Ja… leesdoelen. Ik heb er een bijzondere relatie mee. Aan de ene kant kunnen ze me heel erg inspireren en motiveren om meer te lezen en dat lezen in een bepaalde richting te sturen, maar aan de andere kant neigen ze voor mij ook heel snel naar druk en een ‘’waar ben ik eigenlijk mee bezig’’-gevoel. Toen ik mijn artikel over leesdoelen voor 2018 terugzocht, moest ik even glimlachen: het afgelopen jaar had ik namelijk niet echt leesdoelen. Ik had zelfs geen aantal boeken dat ik wilde lezen, terwijl ik mijn doel op Goodreads uiteindelijk toch op 70 zette (en niet haalde). Ik wilde geen reading challenge die aan een jaar gebonden was: het enige doel dat ik echt had was om een uitgebreider leesdagboek bij te houden en dat is prima gelukt. En dat gebrek aan leesdoelen heeft me eigenlijk onbewust geïnspireerd om het dit jaar ook weer zo te doen.

Geen ‘’a book…’’-challenge

In december zag ik ze alweer volop voorbij komen op boekenblogs: de leesuitdagingen waar mensen zich in het nieuwe jaar mee bezig wilden houden. Mijn zus is één van die lezers die dat graag doet, en aan de ene kant vind ik dat heel leuk: het is uitdagend en interessant en wie weet wat je allemaal tegenkomt. Maar als ik al bij voorbaat tegen een bepaald item op zo’n lijst zit aan te hikken omdat het me gewoon totaal niet aanspreekt – een strip of scenario bijvoorbeeld – dan werkt het voor mij niet. Ik wil gewoon lezen wat ik leuk vind en maak je geen zorgen, ik ga heus mijn comfortzone wel eens uit – maar dat doe ik dan op mijn eigen voorwaarden.

60 boeken

Oké, zo’n lijstje met ‘’a book…’’-achtige items ging het dus niet worden. Daar was ik ook al vrij snel uit. Ik wilde wel weer een aantal hebben voor mijn leesuitdaging: dat vind ik gewoon leuk om min of meer naartoe te werken en te zien waar ik uitkom. Aangezien ik in 2018 63 boeken las, besloot ik de teller voor dit jaar op 60 te zetten: ik verwacht dat ik over een paar maanden, wanneer ik afgestudeerd ben, wel flink wat meer vrij heb en dus ook meer ga lezen, dus ik ben heel benieuwd hoeveel boeken het uiteindelijk worden, maar die 60 is gewoon een streven. Ga ik me verder niet bewust mee bezig houden.

Wat ik eigenlijk echt wil

Goed, dat hebben we: ik daag mezelf uit om 60 boeken te lezen, al is het niet écht een uitdaging want ik zie wel waar het schip strandt. Maar wil ik dan überhaupt wel een uitdaging? Wil ik mezelf bijvoorbeeld uitdagen om series te lezen, of alles van een bepaalde auteur, of een bepaald genre? En toen kwam het langzaamaan bij me op: ik wil eigenlijk gewoon eindelijk eens toekomen aan de boeken die ik al heel lang wil lezen. Boeken waar ik onwijs benieuwd naar ben omdat ze me onwijs goed lijken. Boeken die al behoorlijk lang in mijn kast staan.

De ”to read in 2019”-lijst

En dus maakte ik een lijst van rond de 60 boeken die in die categorie vallen. Een to read in 2019-lijst. Wat daarop staat? Van alles. Van Truth or Dance van Chinouk Thijssen tot Hof van doorns en rozen van Sarah J. Maas. Van de Lunar Chronicles van Marissa Meyer tot Wat als dit het is van Becky Albertalli en Adam Silvera. Van Het verhaal van de dienstmaagd van Margaret Atwood tot Everless van Sara Holland. Van de Potterboeken van Rowling tot de Vuurvogel-saga van Claudia Gray. Er staat heel veel op. Ook boeken die in de komende maanden gaan verschijnen.

Gaat dat lukken?!

Nu is het ding een beetje dat ik geen idee heb in hoeverre het gaat lukken om met deze lijst te werken. Sinds ik de lijst heb gemaakt merk ik wel dat ik meer bezig ben met de boeken die daarop staan en dat ik er ook echt naar uitkijk om die boeken op te pakken. Ik heb zelfs al bedacht dat ik de boeken waar geen ebook van is, bewaar voor de zomer omdat ik dan buiten kan lezen en minder last heb van mijn slechtziendheid. En het is ook zo dat ik in mijn hoofd al een soort van uitgestippeld heb wat ik wil gaan lezen zodra ik klaar ben met de boeken die ik nu lees. Maar tegelijkertijd ontketent het ook gedachten aan alle boeken die niet op de lijst staan maar die ik óók vet graag wil lezen…  tja.

Toch geen plan?

Met andere woorden? Ik heb een lijst met boeken die ik dit jaar wil lezen, maar misschien dat ik die straks halverwege het jaar al vergeten ben. Ik heb eigenlijk niet echt een plan wat lezen betreft, daar komt het een beetje op neer – en dat vind ik eigenlijk wel prima. Ik wil in ieder geval heel graag wat meer lezen van de boeken die al vet lang in mijn kast staan, en de lijst helpt me daar misschien wel een beetje bij. Maar verder… verder zie ik het wel. Misschien ga ik het toch wel per auteur of per serie of per genre lezen. Misschien lees ik uiteindelijk wel heel andere boeken dan op die lijst.

Minder boeken kopen

Wat ik in ieder geval wel wil doen, is minder boeken kopen. Ik heb nu met mezelf afgesproken dat ik per maand één boek in de boekhandel mag kopen, bijvoorbeeld tijdens een leesclub. Op ebooks kopen heb ik geen rem gezet, want dat wil ik gewoon kunnen doen om de boeken die ik wil lezen toegankelijk te maken voor mezelf, maar ik wil ook wel een beetje proberen om wat ebooks betreft de exemplaren te lezen die ik al heel lang heb. En misschien ook een beetje proberen om meteen te gaan lezen zodra ik een boek heb gekocht.

Doel: toekomen aan wat ik wil lezen

Dus. Het leesdoel voor 2019 is dat er eigenlijk geen leesdoel is. Het beoogde aantal is 60, maar misschien worden dat er wel meer of minder. Ik heb een lijst met boeken die ik graag zou willen lezen, maar misschien verandert die lijst nog wel. Eigenlijk wil ik gewoon graag toekomen aan de boeken die ik al heel lang écht graag wil lezen en geef ik mezelf de vrijheid om te lezen wat ik ga lezen en ben ik heel benieuwd welke boeken dat worden. Ik laat me verrassen dit jaar. Logica zit er misschien niet echt in, maar ach. Ik vind het wel best.

Heb jij een leesdoel voor dit jaar?

You may also like...

2 Comments

  1. Haha! Zelf heb ik ook geen leesdoel. Op het moment dat ik weer een boek uit heb bedenk ik wat het volgende boek gaat worden.

  2. Haha! Zelf heb ik ook geen leesdoel. Op het moment dat ik weer een boek uit heb bedenk ik wat het volgende boek gaat worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]