Naast boeken recenseren vind ik het, zoals jullie waarschijnlijk al gemerkt hebben, ook enorm leuk om te schrijven over de boekenwereld, boekennieuws en bloggen over  boeken. Vandaag wil ik dan ook een aantal tips op een rijtje zetten gebaseerd op dingen die voor mij heel erg efficiënt of juist niet efficiënt zijn gebleken, in de hoop dat jullie er ook weer iets aan hebben!

Deze dingen moet je als boekblogger het liefst WEL doen…

 • Je recensies goed onderbouwen | Auteurs en uitgevers, maar zeker ook lezers hebben het meeste aan goed onderbouwde recensies. Beschrijf je mening over het boek in minstens twee of drie alinea’s en probeer echt de diepte in te gaan met het waarom!
 • Letten op je woordenteller | Ik vind dit zelf nog erg lastig, maar hele lappen tekst zijn niet per se bevorderlijk voor je bezoekerscijfers. Ik probeer niet meer dan 1000 woorden te gebruiken bij een recensie en rond de 800 bij een lopend stuk. Daarnaast is het ook goed om een minimum in de gaten te houden, om terug te voeren op het punt hierboven: te weinig woorden is ook niet goed, dus streef naar bijvoorbeeld minimaal 300 woorden (feitelijke info en citaten niet meegerekend).
 • Citaten gebruiken | Je kunt kiezen voor het eerste stukje van het boek, zoals ik doe, of speuren naar een mooi fragment dat het boek goed vertegenwoordigt en dat gebruiken, maar het is altijd positief om citaten te gebruiken: zo geef je je lezers écht een kijkje in het boek.
 • Je feiten checken | Enorm belangrijk voor je geloofwaardigheid! Heeft de auteur een ingewikkelde naam, zorg er dan voor dat deze juist gespeld is. Maar ook dingen als jaartallen, namen en leeftijden van personages, chronologie en achtergrondinformatie moet gewoon echt kloppen, anders ga je nogal onderuit.
 • Zelf foto’s maken | Ik krijg regelmatig complimenten over de foto’s die ik maak en dat is natuurlijk onwijs leuk om te horen! Het is daarom altijd een goed idee om de foto’s van je boeken zelf te maken, dat hoeft niet perfect te zijn maar het geeft je stukjes net dat beetje extra flair.
 • Zelf samenvatten | In mijn optiek werkt het altijd heel goed om zelf een samenvatting te schrijven van het verhaal: dat maakt het persoonlijker en als je het goed aanpakt, kan het je recensie een mooie diepe laag geven.
 • Iets unieks bieden | Je kunt gewoon boeken in het algemeen recenseren, maar het werkt ook heel goed om een niche te vinden, bijvoorbeeld door jezelf als expert op te stellen op het gebied van historische romans of New Adults. Zo definieer je jezelf en trek je een gericht publiek!

Schrijven

Dingen die je als boekblogger beter NIET kunt doen…

 • Dubbele samenvattingen gebruiken | Iets wat ik een beetje vervelend vind is als bloggers de flaptekst van een boek gebruiken als samenvatting en vervolgens ook nog zelf gaan parafraseren waar het over gaat. Dat is heel erg dubbelop: kies voor het een of het ander, maar niet allebei. Je kunt het wel in je beoordeling verwerken, maar liefst niet in een aparte alinea…
 • Spoileren | Natuurlijk kan het in sommige gevallen niet echt anders, bijvoorbeeld bij het recenseren van vervolgdelen uit een serie. Maar probeer het geven van spoilers toch zoveel mogelijk te voorkomen: mijn truc is om in je samenvatting nét iets meer te vertellen dan de flaptekst verraadt: dan zit je eigenlijk altijd goed!
 • De auteur of uitgeverij ophemelen | Hartstikke leuk als je persoonlijk contact hebt gehad met een uitgever of schrijver, maar het heeft niet heel veel zin om daar in je recensie enorm positief over te zijn. Vermelden is prima, maar als je het teveel aandacht geeft kan het toch een beetje slijmerig overkomen en dat wil je niet.
 • Teveel promoten | Je artikelen onder de aandacht brengen is prima, maar ken je grens! Kies er bijvoorbeeld voor om één keer per dag op elk van je sociale netwerken een linkje te plaatsen en doe het dan vooral op een originele manier, zodat je mensen echt triggert om te klikken. Vermijd tekstjes als heb je vandaag al op mijn blog gekeken en check nu mijn nieuwe update! Want dat verleidt niet echt.
 • TE persoonlijk of TE zakelijk zijn | Je moet als het ware een balans proberen te vinden tussen deze twee: als je te persoonlijk bent, weten mensen eigenlijk niet of zij het wel leuk zouden vinden, want zij zijn jou niet. Maak je het te zakelijk, dan weten mensen juist weer niet voor wat voor personen het boek een aan- of afrader is en te zakelijke teksten lezen vaak ook niet zo prettig.
 • Alleen maar recensie-exemplaren lezen | Het is natuurlijk super dat uitgevers jouw recensies waardevol vinden, maar pas op dat je blog niet te commercieel wordt door de grote hoeveelheid recensies van dit soort boeken. Blijf ook vooral boeken kopen, lenen en lezen omdat je ze zelf leuk vindt, ook al zijn ze dan wat ouder of minder bekend. Dat kunnen juist pareltjes zijn waarvoor uitgevers je dan weer dankbaar zijn!

Wat vind jij vooral belangrijk bij een boekenblog?

You may also like...

9 Comments

 1. Zelf zou ik echt max tot 700 woorden gaan voor een blogrecensie.. Meer lezen mensen gewoon niet (of maar deels). En wat betreft twee keer een samenvatting.. Tja.. dat is lastig. Want heel veel achterflappen kloppen namelijk niet als samenvatting, dus een korte samenvatting erbij vind ik prima kunnen, mits het gewoon verwerkt is in een lopende tekst.

 2. Interessant! In de meeste dingen kan ik me wel vinden, hoewel ik het echt moeilijk vind om een soort van ‘professionele’ recensie te schrijven. Ik wil schrijven over de boeken die ik lees omdat ik het leuk vind, en wat minder om alles goed te onderbouwen en schrijvers feedback te geven. Maar ik vind het juist leuk om verschillende soorten recensies te lezen bij verschillende bloggers. De één meer onderbouwd, de ander meer persoonlijk.

 3. Met de meeste punten ben ik het helemaal eens, vooral de laatste over recensie-exemplaren. Ik vind het jammere aan blogs die enkel recensie-exemplaren behandelen dat je heel erg de persoonlijke smaak van de blogger mist. En aangezien recensies van dergelijke boeken op heel veel sites verschijnen – uitgeverijen delen nou eenmaal graag boeken uit – gaat dit ook ten koste van de originaliteit van de blog.

 4. Dat van die dubbele samenvattingen vind ik ook altijd heel irritant. Meestal stop ik gelijk al met lezen. Wat ik inderdaad ook belangrijk vind is dat de mening goed onderbouwt wordt en dat het niet te persoonlijk of zakelijk wordt. Zelf probeer ik het woordje ‘ik’ maar een paar keer te verwerken in een recensie. Toch komen lezers naar een blog omdat ze benieuwd zijn naar de mening van de blogger, daarom probeer ik af en toe wel het persoonlijke erin te verwerken. Zolang het maar niet te veel wordt.

 5. Mijn recensie zijn vrij persoonlijk, toevallig besloot ik gisteren dat ik toch echt wat meer over de inhoud van boeken wil zeggen, en ook een soort korte samenvatting. Voor de rest heb ik het HEEL uitgebreid over wat ík van het verhaal vond, en wat ík van de personages vond!

 6. Ik vind de persoonlijkheid in een recensie juist wel erg belangrijk, want het gaat over de ervaring van de lezer, vind ik 😉

 7. […] is weer een heel eind gezakt, maar toch kan het nooit kwaad om nieuwe inspiratie op te doen. Vivian schreef op haar blog een stuk over do’s en don’ts voor boekbloggers. In heel veel dingen kon ik me wel […]

 8. Handig lijstje! Gelukkig hou ik me overal wel aan 🙂 Alleen denk ik dat mijn recensies toch meer naar de persoonlijke kant gaan. Dat is echter de reden waarom ik ben gaan bookbloggen: om mijn gevoelens en ervaringen van de boeken die ik heb gelezen kwijt te kunnen, dus zal er niet gauw iets aan veranderen 😉

  1. Dat is ook zeker niet nodig: juist die persoonlijke tintjes kunnen je recensies heel sterk maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]