen beste vriendin te zijn?

You may also like...

8 Comments

 1. Wat een ontzettend mooi artikel met een hele mooie insteek! Ik heb dit ook ooit als advies gekregen: kijk naar jezelf als naar je beste vriendin. Een vriendin zou bijvoorbeeld bepaalde ‘foutjes’ sneller vergeven van mij dan dat ik bij mezelf doe. Door mezelf even in iemand anders te verplaatsen, wordt het al een stuk gemakkelijker om mijn eigen situatie te relativeren.
  Romy onlangs geplaatst…4x Zo ga je van dromen naar doen!My Profile

  1. Vergevingsgezindheid inderdaad: dat is voor anderen vaak heel vanzelfsprekend, maar voor onszelf ontzettend moeilijk. Des te belangrijker om er op die manier naar te kijken dus!

 2. Heel mooi geschreven, en zo raak. Ik doe m’n best maar vind het toch moeilijk om minder hard of streng voor mezelf te zijn… laat staan mezelf complimenten te geven,
  EmilyLotus onlangs geplaatst…Ik wil ook mee doenMy Profile

  1. Het is ook niet makkelijk hoor, vaak zijn het net de allerkleinste dingetjes – jezelf moed inspreken, jezelf rust gunnen – die het makkelijker kunnen maken.

 3. Een heel goed idee en een mooi verwoord artikel 🙂 Ik ben het jaren geleden niet geweest en nu wel, leeft een stuk fijner kan ik je vertellen.

 4. Evolutionair geconditioneerd om hoge eisen te stellen? Nope. Dat is wat we vanuit onze omgeving krijgen opgelegd. Want als je volmondig instemt met een compliment wat je krijgt, omdat je bijvoorbeeld weet dat dat terecht is, dan … nou ja, je weet wel: dan ben je verkeerd bezig in de ogen van anderen.
  Realistisch zijn en voor jezelf zorgen is normaal. Dat heeft weinig te maken met lief zijn voor jezelf (want dan ben je juist eerder geneigd om jezelf slecht te verzorgen en niet goed bezig te zijn), maar meer met GOED voor jezelf zijn.
  Een lieve vriendin is vaak erger dan een eerlijke vriendin.
  Daenelia onlangs geplaatst…Roleplay story writingMy Profile

  1. Ik denk dat het maar net is hoe je ernaar kijkt. Ik vind het belangrijk om lief/goed voor jezelf te zijn en dat gaat hand in hand met eerlijkheid. Daarnaast klopt het dat we het door onze omgeving krijgen opgelegd om hoge eisen te stellen, maar dat is dus met de jaren ”normaler” geworden in deze maatschappij – dat bedoel ik vooral met dat het evolutionair zo gegaan is.

 5. Mooi geschreven, maar toch wel erg lastig om uit te voeren soms. 🙂
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Mijn hoofd en ikMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]