2900821584_031e17858b_o

Bron

Dromen, denken, doen: de drie manieren om iets voor elkaar te (proberen te) krijgen. Mensen krijgen tegenwoordig al snel het etiket van een van deze drie dingen opgeplakt: ze zijn een doener, een denker of een dromer. Ik ben altijd wel het meest een denker geweest: analyseren, brainstormen, nadenken, strategisch aanpakken. Maar de laatste tijd heb ik ontdekt dat het gat tussen dromen en doen nog behoorlijk groot kan zijn. Plannen maken om iets te gaan doen is namelijk heel gemakkelijk, uitwerken hoe je dat wilt gaan doen ook… maar het echte doen is vaak niet zo makkelijk.

Het beste voorbeeld daarvan heeft te maken met school: rond het eind van het blok en het begin van een volgend blok zit ik altijd boordevol plannen om het in dat komende blok anders aan te pakken. Efficiënter huiswerk maken, eerder beginnen met studeren, anders leren, andere aanpak bij het uitvoeren van opdrachten of het aanleggen van dossiers, noem het maar op. Ik heb dan helemaal in mijn hoofd zitten hoe ik het wil doen: samenvatten direct nadat we de stof hebben behandeld bijvoorbeeld, of efficiëntere planningen maken. Meestal lukt dat ook wel, maar het is toch vaak lastig om het dan vast te houden. Vaak blijkt dat het veel lastiger is om te blijven doen dan te gáán doen. Ook met to-dolijstjes is dat zo: ik kan tien dingen inplannen op een dag, maar mijn gevoel voor tijdsduur is best slecht en daardoor is het vaak veel lastiger om daadwerkelijk alles af te krijgen.

Dromen is gemakkelijk. Als ik ’s avonds in bed lig en plannen maak voor de volgende dag, is het gemakkelijk om ervan uit te gaan dat ik genoeg energie en genoeg tijd zal hebben voor alles. Wanneer ik wakker word en me niet zo fit voel, is die droom eigenlijk meteen verdwenen. Doen is ook makkelijk: gewoon ervoor gaan, beginnen met die to-do lijst en de punten afwerken, zo efficiënt mogelijk en met zo min mogelijk afleiding. Maar dat pleegt vaak een aanslag op mijn energie, of op hoe ik me voel. Denken, dat is de beste strategie. Realistisch nadenken over hoeveel tijd iets kost en hoe belangrijk iets is: lijstjes maken naar prioriteit, niet naar lukrake volgorde. Niet flippen als iets niet lukt, gewoon doorschuiven of aanpassen. Eerst dromen, daarna denken en dan pas doen.

You may also like...

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]