2e9b0cb2

Bron

Ik ben heel gelukkig. Laat dat duidelijk zijn. Maar dat ik gelukkig ben, betekent niet dat ik nooit droom van alle dingen die ik zou (willen) doen als ik gezond was, en dus niet slechthorend, slechtziend, chronisch ziek of immobiel. Want juist door af en toe te dromen over dingen die ik stiekem best zou willen, kan ik mezelf doen inzien dat ik sowieso best wel bof met alles wat ik wél kan en de manieren die ik kan gebruiken om de dingen die ik zou willen op een net andere manier te bereiken. Maar soms heb ik gewoon zin om te dromen over wat ik zou willen, en daarom vandaag een schetsje van hoe mijn leven eruit zou zien als ik niets mankeerde.

Als ik de keuze had…

Eerst even iets ophelderen, gewoon voor mijn eigen gemoedsrust haha. Gezond zijn heeft voor mij namelijk best een dubbele lading: enerzijds is het iets wat ik diep vanbinnen graag zou willen, anderzijds ook weer niet. Omdat ik vrijwel zeker weet dat, als ik gezond was, ik ook een heel ander persoon zou zijn. En de persoon die ik ben, dat is juist waardoor ik zo gelukkig ben. Tuurlijk, ik ben niet perfect, maar de persoonlijkheid die ik heb en het leven dat ik leid maken mij gelukkig. En die twee worden veroorzaakt door het feit dat ik niet gezond ben, dus… tja. Daarom geloof ik niet dat ik, als ik drie wensen had, eentje zou gebruiken voor gezond worden. Ik zou misschien bepaalde stukjes van het niet gezond zijn weg wensen, maar niet alles. Want dan zou ik mezelf dus eigenlijk ook wegwensen. En daarom is het zo fijn om te kunnen dromen – het gebeurt niet, maar nou ja, fantaseren is gewoon fijn! Bij de onderstaande fantasietjes ga ik er dus wel vanuit dat ik nog dezelfde persoonlijkheid heb.

Dingen die ik zou doen

 • Op mezelf wonen. Dit is toch wel het eerste wat er in me opkomt. Ik vind het heerlijk om thuis te wonen en heb daar helemaal mijn eigen plek, maar echte zelfstandigheid zou ik ook wel graag willen. Waarschijnlijk zou ik dan op kamers gaan, in verband met mijn studie. En al zou het dan heel klein zijn, het zou toch gewoon van mij zijn en ik zou het lekker zelf kunnen inrichten en er kunnen klussen (in omgekeerde volgorde, haha). O ja, met twee katten, liefst.
 • Werken. Een bijbaantje zoals in de supermarkt of een krantenwijk is voor mij gewoon niet te doen, zoals je snapt. Daarom zou ik, als ik gezond was, toch wel zo snel mogelijk zorgen voor een baantje om te combineren met mijn studie, gewoon om dat te hebben, weet je? Om het te ervaren en om dat mee te krijgen, ik kan het niet goed uitleggen. Ik zou dan het liefste in een boekwinkel werken, maar in de horeca lijkt me ook goed.
 • Vrijwilligerswerk doen. Heb ik ook altijd al gewild, gewoon om iets terug te kunnen doen. Waarschijnlijk zou ik dit het liefste doen in de zorgsector, bijvoorbeeld in een opvanghuis voor gehandicapte kinderen of op de school waar ik ook stageloop, maar dan in andere context. Of bij een dierenasiel, ook altijd al eens willen doen.
 • Van alles uitproberen. Er is al sinds mijn kindertijd vrij weinig geweest wat ik kon doen op het gebied van hobby en sport, dus ik zou heel graag van alles willen uitproberen. Paardrijden zou ik blijven doen, maar dan op een gewone manege. Daarnaast zou ik misschien wel viool of piano willen leren spelen… schilderlessen nemen… kooklessen nemen… yoga of pilates gaan doen op wekelijkse basis… misschien zelfs dansles gaan volgen. Of zwemmen. En misschien zelfs wel hardlopen.
 • Reizen. Ook iets wat best wel belangrijk voor me zou zijn: ik zou het bijbaantje een poos doen zodat ik geld kon sparen en dan op reis gaan. In de zomer zou ik waarschijnlijk nog wel met mijn ouders meegaan op vakantie, maar als ik eenmaal genoeg geld zou hebben zou ik zelf gaan reizen. Misschien wel na het afstuderen een college year doen in Engeland of een high school year in Amerika. Naar New York gaan om modellenwerk te proberen of naar Parijs om daar een verfijnde roman te schrijven, of naar Londen om een tijdje als razende reporter de kost te verdienen. Maar wat ik veel liever zou willen is gewoon regelmatig (als in elke schoolvakantie) op reis gaan, in mijn eentje, en dan allemaal citytrips. Parijs, Londen, Rome, New York, Berlijn, Praag, Brussel, Madrid, Stockholm, Lissabon.. ik wil het allemaal zien.
 • Meer uitgaan. Dan heb ik het echt niet over elke zaterdagavond gaan stappen, want daar heb ik helemaal geen behoefte aan haha. Maar ik zou wel meer met mensen van school gaan doen, bijvoorbeeld samen naar de stad of uit eten of naar een barretje. Meer doen wat te maken heeft met dingen die ik leuk vind ook, zoals auteursbezoeken of workshops, dat soort dingen.

Best wel algemene dingen zijn het dus! Ik denk dat het vooral een ”normaal leven” is dat ik hier beschrijf, of in ieder geval het leven zoals ik me dat voorstel als jongvolwassene. Ik heb absoluut niet het idee dat ik iets tekort kom in het leven dat ik nu leid, juist omdat het niet normaal is. Dit zijn ook geen dingen waar ik onwijs veel behoefte aan heb: ik heb me aangepast aan de dingen die nu eenmaal niet en de dingen die juist wel kunnen en dat vind ik prima. Maar als het zou kunnen, dan zou ik het allemaal zo doen (:

You may also like...

3 Comments

 1. Ik vind het heel mooi dat je zegt dat je niet gezond zou willen zijn, omdat je dan dus eigenlijk jezelf wegwenst. 🙂

 2. Ik sluit me bij Eveline aan, echt heel erg mooi gezegd.

 3. Wat super mooi beschreven! Zeker fijne dingen die je zou willen maar wat vind ik dat je er positief mee omgaat en blij bent met hoe je bent<33

  Zo hoort het te zijn en je mag super trots zijn op jezelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]