Leven

Doelen voor december: minder streng zijn, rustmomenten en prioriteiten

Doelen

Bron beeld

December is altijd mijn lievelingsmaand geweest: ik hou van de winterse taferelen, van de kou en van sneeuw (zolang ik er niet doorheen hoef) van knus binnen zitten, warme kleren en winterjassen, van handschoenen en mutsen en stamppot en de verwarming die aanslaat en het winterdekbed. En ik hou natuurlijk van de feestdagen, van de geur van oliebollenkramen, van kerstliedjes en kerstfilms die op tv en op Netflix voorbij komen, van kerstafleveringen van Friends en van plannen maken voor kerst. Kortom: ik hou van december! Tegelijkertijd vind ik het altijd zo bizar dat het de laatste maand van het jaar is: over slechts een maandje hebben we het al over goede voornemens en moeten we een 6 gaan schrijven terwijl we net gewend waren aan de 5. Maar goed, zo ver is het nog niet helemaal: eerst nog de doelen voor december!

Doelen voor november

In november stelde ik mezelf een klein aantal doelen en ik denk dat ik wel kan zeggen dat ik ze gehaald heb, yay!

 • Weer gaan schrijven | Ik weet nog niet helemaal zeker of dit nou echt is gelukt. Jazeker, ik ben begonnen met mijn nieuwe roman en het voelt goed om er weer mee bezig te zijn: ik leer dingen over mijn schrijfproces en ik geniet er als vanouds van. Maar tegelijkertijd begint het ook te kriebelen om mijn historische roman weer op te pakken – mede door een historische roman die ik onlangs heb gelezen en die zich precies afspeelt in de tijd waar ik gebleven was – en lukt het schrijven nog niet zoals ik het graag zou willen. Ik wil namelijk graag elke dag eventjes kunnen schrijven, een (half) uurtje bijvoorbeeld, zodat ik steeds wat woorden eraan kan breien. Ik merk echter dat ik pas de rust heb om echt te gaan schrijven als ik verder niets hoef te doen, dus als alles voor school gelukt is, als het niet te laat op de avond is – dat ik dus eigenlijk naar bed moet – en vooral als mijn beide blogs voorzien zijn van een voorraad artikelen voor de komende dagen. Het bloggen heeft eigenlijk gewoon veel meer prioriteit gekregen en dat wist ik, maar ik wilde graag dat het schrijven weer net zoveel prioriteit zou krijgen. Blijkt wel dat dat niet echt zo werkt: bloggen is belangrijker voor me. En dat geeft eigenlijk helemaal niet, maar daardoor lukt het schrijven minder goed en daar kan mijn perfectionistische stemmetje niet zo goed tegen. Maar feit blijft: ik ben weer gaan schrijven, dus dit doel is behaald! Verder modder ik gewoon lekker aan, dat is juist het fijne: het hoeft allemaal niet per se, ik kan het lekker op mijn manier doen.
 • Meer lifestyleartikelen schrijven | Ik heb even gekeken naar de kalender van november en ik denk dat dat wel zo ongeveer is gelukt. Ik schreef over balans, over studeren met een chronische ziekte, over Eline Vere en verder vooral over persoonlijke dingen. Ik vind het fijn om over lifestyle te schrijven, maar ook om gewoon te schrijven over wat me bezighoudt want dat is toch het belangrijkste.
 • Het eerste deel van mijn stage afronden | Yep, gelukt! Ik heb vorige week mijn dossier van het eerste blok ingeleverd met daarin een lesvoorbereiding en –verslag met reflectie, evaluatie van mijn begeleider en een logboek. Een beoordeling heb ik nog niet gehad, maar ik ga ervan uit dat dat niet lang meer zal duren.

Doelen voor december

De komende maand wil ik er zeker van zijn dat ik 2015 goed afsluit én een fijne basis kan leggen voor het nieuwe jaar: januari van dit jaar begon namelijk niet heel goed omdat mijn gezondheid toen nog op een dieptepunt was, dus ik wil graag zorgen dat ik 2016 goed kan beginnen. Mijn centrale doel is daarom simpelweg de balans behouden en aangezien dat niet het meest concrete doel is, heb ik een paar subdoelen bedacht!

 • Meer rust nemen | Heel belangrijk! Ik mag dan veel energie hebben, ik weet ook dat het enorm belangrijk is om mijn rust te pakken. Dat lukt nu al redelijk doordat ik bij het thuiskomen van school of stage meteen een paar uurtjes op bed ga liggen en dat wil ik in ieder geval vasthouden. Maar ook: ’s avonds niet later dan 8 uur naar bed gaan en niet later dan half 12 het licht uitdoen. Ik moet daarin echt een beetje beter voor mezelf leren zorgen.
 • Goed op de draaglast letten | Van het weekend maakte ik eens een overzichtje van hoeveel uur ik per dag van de week eigenlijk in touw ben: dat zijn de uren dat ik op school of stage ben, maar ook de uren die ik besteed aan studeren als ik thuis ben. Ik heb nu besloten dat ik niet meer dan 3 uur op zo’n thuis-dag aan school mag besteden en ik wil ook echt goed in de gaten houden dat ik daar niet overheen ga. Er moet genoeg tijd overblijven om te rusten.
 • Eén dag complete rust per week | Dit wordt een lastige denk ik, maar wel heel belangrijk: ik merk gewoon dat ik één dag per week absolute rust nodig heb. Dus geen verplichtingen voor school of stage, maar lekker een dag doen waar ik zin in heb: lezen, schrijven, bloggen of lekker buitenshuis iets gaan doen. Ik wil proberen om steeds één van de weekenddagen daarvoor uit te trekken, ook heel erg afhankelijk van hoe ik me steeds voel. Ik ga hierdoor waarschijnlijk wel achterlopen met school omdat ik best veel moet doen, maar ik hoop dat ik dat tot het minimum kan beperken en in de kerstvakantie vooruit kan werken.
 • Prioriteiten stellen | Hele belangrijke, en ook nog een hele lastige. Wat school betreft probeer ik in een vaste volgorde te werken: wat het eerste af moet, is het belangrijkste. Ik merk dat het gemakkelijk gebeurt dat ik toch nog even wil bloggen of toch nog even dat ene voor school wil doen terwijl mijn lijf eigenlijk nee zegt. Ik weet dat ik er niets, echt niets mee opschiet als ik verder ga dan ik kan gaan, dus juist dat stellen van prioriteiten is onwijs belangrijk: nee, ik wil nu echt even gewoon relaxed een paar stukjes schrijven want mijn hoofd loopt om. Of: nee, ik ga nu gewoon op bed liggen en lekker niksen want dat is waar mijn lijf om vraagt. Maar ook: ik ga nu aan een andere studietaak werken dan de bedoeling was, want deze is belangrijker en/of lukt me beter met de energie die ik nu heb. Of: ik ga nu gewoon alleen de samenvatting van de opgegeven tekst doorlezen en dan vat ik de boel wel samen als ik me beter en fitter voel.
 • Bijtijds aan de bel trekken | Ik vergeet wel eens dat ik best gebruik mag maken van de versoepelingen die ik tot mijn beschikking heb. Het geeft niet als ik een keer mijn huiswerk niet heb gedaan, het geeft niet als ik een keer niet naar stage of college kan en het geeft niet als ik er een keer bewust voor kies om thuis te blijven of niets te doen omdat mijn lijf daarom vraagt. Maar ook: het is zo onwijs belangrijk om mezelf echt goed in de gaten te houden en aan de bel te trekken als ik merk dat het niet meer gaat. Als het toch te veel vakken blijken te zijn of als ik extra tijd nodig heb voor het een of ander of whatever.
 • Vooruit werken met mijn blog | Bloggen komt op een iets lager pitje te staan als ik het onwijs druk heb met school en dat is op zich prima, maar ik wil ook graag het gevoel hebben dat het goed gaat met mijn blog én ik geniet er enorm van om er echt tijd voor uit te trekken en er bewust mee bezig te zijn, mét energie. Met andere woorden: ik wil af en toe gewoon een middag de tijd kunnen nemen om te bloggen en vooruit te werken zodat ik er daarna weer wat relaxter tegenover sta. Hopelijk gaat dat in de kerstvakantie bijvoorbeeld lukken.
 • Minder streng voor mezelf zijn | Bij de opdracht om één of meerdere hoofdstukken te lezen, geef ik mezelf meteen de opdracht om die hoofdstukken samen te vatten – terwijl ik me daarmee alleen maar meer gedoe op de hals haal, het kost namelijk veel meer tijd en energie. Voor mijn energie én gemoed is het gewoon veel fijner als ik een andere afspraak met mezelf maak: ik ga gewoon de tekst lezen en eventueel markeren, desnoods terwijl ik op bed lig en desnoods terwijl ik wat aantekeningen maak, en het samenvatten komt later wel. Of: gewoon alleen de samenvatting in het boek doorlezen van de hoofdstukken en dan later uitgebreid doorwerken. Dat mag ook best – sterker nog, dat is veel beter. Dus… dat ga ik proberen, om wat minder streng te zijn.

Wat zijn jullie doelen voor de komende maand?

You may also like...

5 Comments

 1. Mooie doelen weer Vivian. En ik hou je ook in de gaten op Facebook hoor. Heb een aantal heerlijk positieve berichten voorbij zien komen, top!

  Het gaat bij mij wel steeds beter, luisteren naar mijn lijf. Maar als ik dan weer in een situatie kom waarbij mijn enthousiasme overheerst, dan drijf ik mezelf toch weer tot het uiterste. En als ik dan die grens over ga, ga ik aan mezelf twijfelen.
  Aan de ene kant wil ik m’n rust pakken en aan de andere kant vind ik het moeilijk die te nemen en aan te geven dat het even genoeg is.

  Fijne decembermaand!
  Kimberley onlangs geplaatst…Ieders eigen smaakMy Profile

 2. Mijn handschrift verbeteren zodat ik het zelf weer kan lezen! Dus elke dag verspreid over de dag 20 minuten oefenen! En een paar handgeschreven brieven versturen 🙂
  Karen Mee onlangs geplaatst…De gehandicapt-kind-bomMy Profile

 3. Zo leuk om te lezen dit soort dingen altijd! Je hebt een heleboel doelen voor december maar veel hebben wel te maken met juist niet te veel doen zeg maar, dus ik denk dat dat je allemaal wel moet gaan lukken!
  Linda onlangs geplaatst…Make it a december to rememberMy Profile

 4. Mooie doelen Vivian! Mijn doelen zijn om meer te gaan sporten (minimaal 2x per week), gezond te eten (behalve met kerst en sinterklaas haha!!) en niet zoveel stress te hebben voor mijn studie (moeilijk moeilijk, maar het moet mogelijk zijn!)

 5. Meer rust en minder streng voor mezelf zijn zeker 2 punten waar ik ook mee bezig ben 🙂 Leuk om je lijstje te lezen en succes ermee!
  Sas onlangs geplaatst…Dit was November. Hallo December!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]