Het is 31 december, de laatste dag van het jaar. Ontzettend vreemd, en een beetje naargeestig vind ik altijd: ineens gaat het zo snel en besef je dat er heel binnenkort weer een jaar voorbij is. 2014 staat voor de deur en ik heb geen idee wat dat gaat betekenen en wat het gaat brengen, maar ik weet wel dat 2013 een heel bijzonder en interessant jaar is geweest. Omdat het natuurlijk niet zomaar voorbij mag gaan zet ik vandaag eens op een rijtje wat er in 2013 allemaal gebeurd is en wat ik van 2014 verwacht!

2013 begon voor mij niet zo heel goed: eind 2012 begon mijn gezondheid namelijk te kwakkelen en dat is maar liefst tot afgelopen zomer doorgegaan. Daardoor voelde ik me in de eerste maanden van het jaar niet bepaald lekker, maar ondanks dat is het verder een heel stabiel jaar geweest en daar ben ik ook heel erg blij om.Er is behoorlijk veel gebeurd wat waarschijnlijk niet mogelijk zou zijn geweest met een slechtere gezondheid.

In 2013…

♥ haalde ik mijn havo-diploma, een heel erg fijne overwinning! Eindelijk niet meer naar de middelbare school, eindelijk nooit meer Duits, nooit meer examens, eindelijk helemaal klaar!

♥ werd ik 19. Tja, een jaartje ouder worden mag niet vergeten worden hoor, haha.

♥ ging een lange droom in vervulling toen we op vakantie gingen naar Italië en ik eindelijk – en waarschijnlijk ook voor de enige keer in mijn leven – naar het prachtige Venetië kon. En naar Verona, Bologna, Milaan…

♥ begon ik met een nieuw schrijfproject: het eerste deel in een reeks historische romans en daarmee het fijnste schrijven dat ik ooit heb meegemaakt.

♥ begon ik eind augustus met die langverwachte HBO-studie: de Lerarenopleiding Nederlands aan de Hogeschool Rotterdam. Doodeng, onwijs spannend en ook vooral heel, heel erg leuk en bijzonder, vooral omdat het al heel snel al heel goed ging en daarmee echt een nieuw hoofdstuk is ingeluid.

♥ vertelde ik op een symposium voor artsen uit heel Nederland en ook uit het buitenland het verhaal van mijn ziekte, wat heeel eng was maar ook een enorme kick gaf en vooral heel erg gaaf was en ook heel goed ging, waardoor ik nu nooit meer bang ben om een presentatie te houden!

♥ ging ik serieuzer bloggen, met een bijpassende nieuwe, chique, professionele lay-out voor Vivians Vocabulaire.

♥ las ik 52 boeken en bekeek ik 31 films.

♥ begon ik met schrijven voor Hoezo Anders en Na de lunch.

♥ kocht ik een iPhone en een tweede laptop. Allemaal ter ondersteuning van de studie, ghehe.

♥ werkte ik mee aan een bijzonder kookboek van het Sophia Kinderziekenhuis, waarvan het eerste exemplaar werd uitgereikt aan niemand minder dan onze nieuwe koningin!

Maar afgezien van de dingen die er gebeurd zijn, heb ik ook veel over mezelf geleerd in het afgelopen jaar: door het afsluiten van een lang hoofdstuk – de middelbare school en op een bepaalde manier ook een beetje mijn jeugd – en het beginnen van een heel nieuw en spannend hoofdstuk – studeren, volwassen worden – heb ik mezelf heel wat beter leren kennen.

♥ Ik ben gaan inzien hoe belangrijk het is om naar je instinct en naar je lichaam te luisteren: in de hectiek van het studeren, in alle stress en alle druk is dat gewoon heel erg belangrijk om het vol te houden. Rust betekent rust en gaat het niet, dan gaat het niet.

♥ Maar ik heb ook geleerd dat het makkelijker is dan het lijkt om mezelf te trainen om meer aan te kunnen: een goede planning, genoeg rust en het stellen van prioriteiten kunnen er meestal wel voor zorgen dat ik veel gedaan krijg, waardoor dat ook weer een soort overwinning is. Het voelt heerlijk om, als ik eigenlijk geen lepels meer heb, er gewoon eentje bij te creëren.

♥ Ik heb geleerd dat een positieve instelling me heel erg ver kan brengen. Toen ik op het punt stond met het HBO te beginnen, was ik best een beetje bang voor hoe dat zou gaan: hoe zouden mijn medestudenten me gaan zien, wat voor plek zou ik in de klas gaan innemen? Het is de eerste keer dat ik op een school zit waar mijn klasgenoten niet net als ik chronisch ziek of gehandicapt zijn en dat is heel anders. Maar dor de snelheid waarmee ik vrienden heb kunnen maken, erbij ben gaan horen en hoe normaal ik word behandeld, heeft me heel goed gedaan: daardoor heb ik ingezien dat zolang ik mezelf ben, me gedraag als Vivian en niet als Vivian in een rolstoel die vaak hulp nodig heeft, ze me dan ook gewoon als Vivian zullen behandelen. Daar heb ik vanaf het begin naar gestreefd, dat mijn klasgenoten door de rolstoel heen zouden kunnen kijken en gewoon mij als persoon zouden kunnen zien en nu ik het gevoel heb dat ze dat ook doen, voelt dat heel erg fijn!

♥ Ik heb nog meer geleerd dat het belangrijk is om te genieten van de kleine, mooie en bijzondere dingen, ook omdat er gewoon dingen zijn die niet veranderd kunnen worden, die nu eenmaal zo zijn, en dat het genieten van wat wél kan en wat er wél is heel belangrijk is om positief te kunnen blijven.

♥ En ik heb ook geleerd hoe belangrijk het is om bij dat genieten niet alleen naar ik, ik, ik te kijken, maar ook gewoon naar anderen en niet teleurgesteld te zijn als het niet helemaal lukt zoals ik voor ogen had. Niet alles gaat nu eenmaal altijd volgens plan en door dan te blijven balen, wordt het eigenlijk alleen maar erger. Het kan, zo heb ik ontdekt, ook heel simpel zijn om te genieten van iets dat niet perfect is, maar wel (gedeeltelijk) fijn en om dat vooral met andere mensen te kunnen delen. Wat er gebeurt als je de controle kwijtraakt, kan ook heel fijn uitpakken. Het beste voorbeeld daarvan is dat er op school ontzettend veel gedaan wordt om te zorgen dat ik op een zo gemakkelijk mogelijke manier door de studie heen kan lopen: ontzettend fijn!

♥ En ik ben ook nog begonnen met kooklessen, dat moet er natuurlijk ook even bij. Ik heb het altijd heel leuk gevonden om in de keuken te helpen en nu vond ik het tijd worden om zelf ook eens iets te leren, dus nu mag ik elke avond echt meehelpen om de basis onder de knie te krijgen en binnenkort mag ik van papa zelf zijn beroemde mosterdsoep gaan maken – ik ben heel benieuwd waar dat naartoe gaat, haha.

Met 2014 nog maar één dag van ons verwijderd is het natuurlijk ook tijd om goede voornemens te maken. Hier heb ik eerlijk gezegd nog niet echt over nagedacht: ik hoop dat 2014 het jaar wordt waarin ik mijn propedeuse haal (niet vóór de zomer zoals normaal gesproken, maar in het najaar) en verder hoop ik dat het een heel mooi en interessant jaar wordt. Uiteraard heb ik wel een beetje een lijstje met voornemens:

1. Een aantal goede boeken lezen
Hier schreef ik laatst al over: ik heb me dit jaar vooral gericht op het lezen van kwantiteit en in 2014 wil ik wat meer literatuur lezen en mijn horizon een beetje verbreden. Zo wil ik graag een detective lezen, een boek van Stephen King, wat klassiekers – waaronder Rebecca van Daphne du Maurier en De kleur paars van Alice Walker – en boekenreeksen opnieuw lezen.

2. De Bijbel lezen
Tjaaa… dit was al een voornemen voor 2013, maar het is er niet van gekomen dus nu volgt een nieuwe poging. Ik begin met de kinderbijbel en ga proberen om elke avond voor het slapen gaan een hoofdstuk te lezen: als dat goed gaat, dan ga ik de gewone bijbel lezen.

3. Geen spoilers meer lezen of bekijken
Zucht. Ook zo één van het afgelopen jaar, ik heb het niet erg goed gedaan hè? Maar goed, ik ga proberen om het aankomende jaar geen spoilers te lezen of filmpjes te bekijken van mijn favoriete tv-series, hoe verleidelijk ook.

4. Geld sparen
Het afgelopen jaar heb ik heel veel boeken gekocht en daar is volgens mij wel iets meer geld aan opgegaan dan de bedoeling was. Daarom wil ik proberen om aankomend jaar wat minder dingen te kopen – in ieder geval geen boeken tot ik alles gelezen heb wat nog op mijn iPad staat – en meer geld door te sluizen naar mijn spaarrekening, want je weet maar nooit wanneer er iets gaafs komt dat ik heeeeel graag wil hebben!

5. Meer echt goeie films kijken
Ik kijk eigenlijk niet zo heel veel films, en ik weet niet waarom. Daarom wil ik het aankomende jaar niet alleen meer boeken van kwaliteit lezen maar ook meer beroemde films kijken, het liefste met Oscar-nominaties of in hun bezit. Netflix Nederland heeft een steeds groter wordend aanbod dus ik denk dat die me wel zal kunnen helpen!

6. Nieuwe series uitproberen
Lang leve Netflix! Ik ben van plan om met behulp van deze site wat nieuwe series te gaan uitproberen: ik heb mijn zinnen bijvoorbeeld gezet op American Horror Story, Orphan Black en Grimm. Erg benieuwd!

7. Zorgen dat ik al mijn tentamens van elk blok ga halen
De afgelopen twee blokken heb ik al een goede strategie ontdekt voor het leren dus ik ben vastbesloten om al mijn tentamens van elk nog komend blok te halen, het liefst ook met mooie cijfers!

8. Leren mijn vrije tijd wat beter in te delen
Ik wil heel graag ervoor zorgen dat ik het aankomende jaar meer tijd vrij kan maken om te doen wat ik echt leuk vind: lezen, schrijven en bloggen. Nu is het niet zo dat ik daarvoor vaste uren ga inplannen, maar ik wil wel graag gaan proberen om als ik een vrij moment heb, consequent te beslissen wat ik daarmee ga doen en me dan ook minder af te laten leiden door dingen als spelletjes of social media.

9. Mijn huidige historische roman afmaken
Op 8 juli 2013 begon ik met het boek dat ik nu aan het schrijven ben en ik zou het wel enorm gaaf vinden om dat in 2014 af te maken zodat ik aan het tweede deel kan beginnen, waar ik ook ontzettend veel zin in heb. De verhalen die ik de afgelopen jaren heb geschreven, kostten meestal een jaar of drie om te voltooien, maar omdat ik me nu zo goed voel bij wat ik schrijf, denk ik dat ik dat wel sneller kan.

10. Mijn blog uitbreiden
Ik weet nog niet precies hoe ik dit ga doen, maar ik ben van plan om een aantal nieuwe rubrieken te introduceren en veel te oefenen met nieuwe onderwerpen, want ik wil graag ook buiten het creatieve schrijven wat vaardiger worden. Ik denk dat ik mer recensies ga schrijven en wat meer ethisch kritische of analyserende stukken, gewoon om te kijken hoe dat bevalt en om te zien wat ik eigenlijk allemaal kan. Ik heb het afgelopen jaar ontdekt dat ik bloggen echt heel leuk vind dus daar wil ik gewoon graag meer mee gaan doen!

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]