9200000047395299Mijn hand trilt als ik hem tegen de bakstenen muur druk voor de nodige houvast. Koude regendruppels, afkomstig uit een hemel die ik nooit eerder heb gezien, vallen venijnig scherp op mijn huid. Het kost moeite om op adem te komen, om me te oriënteren. Ik weet alleen dat de Vuurvogel werkt. Hij hangt rond mijn nek en gloeit nog na van de hitte van de reis. Ik heb geen tijd te verliezen. Ik weet niet of ik een paar minuten, slechts enkele seconden, of nog minder heb. Wanhopig doorzoek ik de onbekende kleren die ik draag: er zitten geen zakken in het korte jurkje of het glimmende jasje, maar er hangt wel een kleine handtas aan mijn schouder. Ik steek mijn hand erin, maar in plaats van een pen vind ik alleen lippenstift.

Eerste indruk

A Thousand Pieces Of You was een boek dat ik al meermalen voorbij had zien komen: op Goodreads en Facebook, op boekenblogs en eigenlijk zo’n beetje overal wel. Steeds weer had ik het gevoel dat het vast een heel mooi boek was, maar ik werd niet echt getriggerd om het te kopen, omdat ik al de geen Engelse boeken meer-afspraak had gemaakt met mezelf. Maar toen kondigde uitgeverij HarperCollins Holland groots aan dat ze het boek zouden vertalen, mét behoud van het omslag… en ik was verkocht. Toen ik gewapend met een VVV-bon van €20 naar Donner ging, wist ik niet hoe snel ik het boek in mijn armen moest sluiten. Ik begon er vrij snel mee, een beetje zenuwachtig maar vooral vol goede hoop. Ik verwachtte een superspannende rollercoaster van een verhaal, vol actie en epische gevechten in dimensies in een soort race tegen de klok. Dat was het niet helemaal. Het was beter.

Waar het over gaat

Marguerite is de dochter van twee geniale wetenschappers die niet alleen hebben ontdekt dat er meerdere dimensies zijn – een dimensie is een wereld waarin de geschiedenis op wat voor manier dan ook een beetje anders is gelopen – maar ook de Vuurvogel hebben uitgevonden, een medaillon waarmee het mogelijk wordt om tussen dimensies te reizen. Marguerite hield zich er eerst niet zo mee bezig, maar dat verandert wanneer haar vader wordt vermoord en familievriend en onderzoeksassistent Paul de hoofdverdachte is. Samen met haar andere vriend Theo reist Marguerite Paul achterna om haar vaders dood te kunnen wreken. Ze komen terecht in een versie van Londen waarin de technologie veel verder ontwikkeld is, in een versie van Rusland waarin de keizerlijke monarchie nooit is afgeschaft, in een wereld waarin de wetenschap verder is gevorderd en in een wereld waarin het wateroppervlak bizar snel is gestegen. Marguerite en Theo komen verschillende versies van zichzelf tegen, maar hun wegen worden ook vaker gescheiden dan hen lief is. Terwijl Marguerite steeds meer over Paul ontdekt, lijkt Theo een heel ander pad te bewandelen – en het is uiteindelijk de vraag om welk gevaar ze zich écht zorgen moeten maken.

Duizend stukjes van jou

Wat ik ervan vond

VERMOORD PAUL MARKOV. Dat was de zin, meteen op de eerste bladzijde al, die mij helemaal meesleurde in het verhaal. Blogger na blogger zegt het, en ze hebben allemaal gelijk: Claudia Gray stort je meteen midden in de actie waardoor je meteen niet meer kunt stoppen met lezen. Ik had het eerste hoofdstuk nog niet uit of ik was al in extase over de originaliteit, de fantasie, het sfeertje. Ik was bang dat het erg futuristisch en te zeer op sciencefiction gericht zou zijn, maar dat is helemaal niet waar. Het is eerder een soort magie, en ik weet niet hoe ze het heeft gedaan maar het is gewoon nog logisch en realistisch ook. Ik bedoel, meerdere dimensies, waarom niet?  Reizen tussen die dimensies, ach waarom ook niet? Het klinkt misschien overdreven, maar ik zal het je maar vast zeggen: na het eerste hoofdstuk was ik er al zo ongeveer van overtuigd dat dit mijn nieuwe lievelingsboek was. Is.

Nog iets waar ik bang voor was bij dit boek: dat het te ingewikkeld zou zijn, dat ik ergens af zou haken en het niet meer zou snappen. Maar hoewel het allemaal inderdaad vrij complex is, wordt het op geen enkel moment verwarrend: het is helder uitgelegd en ook nog eens op een leuke manier: je ontdekt eigenlijk samen met Marguerite hoe de vork in de steel zit met dimensies en dimensiereizen en dat werkt goed. Toegegeven: het gaat soms vrij snel en je moet wel zorgen dat je je hoofd erbij houdt: ik kon niet voorkomen dat ik sommige dingen een beetje vergat naarmate ik verder kwam in het verhaal. Maar de grote lijnen zijn prima te volgen, vooral doordat het allemaal zó onwijs goed neergezet is. De dimensies zijn volkomen realistisch en ook enorm karakteristiek: elke keer weer is het een verrassing waar Mag, Theo en Paul terechtkomen, elke keer weer genoot ik van het ontdekken van de dimensie. Man, wat heb ik het heerlijk gevonden om te lezen over Rusland… dat was mijn favoriete deel van het boek. De tweede helft, dimensie drie en vier, vond ik dan ook wat minder leuk omdat het toen wat ingewikkelder werd en de focus verschoof, maar ook dat deel van het boek vond ik ijzersterk. Het zijn allemaal zulke subtiele dingen eigenlijk, zulke kleine dingen in de geschiedenis waardoor toch alles is veranderd… dat fascineert me mateloos.

Wat ik heel positief vind aan het boek, is dat het allesbehalve een actieverhaal is. Ik dacht echt dat het een soort race tegen de klok zou worden, maar het gaat helemaal niet zozeer om de actie als wel simpelweg om de personages en de thema’s, het ontvouwen van de dimensies. Je wordt als lezer meegesleept door de fijne en vlotte schrijfstijl die nu eens heel grappig en dan weer bloedstollend spannend is, maar je wordt ook aan het denken gezet over wat er allemaal gebeurt en wat dat betekent. Stel dat het echt zou zijn, stel dat er echt meerdere versies van jezelf bestonden?

De personages zijn enorm kleurrijk en levendig: je sluit ze vanaf het eerste ogenblik in je hart en laat ze niet meer los – ik heb aardig wat NOOOOOO-momenten ervaren tijdens het lezen. Hoewel ik Marguerite meerdere keren heb verwenst omdat ze zich zo egocentrisch en wispelturig gedroeg, vond ik dat ook juist wel weer sterk omdat het perfect past bij hoe een meisje van haar leeftijd zich behoort te gedragen. En zeg nou zelf, als er twee jongens zijn die zo vurig van je houden, dan laat dat je echt niet onberoerd. Tegelijkertijd is ze ook mar gewoon een meisje en dat zorgt voor veel hilariteit – af en toe hangt ze de dramaqueen uit en tja, fantaseren over trouwen met prins William hoort er ook bij. Ik vond het heel boeiend om te lezen hoe de onderlinge relaties in elkaar zaten: de flashbacks wisselen de gebeurtenissen in het heden mooi af. Maar ook werd ik heel erg geïntrigeerd door de andere versies van Marguerite, Theo en Paul: hoe de ‘’echte’’ versies daar soms door werden meegesleept. Er bleven voor mij wel wat vragen over rondom die andere versies en hun leven, maar anders zou het ook te veel worden.

De verhaallijn vond ik op sommige punten wel wat voorspelbaar, maar in positieve zin: de puzzelstukjes vallen steeds sneller op hun plek en het is leuk om dat echt bewust mee te puzzelen. Wel had ik het idee dat er wat ‘’plotholes’’ waren: af en toe leken sommige lijntjes vergeten te zijn omdat het zo lang duurde voor ze weer werden opgepikt, alsof Gray het overzicht soms een beetje kwijt was. Toch is de plot wel heel sterk: het is typisch een boek waarin je continu wilt doorlezen, maar je wilt het absoluut niet uit hebben. De hoofdstukken eindigen soms met joekels van cliffhangers, waardoor die pace er wel in blijft, maar ik vond het wel heel verfrissend dat het boek zelf niet met een gigantisch open einde afsluit: zo wordt het wachten op deel twee iets draaglijker.

Conclusie

Duizend stukjes van jou is één van de beste boeken die ik ooit heb gelezen. Het heeft alle ingrediënten voor een magisch boek: personages die tot leven komen, een wereld die zo echt lijkt dat je er zo naartoe wilt, een schrijfstijl waarmee je door het boek vliegt, humor en spanning en romantiek die elkaar afwisselen en aanvullen… het is ijzersterk, magisch, fenomenaal en verbluffend. Ik heb ervan genoten en ben heel erg benieuwd naar de vertaling van deel twee!

Titel: Duizend stukjes van jou (A Thousand Pieces Of You)
Auteur: Claudia Gray
Serie: Firebird #1
Uitgeverij: HarperCollins Young Adult
Aantal bladzijden: 334
Verschenen: januari 2016
Genre: young adult sciencefiction
Beschikbaar als: paperback, ebook
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |

Waardering 5

You may also like...

4 Comments

  1. Ik had deze serie van mijn TBR geschrapt toen ik de onmogelijk lange lijst inkortte, maar ik denk dat ik hem tóch ga lezen!

    1. Haha ja zeker doen!!

  2. Wat kunnen meningen toch verschillen 😉

  3. Dit lijkt me een erg tof boek! Ik moet hem nog wel lezen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]