2016 doelen en dromen

HAPPY NEW YEAR allemaal! Gisteren keek ik terug op de mooie hoogtepunten uit 2015 en de lessen die ik heb geleerd en kwam ik tot de conclusie dat het eigenlijk best een mooi jaar is geweest, met veel magische momenten en waardevolle inzichten. Vandaag is het de eerste bladzijde van een gloednieuw boek van 366 bladzijden en dus is het tijd om eens te gaan bepalen wat er zoal in dat boek moet komen te staan!

Wat gaat er gebeuren in 2016?

Ik heb zeker redenen om aan te nemen dat 2016 weer een mooi jaar gaat worden: het gaat goed met mijn gezondheid, ik zit lekker in mijn vel, heb een fijn zelfbeeld en eigenlijk zou niets me in de weg moeten staan van een topjaar. De realiteit is natuurlijk wel ietsjes anders: je weet gewoon nooit hoe het gaat lopen en ik heb ook echt geen idee wat voor capriolen mijn lijf uit gaat halen, maar ik hoop echt van harte dat mijn gezondheid niet weer zal verslechteren. Verbeteren hoeft niet eens per se, want eigenlijk gaat het nu al top, maar ach…  we wachten gewoon af.

In ieder geval wordt 2016 het jaar van het concert van Adele en de bruiloft van mijn zus, twee best wel grote happenings waar ik ontzettend naar uitkijk. Het wordt misschien wel het jaar waarin ik een hoogtepunt bereik met het beter leren lopen en ik hoop dat het een jaar wordt waarin ik me enorm kan ontwikkelen als docent, misschien wel met een stage in een nieuwe tak van het vso. Het zal een jaar zijn met ups en downs, pieken en dalen, en ongetwijfeld veel mooie en waardevolle momenten!

Doelen waarmee ik 2016 tegemoet ga

Ik ben niet meer echt zo’n fan van goede voornemens, want volgens mij zijn ze gewoon altijd min of meer gedoemd te mislukken. Je vergeet ze na de eerste week van januari of geeft het gewoon op omdat het ‘’toch niet gaat lukken’’ en bovendien vind ik een beetje dat je hoe dan ook altijd opnieuw kunt beginnen, dat het daar niet per se 1 januari voor hoeft te zijn. Mijn voornemens noem ik dus geen voornemens, maar doelen: geen drastische veranderingen of rigoureuze ik stop met-gedachten, maar gewoon dingen die ik wil gaan doen omdat ik ervan overtuigd ben dat ze mijn kwaliteit van leven zullen opwaarderen. En dan voornamelijk in de vorm van gewoonten, want doelen werken alleen als je er écht mee aan de slag gaat op een regelmatige basis. Dat is het idee!

Met welke doelen wil ik in 2016 aan de slag gaan?

Vaker nagellak dragen

Ik heb echt een onuitputtelijke voorraad nagellak waar ik veel te weinig mee doe terwijl ik weet dat het mooi en verzorgd staat en terwijl ik ook weet dat het helemaal niet zo’n gedoe is (dat is een excuusje van mij). Mijn goede gewoonte is dan ook om vaker mijn nagels te lakken en de lak dan minstens een week gewoon te laten zitten. Kan ik er ook meteen achter komen welke lakjes wel en welke echt niet professioneel zijn voor stage.

Mijn financiën beter bijhouden

Ik wil heel graag wat minder onnodige dingen kopen, wat meer sparen en wat beter zicht houden op mijn financiële administratie, want het feit dat ik soms gewoon niet weet wat er binnenkomt en wat er weer uit gaat vind ik niet fijn. Dus: ik wil het steevast gaan opschrijven als ik geld heb uitgegeven of gekregen en wat voor impact dat heeft op mijn saldo. Ik heb al aardig zicht op de totaalbedragen, maar nu nog het bijhouden.

Meer mindful zijn

En dan wel op een hele simpele manier: een notitieboekje, gewoon mijn huidige bullet journal waar van alles en nog wat in staat, waar ik elke dag in bijhoud hoe ik me voel, wat de fijne en minder fijne dingen waren, waar ik dankbaar voor ben, wat ik gedaan heb… gewoon zodat ik wat meer bezig ben met de hoogtepunten en wat er eigenlijk allemaal gebeurt, omdat ik het altijd heel fijn vind om dat terug te lezen.

Minder streng voor mezelf zijn

Dit is er eentje waarvan ik het lastig vind om er echt een gewoonte voor te formuleren, maar ik doe mijn best. Ik heb het afgelopen jaar gemerkt dat ik echt snel geneigd ben om mezelf dingen op te leggen die eigenlijk helemaal niet hoeven. Ik ben te streng voor mezelf als het gaat om studeren: ik wil alles tot in de puntjes samenvatten en dat het liefst ook week voor week bijhouden terwijl ik weet dat dat meer werk is dan ik aankan en dat zorgt weer voor compleet onnodige stress. Ik ben streng voor mezelf als ik vind dat ik moet bloggen omdat er geen dingen meer ingepland staan en ik ben streng voor mezelf als ik een boek op een bepaalde datum uit wil hebben. Dat streng zijn moet een beetje overboord gaan: ik ga wat nieuwe dingen uitproberen wat het studeren betreft (geen samenvattingen meer maken, maar zorgen dat ik de kern van de stof echt goed begrijp) en ik moet mezelf er wat vaker aan herinneren dat ik niet voor niets al die ondersteuning heb, dat ik daar ook best gebruik van mag maken. Ik hoef geen drie lessen op een ochtend te geven, want ik weet dat ik daarna uitgeput ben en dat de voorbereiding van die drie lessen me zelfs al uitput. Ik moet eigenlijk leren net zo begripvol en meegaand voor mezelf te zijn als anderen voor mij zijn. Dat is een goeie! Tegelijkertijd denk ik ook dat ik op die manier beter kan functioneren omdat ik meer inzicht krijg in wat ik echt aankan en hoeveel. Doei uitstelgedrag!

Liever voor mezelf zijn

Dat betekent: meer rust nemen, dat vooral. Ik heb nu besloten dat ik voortaan gewoon na het avondeten, zo rond 18:00, rechtstreeks naar bed wil om dan lekker een paar uurtjes te lezen. En ik moet nu écht maar eens eerder gaan slapen: uiterlijk om 23:30 de lamp uit. Ik heb echt geen idee of het me gaat lukken, maar ik weet wel dat ik het graag wil en dat ik het ook nodig heb. Maar ook: vaker nagaan wat ik echt wil in plaats van wat ik wil willen, om het zo maar te zeggen, want daar gaat het vaak mis: mezelf voorhouden dat ik zus wil terwijl mijn gevoel zegt dat ik eigenlijk zo wil. Vaker naar dat gevoel luisteren dus.

Socialer zijn

Ik heb hier afgelopen jaar al wel een begin mee proberen te maken, maar vind het nog steeds erg lastig. Ik weet wel, zeker nu ik een boekenblog heb, dat ik het heel graag wil: er vaker op uit gaan met mensen met dezelfde interesses en op dezelfde golflengte, gewoon om lekker te kletsen en samen te zijn en dingen met elkaar te delen. Ik vind het altijd heel lastig vanwege mijn gehoor en het feit dat ik eigenlijk steeds van iemand afhankelijk ben, maar ik heb me ook gerealiseerd dat ik me daar helemaal niet door moet laten tegenhouden… want dan beperk ik mezelf nóg meer en dat wil ik juist niet. Dus, nieuwe gewoonte: op school en stage een beetje contact proberen te maken en mijn ogen openhouden voor leuke events en dingen waar ik naartoe kan. Naartoe wil. Écht wil. Zonder smoesjes.

Dit zijn ook meteen de doelen voor januari, dus volgende maand ga ik hier al een beetje op terugkijken en het lijkt me leuk om elke maand op deze manier in de gaten te houden hoe het precies gaat. Sowieso heb ik nog wat andere plannetjes voor mijn blog, maar daar ga ik morgen meer over vertellen!

Welke doelen of voornemens hebben jullie voor 2016?

You may also like...

2 Comments

  1. Mooie doelen meid! Ik heb eigenlijk geen doelen voor het nieuwe jaar. Ik wil in ieder geval mijn diploma halen en verder zie ik wel wat er op mijn pad komt.
    Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Een jaar vol gelukMy Profile

  2. Wat een prachtige doelen meis en ik gun het je meer dan ooit dat je al deze doelen gaat behalen in 2016. En goed dat jij je realiseert dat je meer rust moet nemen en hiervoor ook je best gaat doen, you go girl!
    Deisy onlangs geplaatst…Dit waren mijn doelen voor 2015 (+ resultaten)My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]